:

Hur blir jag handledare körkort?

Innehållsförteckning:

 1. Hur blir jag handledare körkort?
 2. Hur mycket kostar det för Handledartillstånd?
 3. Vem kan man övningsköra med?
 4. Vad kostar ett lämplighetsintyg?
 5. Vem ska ha Övningskörningsväst mc?
 6. Vem ska köra först när man övningskör mc?
 7. Hur ansöker man om lämplighetsintyg?

Hur blir jag handledare körkort?

Vad krävs för att bli handledare?
 1. Du har fyllt 24 år.
 2. Din elev har ett giltigt körkortstillstånd*.
 3. Du och din elev har gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren, om övningskörningen gäller för personbil eller lätt lastbil.
 4. Du har ett giltigt körkort från Sverige eller ett annat EES-land.

Hur mycket kostar det för Handledartillstånd?

Att ansöka om och få ett handledartillstånd från Transportstyrelsen kostar ingenting, och är din ansökan komplett brukar det inte ta mer än en vecka innan du har ditt åtråvärda och obligatoriska intyg i handen. För övningskörning med bil och lätt lastbil krävs att du går en introduktionsutbildning.

Vem kan man övningsköra med?

En handledare måste vara minst 24 år och inneha körkort minst fem av de senaste tio åren. Om körkortet varit återkallat de senaste tre åren finns det en risk att handledaren inte godkänns. Som handledare ska du ansöka om att få handleda de elever du ska övningsköra med.

Vad kostar ett lämplighetsintyg?

Att ansöka om ett körkortstillstånd kostar ingenting. När du har skickat in din ansökan tar det olika lång tid innan du får ditt körkortstillstånd. Ofta tar det c:a 2 veckor för att få körkortstillståndet, men i vissa fall behöver Transportstyrelsen utföra speciella utredningar och då tar det betydligt längre tid.

Vem ska ha Övningskörningsväst mc?

Ska du övningsköra med en motorcykel kan övningskörningsskylten monteras bakpå motorcykeln men väldigt många väljer istället att ha ett klädesplagg/väst med denna information. För motorcyklister, och för förare av vissa andra fordon, finns nämligen detta alternativ.

Vem ska köra först när man övningskör mc?

Du måste ha handledare för att få övningsköra privat med mc Handledaren kan antingen åka med på din motorcykel eller köra på en egen. Din handledare kan köra före eller efter dig på sin motorcykel. En handledare får aldrig följa efter i till exempel en bil och får aldrig handleda mer än en elev i taget.

Hur ansöker man om lämplighetsintyg?

Körkortstillstånd utfärdas av Transportstyrelsen (www. transportstyrelsen). Det snabbaste sättet är att ansöka och betala direkt på internet (där hittar du också aktuella priser), men det går också bra att beställa blanketter hem till sin folkbokföringsadress.