:

Vilka återvinningscentraler finns det i Göteborg?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka återvinningscentraler finns det i Göteborg?
 2. Hur många besök på återvinningscentral?
 3. Hur många gånger får man lämna på återvinningsstation?
 4. Hur får man ett ÅVC kort?
 5. När stänger tippen tagene?
 6. Vad är återvinningssystem?
 7. Hur många gånger får man slänga på tippen Helsingborg?
 8. Vad kostar det på tippen?
 9. Hur många gånger får man slänga på tippen Kristianstad?
 10. Vad kan man lämna på återvinningscentral?
 11. Vad kostar ÅVC kort?
 12. Vad kostar återvinningscentral?
 13. Vad kan man lämna på en återvinningsstation?
 14. Vad är Växtåterbruket?
 15. Vad menas med materialåtervinning?
 16. Vilka är de fyra materialen som samlas in på återvinningsstationer?
 17. Vad kostar det att slänga skräp?
 18. Vad kostar det att slänga byggavfall?
 19. Får man ta saker från soptippen?
 20. Vad slänger man på tippen?

Vilka återvinningscentraler finns det i Göteborg?

 • Bulycke återvinningscentral. Kommunal, Västra Hisingen. ...
 • Högsbo återvinningscentral. Kommunal, Askim-Frölunda-Högsbo. ...
 • Kretsloppsparken Alelyckan. Kommunal, Östra Göteborg. ...
 • Sävenäs återvinningscentral. Kommunal, Örgryte-Härlanda. ...
 • Tagene återvinningscentral. Kommunal, Norra Hisingen. ...
 • Återbruket – begagnat byggmaterial.

Hur många besök på återvinningscentral?

Med ÅVC-kortet får du tolv fria besök per kalenderår på ÅVC:erna. Tar du dig till ÅVC:n utan att använda bil kan du fritt lämna ditt avfall utan att vi registrerar eller tar betalt för något besök.

Hur många gånger får man lämna på återvinningsstation?

Besök på återvinningscentralen ingår i den fasta avgift som du betalar för ditt renhållningsabonnemang och det finns ingen begränsning i antal besök. Liksom tidigare finns det däremot en begränsning i hur mycket du får lämna per dygn och du får bara besöka centralerna en gång per dag.

Hur får man ett ÅVC kort?

Du som bor i hyres- eller bostadsrätt kontaktar din fastighetsägare för att ett kort. Återvinningskortet är din nyckel för att kunna besöka våra återvinningscentraler. För att komma in håller du upp kortet framför kortläsaren som finns vid bommen.

När stänger tippen tagene?

Tagene Återvinningscentral är stängt nyårsdagen, nyårsafton, trettondagen. 1 Maj, Långfredag, midsommardagen, midsommarafton, juldagen julafton och annandag jul. Tagene Återvinningscentralen har öppet 9,00-17,00 på påskdagen, påskafton. Annan dag påsk, Pingsthelgen, Himmelsfärdsdag, allhelgonahelgen och 6 juni.

Vad är återvinningssystem?

Återvinning innebär tillvaratagande av material från avfall. ... I Sverige återvinns eller förbränns nästan allt avfall och endast en mycket liten del deponeras(slängs, grävs ned och lagras på godkänd deponi på ”soptipp”). Inom branscher där producentansvar råder, krävs returinsamlingssystem (återvinning) av branschen.

Hur många gånger får man slänga på tippen Helsingborg?

Det kostar inget att lämna upp till 0,5 kbm bygg- och rivningsavfall, det räknas som ett av dina 24 besök. Dra ditt körkort i passersystemet och be personalen om hjälp om du inte vet hur ditt avfall ska sorteras.

Vad kostar det på tippen?

Du som lämnar in grovsopor och farligt avfall behöver inte betala för skräpet när du kör in på återvinningscentralen. Trots det är det inte gratis, eftersom du redan betalar avgiften på annat håll. Priset bestäms utifrån vilken kommun du bor i och om du bor i villa, fritidshus eller lägenhet.

