:

Hur lång tid tar det att bli tandsköterska?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång tid tar det att bli tandsköterska?
 2. Var kan man läsa tandsköterska?
 3. Hur är det att plugga till tandsköterska?
 4. Kan man jobba som tandsköterska utan utbildning?
 5. Vad krävs för att bli en tandsköterska?
 6. Är det svårt att komma in på YH?
 7. Vad krävs det för att bli tandsköterska?
 8. Vilka arbetsuppgifter har en tandsköterska?
 9. Hur är det att jobba som tandsköterska?
 10. Har tandsköterskor legitimation?
 11. Vad krävs för att bli medicinsk sekreterare?
 12. Vad krävs för att komma in på yrkeshögskola?
 13. Hur är det att plugga på yrkeshögskola?
 14. Varför vill du bli tandsköterska?
 15. Vad gör en Kliniksamordnare?
 16. Vad gör en Profylaxtandsköterska?
 17. Är det kul att jobba som tandsköterska?
 18. Vad får en tandsköterska göra?
 19. Får tandhygienist ge bedövning?
 20. Kan tandsköterska ge bedövning?

Hur lång tid tar det att bli tandsköterska?

Utbildningen är 65 veckor lång fördelad på drygt tre terminer (325 YH-poäng). Undervisningen genomförs bunden till studieorten och bedrivs på heltid vilket innebär skolförlagd tid upp till fem dagar i veckan.

Var kan man läsa tandsköterska?

Tandsköterska är ett yrke som passar dig som vill jobba med människor. Studera till tandsköterska via Yrkeshögskolan (YH) på Medlearn – en utbildning som ger goda chanser till jobb!

Hur är det att plugga till tandsköterska?

Utbildningen är på heltid vilket är att jämställa med att arbeta på heltid. Du måste varje vecka ha tid att studera 40 timmar per vecka fördelat på måndag till fredag. Att läsa på distans kräver enormt mycket av dig som studerande.

Kan man jobba som tandsköterska utan utbildning?

Det är verkligen så att Praktikertjänst strävar efter att ha utbildad personal på alla nivåer. Ibland måste dock övrig tandvårdspersonal också anställas och då krävs ingen formell utbildning, utan att man kan lära sig enklare uppgifter på plats.

Vad krävs för att bli en tandsköterska?

Tandsköterska blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. Om du är klar med grundskolan nu ska du alltså gå en gymnasieutbildning och det tar 3 år.

Är det svårt att komma in på YH?

Är det svårt att komma in på utbildningen? Det beror på hur många som söker. Vissa utbildningar är mer populära än andra och då är det lite svårare. Om det är många som söker så kallar vi i vissa fall till urvalstest.

Vad krävs det för att bli tandsköterska?

För att bli tandsköterska måste du läsa en påbyggnadsutbildning efter gymnasiet. Här kan du läsa om vidareutbildningar för att bli tandsköterska. För att ta reda på om det är svårt att klara av programmen, skulle jag föreslå att du besöker skolan, kanske på ett öppet hus, och pratar med eleverna där.

Vilka arbetsuppgifter har en tandsköterska?

Tandsköterskan arbetar i vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Den främsta arbetsuppgiften är att assistera vid undersökning och behandling av patienter. Tandsköterskan förbereder arbetet genom att ta fram och ställa i ordning utrustning och arbetsmaterial.

Hur är det att jobba som tandsköterska?

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar.

Har tandsköterskor legitimation?

Tandläkare och tandhygienist innehar legitimation. Tandsköterskan har inte legitimation och yrket är inte reglerat. Tandläkaren kan vara allmäntandläkare eller ha specialistkompetens och arbetar i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Vad krävs för att bli medicinsk sekreterare?

Bra grundkunskaper finns bl a på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. Ett flertal yrkeshögskoleutbildningar finns på olika platser i landet under benämningar som Läkarsekreterare, Sekreterare inom hälso- och sjukvård, Medicinsk dokumentation, Vårdadministration eller Vårdadministratör.

Vad krävs för att komma in på yrkeshögskola?

Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du:
 • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller,
 • Har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning.

Hur är det att plugga på yrkeshögskola?

Den största skillnaden mellan att studera på universitet och yrkeshögskola är att det känns mer intimare på yrkeshögskolan. Vi (klassen) hade i alla fall mer gemenskap och det var också mer disciplin som krävdes då det var på distans.

Varför vill du bli tandsköterska?

Vill du arbeta i team och träffa nya människor? I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och få ett stimulerande arbete är detta utbildningen för dig. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker.

Vad gör en Kliniksamordnare?

Som kliniksamordnare fattar du vid verksamhetschefens frånvaro egna verkställighetsbeslut och ansvarar för att verksamheten på kliniken bedrivs enligt givna riktlinjer. Det kräver att du har god översikt över verksamheten.

Vad gör en Profylaxtandsköterska?

Tandhygienisten/profylaxtandsköterskan hjälper Dig med att ta bort tandsten, polerar och utför även personligt anpassad och säker tandblekning. De ger dig även råd och tips på hur du ska sköta dina tänder mellan besöken hos oss.

Är det kul att jobba som tandsköterska?

Funderar man på att utbilda sig till tandsköterska, har lätt för att möta olika typer av människor och har god planeringsförmåga så tycker jag att man ska satsa på tandsköterskeyrket. Som tandsköterska möter man alla typer av människor i alla olika åldrar.

Vad får en tandsköterska göra?

Tandläkaren kan överlåta en del självständiga arbetsuppgifter till tandsköterskan. Det kan handla om att tandsköterskan ger bedövning, tar röntgenbilder och tandavtryck eller gör tillfälliga fyllningar. En tandsköterska arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation.

Får tandhygienist ge bedövning?

Vilket bedövningsmedel tandläkaren eller tandhygienisten använder beror bland annat på hur gammal du är, hur du mår i övrigt och vilken behandling som ska göras. Bedövningsmedel med adrenalin används ofta om en tand ska tas bort.

Kan tandsköterska ge bedövning?

Vilka uppgifter som tandsköterskan har kan variera från mottagning till mottagning, men de brukar assistera vid behandlingar och se till att hygienen på mottagningen uppfyller de krav som ställs. De kan även utföra vissa patientbehandlingar som till exempel göra provisoriska fyllningar och ge vissa bedövningar.