:

Vem tar emot bildäck?

Innehållsförteckning:

 1. Vem tar emot bildäck?
 2. Vad gör jag av gamla bildäck?
 3. Var lämnar man gamla däck med fälg?
 4. Vad kostar det att lämna däck på fälg?
 5. Vem köper begagnade däck?
 6. Hur ska en verkstad göra sig av med slitna däck?
 7. Kan däck bli för gamla?
 8. Var kan jag lämna gamla däck Östersund?
 9. Var slänger man däck i Malmö?
 10. Var lämnar man gamla däck med fälg Örebro?
 11. Vad kostar det att lämna in gamla däck?
 12. Vad kostar det att slänga däck?
 13. Var kan man sälja däck?
 14. Vad är Återvinningsavgift?
 15. Kan man köra med slitna däck?
 16. Hur vet man om däcken är slitna?
 17. När är bildäck för gamla?
 18. Hur många år kan man använda vinterdäck?

Vem tar emot bildäck?

Det företag som säljer däck är skyldigt att ta emot uttjänta däck. Det gäller även om ni inte får sälja några nya däck. Er skyldighet gäller bara ett mindre antal däck. Om någon kommer med en större mängd kan ni hänvisa till Svensk Däckåtervinning eller Ragn-Sells Däckåtervinning, 010-723 60 00, så hjälper vi till.

Vad gör jag av gamla bildäck?

Eftersom gummit kan återanvändas och återvinnas är det viktigt att du lämnar in dina gamla däck. Du kan lämna in dina gamla däck där du köper nya. Du kan också lämna dina bildäck på en återvinningscentral. Däremot får du inte lämna däcken i fastighetens grovsoprum.

Var lämnar man gamla däck med fälg?

När de väl är separerade så kostar det inget att bli av med däcken hos återförsäljare/däckfirmor. Separata fälgar sorteras som metall på en återvinningscentral. Alla övriga däckfrågor hänvisas till Svensk däckåtervinning, [email protected] eller 08-50 60 10 55.

Vad kostar det att lämna däck på fälg?

Precis som för de flesta andra avfallsfraktioner får inlämnaren stå för ”källsorteringen”. I detta fall betyder det kostnaden för att ta däcket från fälgen. När de väl är separerade så kostar det inget att bli av med däcken, och fälgarna lämnas som metallskrot på närmaste återvinningscentral.

Vem köper begagnade däck?

Det finns flera företag som reservdelsföretag, gummiverkstäder och däckåtervinningsföretag som köper och säljer däck. Du hittar också flera webbplatser som Blocket dit du kan sälja dina däck om de fortfarande har godkända mönsterdjup.

Hur ska en verkstad göra sig av med slitna däck?

Naturvårdsverket har lagt ett producentansvar på svenska importörer och däcktillverkare att samla in och återvinna samma antal däck (både lösa och monterade) som levereras till marknaden. Detta gäller alla typer av kasserade däck, från cyklar och motorcyklar, till personbilar, traktorer och byggutrustning.

Kan däck bli för gamla?

Däck som har tillverkats upp till fem år tidigare kan säljas som nya, eftersom de behåller sina ursprungliga egenskaper i upp till fem år om de förvaras korrekt. Det är god affärssed att informera kunden om när däcken tillverkades om de är mer än tre år gamla.

Var kan jag lämna gamla däck Östersund?

När du köper nya däck lämnar du dina gamla till däckverkstan. Däck tar vi inte emot på återvinningscentralerna. De däck som ändå slängs i våra containrar måste vi fiska upp igen och de medför riskabla arbetsmoment och extra kostnader för oss. Fälgar tar vi däremot emot som Metaller.

Var slänger man däck i Malmö?

Har du gamla däck eller kompletta hjul som du vill bli av med? Lösa däck kan lämna hos oss kostnadsfritt. Ragnsells hämtar dessa för att sedan återvinna däcken hos Svensk Däckåtervinning AB (SDAB) allt för minsta möjliga miljöverkan.

Var lämnar man gamla däck med fälg Örebro?

Bildäck ska du lämna hos din däckåterförsäljare eller på Atleverket mot en avgift. Atleverkets mottagningsavgifter för osorterat avfall hittar du här.

Vad kostar det att lämna in gamla däck?

Det kostar ingenting att lämna in sina däck, men inlämnaren ansvarar för att ta bort fälgarna från däcken, annars kostar det en avgift eftersom producentansvaret enbart avser däcket. Fälgarna ska sorteras som metallskrot och kan slängas på närmsta återvinningscentral.

Vad kostar det att slänga däck?

Precis som för de flesta andra avfallsfraktioner får inlämnaren stå för ”källsorteringen”. I detta fall betyder det kostnaden för att ta däcket från fälgen. När de väl är separerade så kostar det inget att bli av med däcken, och fälgarna lämnas som metallskrot på närmaste återvinningscentral.

Var kan man sälja däck?

Det finns flera företag som reservdelsföretag, gummiverkstäder och däckåtervinningsföretag som köper och säljer däck. Du hittar också flera webbplatser som Blocket dit du kan sälja dina däck om de fortfarande har godkända mönsterdjup.

Vad är Återvinningsavgift?

Kostnaden för hämtning och återvinning ingår i den återvinningsavgift som tillverkare och importörer tar ut vid nyförsäljning av däck.

Kan man köra med slitna däck?

Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men det är inte säkert att köra med så slitna däck. ... Däckets vattenplanningsegenskaper blir betydligt sämre när mönsterdjupet är under fyra millimeter. Även lufttrycket påverkar köregenskaperna vid regn.

Hur vet man om däcken är slitna?

Vi rekommenderar att du byter ditt däck om: Slitbanan har nötts ner till den rekommenderade nivån för mönsterdjup (1,6 mm för sommardäck och 3 mm för vinterdäck). Sidväggen är skadad. Det finns hål som är större än 6 mm i diameter i slitbanan.

När är bildäck för gamla?

Däckets livslängd är slut efter som högst tio år Däckens skick och funktion påverkas inte bara av åldern, utan också påtagligt av körstil, förvaring, korrekt lufttryck, tillräckligt mönsterdjup och korrekt hjulinställning. Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år.

Hur många år kan man använda vinterdäck?

Vid aktiv körning ska vinterdäcken inte vara äldre än sex år och maximalt tio år gamla. Med tiden hårdnar däckets gummiblandning, vilket försämrar greppet. Köp nya vinterdäck när mönsterdjupet är fyra millimeter.