Hur många gånger får man slänga på tippen Kristianstad?

Invånare som har både villa och fritidshus eller lägenhet i kommunen får 24 + 12 fria besök per år, alternativt 12 + 12 fria besök för lägenhet och fritidshus.

Vad kan man lämna på återvinningscentral?

återvinningscentralerna kan du lämna nästan alla typer av grovavfall, men också förpackningar, farligt avfall och elektronik. På hösten kan du även lämna fallfrukt. Här får du som privatperson även reda på vad du ska göra med asbest.

Vad kostar ÅVC kort?

ÅVC-kortet är en värdehandling och är personligt. Blir ditt kort stulet eller om du tappat det ska du anmäla detta till Kretslopp och vattens kundservice. Vill du ha ett nytt kort beställer du det genom att logga in på Mina sidor. Nytt kort kostar 170 kr (2021).

Vad kostar återvinningscentral?

Vill du som företagare lämna grovavfall eller trädgårdsavfall på en återvinningscentral betalar du per besök. Elavfall som ingår i el-returen kan lämnas kostnadsfritt.

Vad kan man lämna på en återvinningsstation?

På återvinningscentralerna kan du lämna nästan alla typer av grovavfall, men också förpackningar, farligt avfall och elektronik. På hösten kan du även lämna fallfrukt. Här får du som privatperson även reda på vad du ska göra med asbest.

Vad är Växtåterbruket?

Växtåterbruket tar vi hand om växter som har ett fint rotsystem och som inte har vissnat. Först görs en okulär besiktning av växterna för att se om det finns ohyra, sjukdomar eller ogräs. Sedan rensar vi och beskär växterna.

Vad menas med materialåtervinning?

Det är därför viktigt att avfallet ses som en resurs och behandlas på rätt sätt. Materialåtervinning innebär att sorterat material kan ersätta andra produktions- eller konstruktionsmaterial. Det medför inte bara att uttaget av mängden jungfruligt material minskar, det innebär också energibesparing.

Vilka är de fyra materialen som samlas in på återvinningsstationer?

Märkning
 • Plastförpackningar. Exempel: flaskor, burkar, påsar, tuber, chipspåsar och frigolit.
 • Pappersförpackningar. Exempel: mjölk- och juicepaket, papperspåsar, kartonger, och wellpapplådor.
 • Tidningar. ...
 • Metallförpackningar. ...
 • Färgat glas. ...
 • Ofärgat glas.

Vad kostar det att slänga skräp?

Några enstaka kommuner finansierar avfallshanteringen via skatten istället för via avgifter. Renhållningsavgiften varierar mellan kommunerna men 2015 betalade ett villahushåll i genomsnitt 2.035 kronor. Motsvarande avgift i en normalstor lägenhet var 1.305 kronor per år.

Vad kostar det att slänga byggavfall?

För närvarande är mottagningsavgiften 300 kr inkl moms (240 kr exkl moms) per besök/intransport av bygg- och rivningsavfall oavsett mängd med fordon upp till 3,5 ton. Hushåll får dock lämna upp till 0,5 kubikmeter bygg- och rivningsavfall kostnadsfritt.

Får man ta saker från soptippen?

Nodavas avfallschef Tomas Carlsson och vd Göran Svensson visar broschyren med avfallsplanen för 21013-2017. – Vi tycker det är jättebra med återanvändning, vilket vi också jobbar för. Däremot är det förbjudet att ta föremål som redan slängts eller töms på en avfallsmottagning.

Vad slänger man på tippen?

Till återvinningscentraler (ÅVC) kan du lämna:
 • grovsopor, exempelvis trasiga möbler och annan inredning,
 • trädgårdsavfall,
 • farligt avfall, exempelvis elavfall och färg,
 • metallskrot, även den gamla stekpannan,
 • mindre mängder byggavfall,
 • jord, sten och betong.