:

Vad kostar plåttak per kvm?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar plåttak per kvm?
  2. Hur ofta byta tak tegel?
  3. När ska man byta Betongpannor?
  4. Hur länge håller tegel?
  5. Hur ofta behöver man måla om plåttak?

Vad kostar plåttak per kvm?

Takomläggning kostnad för material
TaktypPris/kvm
Plåttak8 kr/kvadratmeter
Betongtak9 kr/kvadratmeter
Tegeltak10 kr/kvadratmeter
Papptak3 kr/kvadratmeter

Hur ofta byta tak tegel?

Branschriktlinjer brukar vara att tegelpannor och tegeltak har en ungefärlig livslängd på ungefär 30 år, men ett tegeltak som sköts om väl kan hålla 100 år. Allt beror på var huset ligger, klimatet och hur utsatt taket är för sol, vind samt för träd och grenar som faller. Livslängden på plåttak är ca 35 år.

När ska man byta Betongpannor?

Allt beror på var huset ligger, klimatet och hur utsatt taket är för sol, vind samt för träd och grenar som faller. Livslängden på plåttak är ca 35 år. Betongpannor och betongtak håller mellan 25-35 år.

Hur länge håller tegel?

Tegelpannor sägs vanligen kunna hålla runt 100 år. Det är alltså ett tak som inte behövs bytas ofta alls, även om underhåll av taket och enskilda plattor kan behövas så att inte vatten kommer in under plattorna. En annan typ av tak som är bland dem som håller speciellt länge är ett tak med betongpannor.

Hur ofta behöver man måla om plåttak?

Falsade plåttak kräver regelbundet målningsunderhåll men sköts underhållet håller taket åtminstone en livstid. För hundra år sedan föreskrevs korta ommålningsintervall, ett nylagt tak skulle underhållsmålas efter två år och efter tre till fem år var det dags att skrapa av färgen och måla om.