:

Får man använda sig av vilka bilder man vill?

Innehållsförteckning:

 1. Får man använda sig av vilka bilder man vill?
 2. Hur lång tid skyddas fotografier enligt upphovsrättslagen?
 3. Vilka bilder får man använda på nätet?
 4. Får man använda gamla bilder?
 5. Får man använda andras bilder?
 6. Vilka bilder får man använda i skolarbete?
 7. Vad avgör om en tavla är skyddad av upphovsrätt?
 8. Vilka bilder får jag använda på Google?
 9. Får man använda sig av bilder från Google?
 10. Får man dela bilder?
 11. Får man använda andras bilder på nätet?
 12. Hur får man använda bilder från Pinterest?
 13. Vilka bilder får man publicera?
 14. Får jag använda andras material i ett skolarbete som jag endast tänkt visa för min lärare eller i ett arbete som jag har tänkt visa inför klassen?
 15. När anses ett verk vara skyddat?
 16. Hur hittar jag bilder jag får använda?
 17. Vilka bilder kan jag använda på Google?

Får man använda sig av vilka bilder man vill?

Jag har hittat en bild på internet som jag vill användafår jag det? Skyddet för foton och konstverk enligt upphovsrättslagen gäller fullt ut även på internet. Det betyder att om du vill återge bilden behöver du tillstånd från upphovspersonen.

Hur lång tid skyddas fotografier enligt upphovsrättslagen?

Vi rekommenderar därför att man frågar upphovspersonen om lov att använda bilder eller ritningar. Upphovsrätten gäller så länge upphovspersonen lever och i ytterligare 70 år efter dödsåret.

Vilka bilder får man använda på nätet?

Bilder på Wikipedia: Alla bilder och annan media som finns i Wikimedia commons och är fria att använda eftersom de har en fri licens eller tillhör allmän egendom. Däremot är det alltid bra att dubbelkolla vilken licens som gäller. Vanligtvis används GNU FDL- eller Creative Commons-licenserna.

Får man använda gamla bilder?

Lägg alltså märke till att det är upphovsmannens dödsdag som räknas, inte när verket framställdes. Det här innebär att många gamla målningar är helt fria att använda hur du vill.

Får man använda andras bilder?

I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Vilka bilder får man använda i skolarbete?

Du som lärare och elev får kopiera och dela både svenska och utländska bilder för undervisningen, oavsett om bilderna finns på nätet eller i en fysisk publikation, om skolan har Skolkopieringsavtal med Bonus Copyright Access.

Vad avgör om en tavla är skyddad av upphovsrätt?

Vad avgör om en tavla är skyddad av upphovsrätt? Att den är tillräckligt originell för att anses vara ett verk. Att den som målat tavlan är utbildad konstnär. Att den är registrerad.

Vilka bilder får jag använda på Google?

Det som inte varit tydligt är frågan om vilka bilder som får användas fritt och vilka bilder som har en annan licensform. Nu ger Google användaren möjlighet att söka på bilder under Creative Commons-licenser, kommerciella licenser eller båda på en gång.

Får man använda sig av bilder från Google?

Den finns där av en anledning. I 9 fall av 10 är det just så – man får inte använda bilderna hur som helst. ... Det räcker alltså inte med att skriva ”bild från Google” eller ”bild från Pinterest” och länka tillbaka. Har du inte godkännande från fotografen att publicera bilden så bryter du mot upphovsrättslagen.

Får man dela bilder?

För att använda någon annans bild krävs som huvudregel ett samtycke från den som skapat bilden, det vill säga upphovsmannen. Vidare måste den så kallade ideella rätten respekteras, vilket exempelvis betyder att upphovsmannen ska anges.

Får man använda andras bilder på nätet?

I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Hur får man använda bilder från Pinterest?

Med undantag för ovanliga fall är Pinterest inte upphovsrättsinnehavare av de bilder som användare lägger upp på webbplatsen. Vid behov bör du tillstånd att använda en bild från dess upphovsman.

Vilka bilder får man publicera?

Här reder vi ut vad som gäller. I de flesta fall är bilder skyddade av upphovsrättslagen. Det innebär att den person (upphovsman) som tagit bilden också äger bilden – oavsett vem som äger kameran. Oftast är det därför inte tillåtet att använda en bild som du hittar på nätet.

Får jag använda andras material i ett skolarbete som jag endast tänkt visa för min lärare eller i ett arbete som jag har tänkt visa inför klassen?

Ibland vill du som lärare eller dina elever använda bilder som är upphovsrättsligt skyddade i undervisningen. Det har ni rätt till förutsatt att Skolkopieringsavtalet följs. ta in bilder och texter i elevarbete under förutsättning att elevarbetet inte sprids till andra än undervisningsgruppen inom skolan.

När anses ett verk vara skyddat?

Upphovsrätten gäller i 70 år efter upphovspersonens död. Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, eller upphovsrättslagen som den vanligen kallas, är från 1960 och på den tiden ansågs upphovsrätt ofta vara till för de ädla konsterna som skönlitteratur, musik och bildkonst.

Hur hittar jag bilder jag får använda?

Hitta bilder med uppgift om hur de får återanvändas
 1. Öppna images.google.com på en telefon eller surfplatta med Android.
 2. Sök efter en bild.
 3. Om du vill begränsa sökresultaten till bilder med uppgift om licens trycker du på Användningsrättigheter. ...
 4. Tryck på önskad bild.

Vilka bilder kan jag använda på Google?

Det som inte varit tydligt är frågan om vilka bilder som får användas fritt och vilka bilder som har en annan licensform. Nu ger Google användaren möjlighet att söka på bilder under Creative Commons-licenser, kommerciella licenser eller båda på en gång.