:

Kan man lita på Släpvagnskalkylatorn?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man lita på Släpvagnskalkylatorn?
 2. Hur mycket får man köra med släp?
 3. Får jag dra husvagn?
 4. Hur mycket vikt får man köra med B körkort?
 5. Vad är totalvikten på ett fordon?
 6. Vilken bil får dra mest?
 7. Hur mycket får man dra med ett obromsat släp?
 8. Får man köra med släp?
 9. Vad händer om man drar för tungt släp?
 10. Hur tung husbil får jag köra?
 11. Hur stor lastbil får man köra med B-körkort?
 12. Vilken husbil får man köra med B-körkort?
 13. Vad ingår i lastvikt personbil?
 14. Vad ingår i tjänstevikten på en bil?
 15. Vilken bil drar mest på b kort?
 16. Vilken bil får dra mest på b kort?
 17. Hur mycket får man dra med en Passat?
 18. Hur tungt får man dra med LGF skylt?
 19. När får man köra med släp?
 20. När får man börja köra med släp?

Kan man lita på Släpvagnskalkylatorn?

Släpvagnskalkylatorn har utvecklats för att hjälpa dig att ta reda på om du får dra en specifik släpvagn eller husvagn med din bil. Tjänsten är ett hjälpmedel - det är du som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt även när släpvagnskalkylatorn ger klartecken för fordonen.

Hur mycket får man köra med släp?

Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp- eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp- eller husvagn eller obromsad släp- eller husvagn under vissa omständigheter. Läs mer på sidan om hastighet för släp.

Får jag dra husvagn?

Hur tung släpvagn eller husvagn din bil får dra kan du läsa på registreringsbeviset. Du kan också använda e-tjänsten släpvagnskalkylatorn för att ta reda på hur tung släpvagn eller husvagn du får dra. Det förekommer två typer av registreringsbevis, ett nytt och ett äldre.

Hur mycket vikt får man köra med B körkort?

B-behörighet (personbil) Om släpet väger mer än 750 kg får inte bilens och släpets totalvikt vara över 3 500 kg.

Vad är totalvikten på ett fordon?

Totalvikten är summan av: fordonets tjänstevikt. passagerare (beräknad vikt av största antal personer som fordonet är tillverkat för, utom föraren som är inräknad i tjänstevikten) gods (den största mängd gods som fordonet är inrättat för)

Vilken bil får dra mest?

1. Cadillac Escalade, 6.2 V8 Platinum 4WD Auto: 3674 kg. 2. Landrover Defender, 110 2.2L Diesel E Station Wagon: 3500 kg.

Hur mycket får man dra med ett obromsat släp?

Obromsad släpvagn Bilar utan EEG godkännande, dvs. bilar tillverkade t.o.m. 1996 får dra en obromsad släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg. Bilar med EEG godkännande, dvs bilar tillverkade från 1996 får dra en obromsad släpvagn på högst den släpvagnsvikt som anges i bilens registreringsbevis sid 2 vid T51B.

Får man köra med släp?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Vad händer om man drar för tungt släp?

Straffrättsligt innebär olovlig körning med "fel" släp att du kommer att dömas till böter. När domen vunnit laga kraft är det upp till Transportstyrelsen att bedöma om det finns skäl att återkalla körkortet.

Hur tung husbil får jag köra?

En personbil klass II som är tyngre än 3,5 ton kräver behörighet C1 eller C. Vill man dra ett släp med sin tunga husbil krävs behörighet C1E eller CE. B-behörighet som förvärvats före den ger rätt att köra personbil med en totalvikt över 3,5 ton om behörigheten inte har varit återkallad efter detta datum.

Hur stor lastbil får man köra med B-körkort?

Med körkortsbehörigheten B får du bland annat köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. släpets totalvikt inte är mer än 750 kg.

Vilken husbil får man köra med B-körkort?

Med B-behörighet får du lov att köra personbil (PB1 och PB2) och lätt lastbil med en totalvikt på max 3 500 kg. Alla husbilar registreras idag som Personbilklass 2 (PB2) vilket innebär att du får lov att köra köra fordon trots att de har en totalvikt över 3 500 kg.

Vad ingår i lastvikt personbil?

Totalvikt[redigera | redigera wikitext] Totalvikt är lika med tjänstevikt plus maxlast för bilen. Tjänstevikt är vikten av tom bil inklusive max bränsle, kylarvatten, spolarvätska, olja och förare (beräknad till 75 kg). Maxlast är den högsta lastvikt bilen är konstruerad för, men inte mer än den är registrerad för.

Vad ingår i tjänstevikten på en bil?

Tjänstevikt bil, traktor och motorredskap
 • det tyngsta karosseri som hör till fordonet,
 • verktyg och.
 • reservhjul som hör till fordonet.
 • bränsle.
 • smörjolja.
 • vatten.
 • föraren.

Vilken bil drar mest på b kort?

Honda CRV diesel, får dra 1340 kg med B-körkort, 2000 kg med BE-kort. Saab 9-3 -08 Vector combi, får dra 1470 kg med B-körkort, 1600 kg med BE-körkort.

Vilken bil får dra mest på b kort?

Lista – bilarna som får dra tyngst
 • Cadillac Escalade, 6.2 V8 Platinum 4WD Auto: 3674 kg.
 • Landrover Defender, 110 2.2L Diesel E Station Wagon: 3500 kg.
 • Mitsubishi Pajero, 3.2 DI-D Wagon Business Nav Auto: 3500 kg.
 • Volkswagen Touareg, 3.0 TDI 4MOTION BMT Terrain Tech: 3500 kg.

Hur mycket får man dra med en Passat?

Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med en totalvikt av högst 3 500 kg. Du får dra en lätt släpvagn med en totalvikt av högst 750 kg. Du får även dra en släpvagn med en totalvikt som är högre än 750 kg, förutsatt att bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 4 250 kg.

Hur tungt får man dra med LGF skylt?

– Max 30 kilometer i timmen. – Du får inte köra på motorväg eller på motortrafikled. – En godkänd LGF-skylt måste finnas bak på släpkärran. – Bruttovikten på släpet får inte överstiga bilens bruttovikt om släpvagnen saknar bromsar.

När får man köra med släp?

Har du ett B-körkort får du använda det som kallas lätt släp. Ett lätt släp ska ha en totalvikt som är högst 750 kg men du får köra med tyngre släp så länge inte släpets och bilens gemensamma vikt överstiger 3 500 kg. Glöm inte att hastigheten är begränsad till 80 km/h när du har påkopplat släp.

När får man börja köra med släp?

ha fyllt 17 år 6 månader om du ska övningsköra med lätt släpvagn.