:

Kan man få röntgen utan remiss?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man få röntgen utan remiss?
 2. Vart kan man röntga?
 3. Vad kan man se på en röntgen?
 4. Kan man göra röntgen?
 5. Kan man kräva remiss?
 6. Kan man skriva en egen remiss?
 7. Kan man göra röntgen privat?
 8. Vad ser man på en lungröntgen?
 9. Vad kan man se på en datortomografi?
 10. Vad kan man se på hjärnröntgen?
 11. Hur får man remiss till röntgen?
 12. Kan sjuksköterska skriva remiss?
 13. Vad menar man med egenvård?
 14. Kan 1177 ge remiss?
 15. Vad kostar det att göra en röntgen?
 16. Vad kostar privat mammografi?
 17. Vad ser man på hjärt o lungröntgen?
 18. Vad ser man på skiktröntgen lungor?
 19. Vad kan man se på en magnetröntgen?
 20. Vad kan man se på en lungröntgen?

Kan man få röntgen utan remiss?

Besök utan remiss eller utan medicinsk indikation Person som uppsöker röntgen, fysiologi- och neurofyslab eller endoskopi utan remiss från ovan nämnda läkare, betalar hela kostnaden för besöket själv. Det gäller även personer som uppsöker dessa mottagningar utan medicinsk indikation.

Vart kan man röntga?

Aleris Röntgen Vår målsättning är att erbjuda tid till samtliga undersökningar inom 1 vecka. Vi erbjuder undersökningar med datortomografi, konventionell röntgen, magnetkamera (både tunnelformad och öppen modell för den som har svårt att vistas i trånga utrymmen), ultraljud , bentäthetsmätning och mammografi.

Vad kan man se på en röntgen?

En skelettröntgen kan visa om skelettet är skadat, brutet eller har hamnat ur led. Undersökningen kan ibland också visa om du har artros eller tecken på reumatisk sjukdom. Skelettröntgen av barn kan även visa om skelettet växer som det ska eller om det har några förändringar.

Kan man göra röntgen?

En röntgenundersökning görs bara om nyttan är större än risken för dig som patient. Det gäller oavsett hur många gånger du behöver röntgas. Cancer har sällan en enda orsak. Ofta kan ärftlighet, övervikt eller vanor som rökning ha större betydelse än strålning för risken att få cancer.

Kan man kräva remiss?

Ibland kan du behöva få vård på en annan mottagning än den du först hade kontakt med. Då kan du behöva en remiss. Det är ett besked från mottagningen om att du behöver en mer specialiserad undersökning eller vård. Ibland kan du också själv skriva en så kallad egenanmälan eller egen vårdbegäran.

Kan man skriva en egen remiss?

Egen vårdbegäran, även kallad egenremiss eller egenanmälan, innebär att man själv skriver till en speciell vårdgivare för att söka vård. En del mottagningar har förtryckta blanketter för detta. Andra tar emot egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster (tidigare Mina vårdkontakter).

Kan man göra röntgen privat?

Privat MR-undersökning inom 7 dagar – utan remiss Beställ MR-helkropp och få tid senast inom 7 dagar i Stockholm, Göteborg, Jönköping, Umeå eller Karlstad. Vi samarbetar med Aleris och Unilabs och kan erbjuda högkvalitativ helkroppsundersökning med den senaste MR-teknologin.

Vad ser man på en lungröntgen?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada. Undersökningen tar ungefär fem minuter och gör inte ont. När ett barn ska få lungorna röntgade kan du som närstående vara med.

Vad kan man se på en datortomografi?

Med hjälp av datortomografi kan man undersöka de flesta av kroppens organ. Datortomografi kallas även DT eller CT, och i folkmun även skiktröntgen. Datortomografen är en röntgenapparat där röntgenstrålkällan roterar runt dig. Resultatet blir detaljrika bilder av den undersökta kroppsdelen.

Vad kan man se på hjärnröntgen?

Hjärnans anatomi, morfologi och funktion kan porträtteras detaljerat med hjälp av magnetkamera, så kallad MR-kamera. Bilderna kan på ett tidigt stadium avslöja sjukdomar som demens, cancer, akut stroke och epilepsi.

Hur får man remiss till röntgen?

Egen vårdbegäran går inte att använda vid undersökningar som till exempel röntgen och laboratorieprover. Vid sådan vård måste du ha en remiss från läkare. För att veta hur en mottagning inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar emot egen vårdbegäran kan du läsa presentationen av mottagningen här på webbplatsen.

Kan sjuksköterska skriva remiss?

Remisser kan utfärdas av all legitimerad vårdpersonal, AT-läkare samt vikarierande underläkare och även av patienten själv (läs mer under rubriken Egenremiss). Remisser är nödvändiga för medicinsk service. För att utfärda remiss krävs att den legitimerade personalen för journal.

Vad menar man med egenvård?

Egenvård är när en patient får utföra hälso- och sjukvårdsåtgärder i hemmet, antingen själv eller med hjälp av en närstående eller en personlig assistent. Det kan till exempel handla om medicinering eller omläggning av ett sår.

Kan 1177 ge remiss?

Med egen vårdbegäran kan du själv skicka in en remiss till specialistmottagningarna i länet (gäller ej specialisttandvården). Du kan antingen logga in på 1177.se för att använda e-tjänsterna eller fylla i en pappersblankett.

Vad kostar det att göra en röntgen?

Inte många känner till att en vanlig röntgenundersökning av exempelvis ryggen kostar mellan 8 kr, en magnetröntgenundersökning av samma område cirka 4 000 kr.

Vad kostar privat mammografi?

Ett urval av de vanligaste kroppsdelar som kan kartläggas....Konventionell slätröntgen.
Hjärta och lungor3 000 kr
Fotled3 000 kr
Lårben3 000 kr
Underben3 000 kr
Mammografi3 500 kr

Vad ser man på hjärt o lungröntgen?

Hjärt-lungröntgen Röntgen av hjärta och lungor görs för att se om hjärtat är förstorat och om man lider av en lungsjukdom, vilket inte alls är en ovanlig kombination vid hjärtsvikt. Cirka 40 procent av alla hjärtsviktspatienter lider även av lungsjukdomen KOL - symtom och riskfaktorer (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).

Vad ser man på skiktröntgen lungor?

En datortomografi av bröstkorgen, thorax, ger detaljerade tvärsnittsbilder och tredimensionella bilder av bland annat lungorna, bronkerna (luftrören), lungsäcken (pleura), strukturer i mittre delen av brösthålan (mediastinum), hjärtat, större kärl och ryggraden.

Vad kan man se på en magnetröntgen?

Vad visar magnetkamera? MRT ger tydliga bilder av kroppens mjukdelar och ämnesomsättning. Vätskeflöden, exempelvis cirkulationen av vätskan som omger hjärna och ryggmärg, kan med fördel studeras med MRT. Bilderna tas i olika sekvenser och under tiden får inte dörren öppnas in till undersökningsrummet.

Vad kan man se på en lungröntgen?

En lungröntgen kan visa om du har några förändringar i lungorna som beror på en sjukdom eller skada....Varför görs undersökningen?
 • Inför en hjärtoperation.
 • Vid olika typer av lungsjukdomar, till exempel lunginflammation.
 • Vid långvarig hosta.
 • Efter en operation eller en sjukdom, för att kontrollera att allt ser bra ut.