:

Var köper man fönsterbleck?

Innehållsförteckning:

 1. Var köper man fönsterbleck?
 2. Hur långa ska fönsterbleck vara?
 3. Hur mycket ska fönsterbleck sticka ut?
 4. Vad kostar nya fönsterbleck?
 5. Hur skarvar man fönsterbleck?
 6. Vad är ett fönsterbleck?
 7. Vilken färg använder man till fönsterbleck?
 8. Hur skarvar man Vindskiveplåt?
 9. Hur skarvar man Fotplåt?
 10. Hur vika Underbleck?
 11. Vilken färg använder man till plåt?
 12. Vilken färg på hängrännor?
 13. Hur skarva Nockplåt?
 14. Hur sätter man Överbleck?

Var köper man fönsterbleck?

I Byggmax sortiment hittar du en lång rad bleck i olika färger och utformningar. Här hittar du dörrbleck, överbleck, tröskelbleck och underbleck. Utöver bostadshuset är det även viktigt att skydda andra byggnader som har fönster, som till exempel lekstugor, garage, förråd och friggebodar.

Hur långa ska fönsterbleck vara?

Mät upp och kapa med bågfil bleck till rätt längd. Med en träfasad är rätt mått = spåret i fönsterkarmen + 20 mm.

Hur mycket ska fönsterbleck sticka ut?

Man brukar säga att det ska sticka ut med 20 mm som ett minimum och där själva lutningen som absolut minst ska ligga på omkring 14 grader som lägst. Vad gäller fönsterbleck så bör man vara medveten om att ju större utstick man har, desto bättre är det. Men, då har man även det rent estetiska att tänka på.

Vad kostar nya fönsterbleck?

Fönsterbleck
BreddStålAluminium
0-199 mm155kr170kr
200-399 mm175kr195kr
400-599 mm225kr230kr
600-799 mm265kr265kr

Hur skarvar man fönsterbleck?

Ett sätt är att göra skarven/fogen med gavlar och överfals. Det är i princip en ståndfals med något förstorad höjd och större omtag. Rörelserna tas här upp genom basavståndet. Denna typ av skarv används företrädesvis på fönsterbleck och fasadlister när övriga skarvar görs med dubbla hakfalsar.

Vad är ett fönsterbleck?

Ett fönsterbleck fyller en stor funktion Fönsterblecket är den detalj som sitter längst ned på fönstret och som är utskjutande; blecket är ofta tillverkad i plåt eller i aluminium (det är en mer modern lösning) och den fyller en väldigt stor funktion vad gäller fönstrets hållbarhet.

Vilken färg använder man till fönsterbleck?

Måla om hängrännor, fönsterbleck och andra detaljer av plåt:
 • Skrapa och borsta av flagor och rost.
 • Tvätta med Original Målartvätt.
 • Rostfläckar och metallrena ytor grundas med Original Metallgrundfärg.
 • Färdigmåla 2 gånger med Original Metallfärg. (måla ej på en plastisolbelagd yta)

Hur skarvar man Vindskiveplåt?

Vindskiveplåtar skarvas genom att klippa bort hörn till underliggande beslag, för att sedan trä in det under vindskivan monterad längre upp på takfallet (se bild nedan). Nockplåt monteras tillsammans med tätband enligt skiss nedan.

Hur skarvar man Fotplåt?

Först klippte jag av en 40 mm lång flik på plåten som skulle skjutas in i den andra. Sedan skjöt jag in plåten i den andra och fixerade dem med en pappspik eller montageskruv. Om det inte går att skjuta in plåten i den andra så är det bara att bända ut den vikta framkanten något på den andra plåten med en kniv.

Hur vika Underbleck?

Börja med att klippa till rätt längd, lägg till 30 mm än längden på spåret i fönsterkarmen. Snedsåga eller klipp sedan ett urtag i bleckets fram- och bakkant. Vik sedan upp en ca 15 mm hög gavel i båda ändar, och vik in bakkanten enligt figur 4. Pressa sen in bleckets bakre inslagskant i karmens spår.

Vilken färg använder man till plåt?

Du kan använda de flesta utomhusfärger – som inte är vattenbaserade – till täckmålning på plåt och järn. Däremot ska du använda särskilt utprovade grund – och mellanskiktsfärger för dessa underlag. De flesta färger för målning på plåt och järn kan penslas eller sprutas på.

Vilken färg på hängrännor?

Kulör på hängrännor och stuprör Färgen du väljer är en smaksak. Standardfärgerna är svarta, bruna och vita hängrännor. Dessa färger passar till det mesta. Givetvis går det att specialbeställa färger också, men det kostar extra.

Hur skarva Nockplåt?

Nockplåten skarvar du med ett överlapp på ca 50 mm. Montera ett tätband mellan nock och takplåten om du tror att detta behövs. Borrmaskin/skruvdragare med steglöst varvtal och backgång, hylsa, nibblingsmaskin/sticksåg, plåtsax, kapsåg, tumstock och hammare.

Hur sätter man Överbleck?

Om du monterar blecket på en stående lockpanel lyfter du läkten med en hammare eller kofot och kilar under blecket. Spika sen blecket mot panelen och fäst läkten igen. Var noga med att det inte blir någon glipa mellan bleck och panel då vatten kan smita in här. Lägg gärna en sträng tätnings-massa för utomhusbruk bakom.