:

Vad är Artrosskolan?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är Artrosskolan?
 2. Hur blir man av med artros?
 3. Var finns Artrosskola?
 4. Är det farligt att träna med artros?
 5. Vad kostar Artrosskola?
 6. Vad är orsaken till artros?
 7. Hur kan man bromsa artros?
 8. Är det farligt med artros?
 9. Hur känns artros i foten?
 10. Vad är rätt angående artros och träning?
 11. Kan artros tränas bort?
 12. Vem betalar för Joint Academy?
 13. Är joint Academy gratis?
 14. Vilka är symtom vid artros?
 15. Vad förvärrar artros?
 16. Vad får man artros av?
 17. Kan man läka artros?
 18. Vad är begynnande artros?
 19. Kan man jobba med artros?
 20. Får ont i foten när jag går?

Vad är Artrosskolan?

Det går att lindra besvär av artros. I artrosskolan får du lära dig mer om hur artros kan behandlas, vad det beror på och vad du själv kan göra. Det är viktigt att ha rätt kunskap, någon att fråga och möjlighet till smärtlindring, stöd och vägledning.

Hur blir man av med artros?

Råd vid artros
 1. Fortsätt att vara aktiv även om det gör ont. Du kan ta två värktabletter (med paracetamol) upp till fyra gånger om dagen för att orka vara aktiv. ...
 2. Gå ner i vikt om du är överviktig. ...
 3. Det behövs ingen remiss för att besöka en artrosskola eller en sjukgymnast.

Var finns Artrosskola?

Vår artrosskola på Kungsholmen i Stockholm är till för dig som har artros i knä eller höft. Vi lär ut vilken behandling som passar just dig och ger tips och råd för att du ska kunna få en så bra vardag som möjligt. Och det finns mycket du kan göra för att bli bättre.

Är det farligt att träna med artros?

Även om det kan göra ont så är det inte farligt att träna vid artros. Istället är det bland det bästa man kan göra. Starkare muskler som omger den drabbade leden kan ta emot en del av den belastning som annars hade hamnat på brosket. Samtidigt stimuleras brosket att reparera sig självt, så att kvaliteten ökar.

Vad kostar Artrosskola?

Vad kostar artrosskolan? Patientavgiften är 0 kronor då artrosskolan ingår i primärvården och är landstingsfinansierad.

Vad är orsaken till artros?

Ökad belastning på en led. Om du ständigt utsätter en led för belastning, till exempel genom att sitta på huk eller stå på knä, kan det med tiden ge upphov till artros. Det gäller till exempel vissa slitsamma yrken eller utövandet av vissa idrotter. Ärftlighet ökar risken för artros.

Hur kan man bromsa artros?

Eftersom det inte finns något preparat som kan bromsa artros är träning det bästa medlet mot artros som vi känner till idag. Det viktigaste är att anpassa träningen efter de egna förutsättningarna och hur ont det gör när man använder leden. Här kan hemövningar för artros vara ett perfekt alternativ för många drabbade.

Är det farligt med artros?

Artrosrelaterad smärta är inte farligt Den smärta som kommer med sjukdomen är inte farlig. Man ska därmed inte vara rädd för att träna även om det gör ont. Att bli stillasittande leder bara till att sjukdomen förvärras. Dessutom ökar risken för exempelvis hjärt- & kärlsjukdomar och diabetes.

Hur känns artros i foten?

Tecken på artros i foten Det vanligaste symtomet är smärta vid gång eller löpning, ofta i kombination med stelhet. Man kan också uppleva att foten blir svullen eller att det uppstår en benförgrovning runt den drabbade leden.

Vad är rätt angående artros och träning?

Artros är en ledsjukdom som bryter ner brosket i lederna, vilket orsakar smärta och stelhet. Många tror att artros är detsamma som förslitning i leden och att vila därmed är bäst för att skona leden. Detta är dock felaktigt. Många av symtomen kan tvärtom lindras med hjälp av fysisk aktivitet och handledd träning.

Kan artros tränas bort?

Träning är en effektiv och säker smärtlindrare vid artros, den vanligaste ledsjukdomen. Rätt anpassad träning får till och med många att avboka sin knä- eller höftoperation.

Vem betalar för Joint Academy?

Joint Academys behandling är kostnadsfri. Inga avgifter tillkommer. Ingen bindningstid - du kan avsluta behandlingen när du vill.

Är joint Academy gratis?

Med Joint Academy får du kontakt med en personlig fysioterapeut och ett skräddarsytt övningsprogram för att minska din ledsmärta. Patientavgift 0 kr.

Vilka är symtom vid artros?

De vanligaste symtomenartros är smärta och stela leder. Kontinuerlig värk i rörelse och vila samt smärtor som stör nattsömnen är tecken artros med svåra symtom. ​Smärta som blir värre när leden är i rörelse och lindras i vila är ett typiskt symtom för artrospatienterna.

Vad förvärrar artros?

Några exempel på produkter som kan förvärra sjukdomen är: all processeserad mat, spannmål och socker samt mejeriprodukter. Det kan även vara bra att minska på intaget av produkter med höga halter av omega 6, såsom margarin och solrosolja.

Vad får man artros av?

Om du ständigt utsätter en led för belastning, till exempel genom att sitta på huk eller stå på knä, kan det med tiden ge upphov till artros. Det gäller till exempel vissa slitsamma yrken eller utövandet av vissa idrotter. Ärftlighet ökar risken för artros.

Kan man läka artros?

Även om forskarna ännu inte har hittat någon mirakelmedicin som kan bota artros, har man de senaste femton åren upptäckt att det faktiskt går att bromsa sjukdomen så pass att många kan undvika att få en protes insatt. Förutsättningarna förbättras om sjukdomen behandlas i tid.

Vad är begynnande artros?

Om du har ont i knäet, höften eller ryggen utan att du gjort dig illa kan orsaken vara begynnande artros. Det är då klokt att få leden undersökt. Artros är en klinisk diagnos vilket innebär att diagnosen ställs efter undersökning av exempelvis läkare eller sjukgymnast. Röntgen kan vara ett stöd men behövs inte alltid.

Kan man jobba med artros?

Yrkesgrupper där artros är överrepresenterat Det kan också vara bra att använda sig av hjälpmedel som kan underlätta arbetet och minska risken för felbelastning av lederna. Den som har ett yrke som medför tung belastning på lederna bör också vara uppmärksam på eventuella artrossymtom och ta dessa på allvar.

Får ont i foten när jag går?

Att lida av smärta i foten kan ha många bakomliggande orsaker, men i de allra flesta fall är det helt ofarligt. Det kan röra sig om allt från hälsporre eller hallux valgus till liktorn. För att rätt behandling är det därför viktigt att kontakta vården om man får ont i foten.