:

Vad är låskolv?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är låskolv?
 2. Vad är en låscylinder?
 3. Vad kostar en låscylinder?
 4. Vad kostar ett Assa lås?
 5. Vad betyder låsmekanismen?
 6. Hur fungerar ett låssystem?
 7. Hur fungerar en låscylinder?
 8. Hur fungerar Assa lås?
 9. Vad kostar ett låssystem?
 10. Vad kostar ett Låsbyte i lägenhet?
 11. Hur monterar man en låscylinder?
 12. Vad är en Tillhållarnyckel?
 13. Vad är Fallregellås?
 14. Har låssmeder?
 15. Hur fungerar ett bygellås?
 16. Hur fungerar ett låshus?

Vad är låskolv?

Låshuset är den enhet som har till uppgift att hålla igen dörren. Ett låshus består av flera delar som till exempel kolv, regel, stolpe och låskista. Av dessa är det speciellt två enheter som påverkar låsenhetens klassning som godkänt lås: låsets fallkolv och regel. Den igenhållande enheten är den sneda fallkolven.

Vad är en låscylinder?

En låscylinder är den del av låset som du sätter nyckeln i och som monteras på ett cylinderlåshus (se skissen nedan).

Vad kostar en låscylinder?

Räkna med 2000 kr till 3000 kr för att byta låscylinder på dagtid inklusive material. Tyvärr vill man ju oftast ha det bytt under jourtid på grund av att man tappat nyckeln. Då kan du räkna med ytterligare 1000 kr. Via hyresvärden och bostadsrättsföreningen brukar det kosta mellan 10 kr.

Vad kostar ett Assa lås?

847 SEK/St. 678 SEK/St. Oval standardcylinder, levereras med tre nycklar.

Vad betyder låsmekanismen?

Kantregel: Säkrar /låser fast den ena dörren vid användning av pardörr. Lika Låsning: När en och samma nyckel kan användas i två eller flera cylindrar/lås. ... Modullås: Nästan alla urtag i dörren är anpassade för modullåshus som har ett dorndjup 50 mm Och stolpe 225mm. Modullås är den vanligaste låshuset i Sverige.

Hur fungerar ett låssystem?

Ett låssystem är uppbyggt med ett antal låscylindrar med tillhörande nycklar. Mekaniska låssystem kan vara gruppindelade på flera nivåer, med huvudnycklar, grupphuvudnycklar och nycklar som endast fungerar i enskilda låscylindrar. På så sätt styrs tillträdet i en fastighet.

Hur fungerar en låscylinder?

I ett cylinderlås, även kallat Yalelås eller patentlås, finns ett antal stift som känner av nyckelns toppar och dalar. Stiften sitter i en rad innanför varandra och trycks nedåt av små fjädrar. När en nyckel sticks in i låset trycker nyckelns sicksack-formade översida upp stiften olika mycket.

Hur fungerar Assa lås?

För att låsa: Lyft dörrtrycket uppåt för att låsa ut hakreglarna. Med nyckel: Vrid runt nyckeln 360 grader för att låsa. Med vred på insidan: Vrid vredet på insidan ca 45 grader. För att låsa upp: Med nyckel: Vrid runt nyckeln 360 grader för att låsa upp.

Vad kostar ett låssystem?

Att lägga till smarta elektroniska system kostar allt från 1500:- upp till 8000:-, plus låssmedens pris. Enstaka lås kan gå så lite som 500:-, med hela system som kostar från 5000:- upp till 20 000:- eller mer. Om du ofta tappar bort din nyckel, överväg ett smart låssystem.

Vad kostar ett Låsbyte i lägenhet?

Beroende på antal låscylindrar som hör till din lägenhet kommer låsbytet att kosta ca 2200-6000 kronor.

Hur monterar man en låscylinder?

Montera delarna från dörrens insida i låshusets övre hål. Montera låscylindern (5) från utsidan genom att hålla det på plats med händerna samtidigt som de två cylinderskruvarna som tidigare monterades i medbringaren skruvas in i låscylinderns baksida.

Vad är en Tillhållarnyckel?

Tillhållarnyckel: Om tidigare lägenhetsinnehavare låtit installera ett extralås i lägenhetsdörren, brukar det vanligtvis vara ett tillhållarlås, med 7 eller 9 tillhållare. Om du behöver en nyckelkopia vänder du dig till valfri låssmed. Finns inget extralås sedan tidigare är det fritt fram att beställa ett sådant.

Vad är Fallregellås?

Det så kallade fallregellåset uppfanns i Mesopotamien något senare. Det fungerade enligt samma princip som många av dagens dörrlås. Låset hade en öppen botten och låg ovanför en bom, på dörrens insida. Så fort den hamnade i ett visst läge föll stiften i låset ner i bommens hål så att bommen satt fast.

Har låssmeder?

Dagens låssmed är en säkerhetsleverantör som utöver projektering, installation och service av mekaniska lås och nycklar även har kompetens för motorlås, passagesystem, larmsystem, programvaror för nyckeladministration, datorövervakade nyckelskåp, vapenskåp, säkerhetsdörrar med mera.

Hur fungerar ett bygellås?

Bygellås. Bygellås är robusta och lätta lås som är smidiga att ta med på cykeln. ... Med ett bygellås kan du antingen låsa fast cykeln i hjulet och ramen eller i ett fast föremål som en lyckstolpe. Det är fördelaktigt att låsa fast cykeln i ett fast föremål eftersom det gör det svårare att för cykeltjuven att stjäla cykeln ...

Hur fungerar ett låshus?

Ett låshus, även kallat låskista, är den enheten som sitter infälld i dörren. Det finns två olika typer av låshus, cylinderlås och tillhållarlås och låshus till innerdörrar . Ett låshus sitter alltid anslutet mot ett slutbleck. Cylinderlås: Ett cylinderlås är ett lås som har en separat cylinder för att låsa.