:

Vad kostar stora olivträd?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kostar stora olivträd?
 2. Hur snabbt växer citronträd?
 3. När blommar ett citronträd?
 4. Hur får jag citroner på mitt citronträd?
 5. När klippa olivträdet?
 6. Hur stor kruka behöver olivträd?
 7. Hur mycket kyla klarar ett citronträd?
 8. Hur ofta ska jag vattna mitt citronträd?
 9. Hur får jag mitt citronträd att blomma?
 10. Hur får man ett citronträd att blomma?
 11. Hur räddar man ett citronträd?
 12. Hur får man bort spinn på citronträd?
 13. Hur klippa ner olivträd?
 14. Hur förvarar man ett citronträd över vintern?
 15. När ska man ta in citrusträd?
 16. Varför får jag inga citroner på mitt citronträd?
 17. Hur sköter man ett citronträd på vintern?

Vad kostar stora olivträd?

Det finns olivträd som kostar allt från 200 kronor upp till flera tusen kronor. Det beror på storlek och hur gammalt trädet är, kanske också var den kommer ifrån.

Hur snabbt växer citronträd?

Det går ganska fort att gro en citrus-frö, räkna med några veckor. Glöm inte att vattna, bara! Sedan går det undan i början, kanske någon dm per år. Det brukar gå fortare om man sått på våren men om man ordnar tilläggsbelysning så går det även att så på hösten.

När blommar ett citronträd?

Odling och skötsel för citronträd Det som verkligen bidrar till praktfullheten hos ett citronträd är blommorna, som blommar i mars och april och är vita med en något rosa undersida – som dessutom luktar alldeles underbart.

Hur får jag citroner på mitt citronträd?

Citrusträd vill helst stå utomhus på sommaren och gärna i varmt soligt, skyddat läge. Ett citronträd mår bäst om det vattnas med kalkfattigt vatten. Duscha trädet regelbundet för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt. Ge trädet citrusnäring under växtperioden.

När klippa olivträdet?

Olivträdet tål rejäl beskärning. Långa skott kan tuktas när som, men tuffare beskärning görs lämpligast i slutet av vintervilan. Ska det få växa naturligt så klipps bara torra delar bort efter vintern.

Hur stor kruka behöver olivträd?

På våren när ljuset kommer tillbaka är det dags att plantera om mindre olivträd. Större träd behöver man inte plantera om lika ofta. Välj en kruka som är ungefär lika stor som kronan, så har rötterna plats att breda ut sig. Plantera trädet i Citrusjord, som är sandig och innehåller lera.

Hur mycket kyla klarar ett citronträd?

Har du ett växthus eller uterum som håller temperaturen några grader över noll så är det en mycket trevlig vinterbostad för citronträdet. Mellan fem och tio grader är toppen! Ställ gärna krukan på ett isolerande material så att roten inte behöver utsättas för stark kyla från marken.

Hur ofta ska jag vattna mitt citronträd?

Låt den ytligaste jorden torka upp mellan vattningarna men håll koll på rötterna längre ned så de inte torkar, det kan nämligen göra så den får svårt att återhämta sig. På vintern kan du ha som mått att vattna en gång i veckan. På sommaren givetvis oftare då träden står ute i solen.

Hur får jag mitt citronträd att blomma?

Ibland är det svårt att veta exakt varför en växt inte vill blomma. Orsakerna kan vara många, men ett tips kan vara att låta trädet stå ute så länge som möjligt, ända in på senhösten. Ofta kan kyligare väder, eller till och med en lätt frostknäpp, stimulera citrusträden att sätta knopp nästkommande vår.

Hur får man ett citronträd att blomma?

Ha den gärna på vindskyddad plats och tillsätt näring (för medelhavsväxter) i vattnet varannan vecka från vår till sensommar. När försommaren kommer bildas doftande och vita blommor och därefter kommer frukterna. Vattna regelbundet, och låt jorden torka upp emellanåt.

Hur räddar man ett citronträd?

Om växten tappat sina blad toppar du grenarna lätt och sköter om det som vanligt trots att det ser lite tråkigt ut med sina kala skott. Det tar några veckor och sedan spricker nya skott ut från de vilande bladknopparna. Ett citrusträd kan beskäras ganska hårt om det varit angripet av någon växtskadegörare.

Hur får man bort spinn på citronträd?

Sätt jag en plastpåse runt jordklumpen, blanda 1/2 dl grönsåpa i en spann med vatten, ta en svamp och "tvätta" bladen och grenarna med detta. Skölj med rent, handljummet vatten från duschen. Har du ingen grönsåpa kan du ta diskmedel. Du kan behöva upprepa proceduren om inte spinnet försvinner på första försöket.

Hur klippa ner olivträd?

Grenar som korsar varandra i kronan kan du också klippa bort. Olivträd tål rätt hård beskärning. Klipp gärna precis ovanför ett blad som växer utåt så får du en fin form på trädet. Vattna med flytande gödselmedel varannan vecka från april till framåt hösten.

Hur förvarar man ett citronträd över vintern?

CITRUSTRÄD
 1. Bäst läge under vintern är ett ljust svalt läge. Citrus klarar inte minusgrader och måste därför övervintras inomhus. ...
 2. Ställ dem så ljust som möjligt och inte över ett påslaget element. ...
 3. Vattna igenom jorden ordentligt och regelbundet. ...
 4. Vrid inte på citrusträdet under vintern. ...
 5. Ge ingen näring under nov-mars!
BE

När ska man ta in citrusträd?

När kylan kommer på hösten tar du in växterna för att övervintra så ljust som möjligt. Även om du inte har det idealiska rummet för växterna, ska du försöka övervintra dem – det kan lyckas ändå. Vintern är medelhavsväxternas återhämtningsperiod.

Varför får jag inga citroner på mitt citronträd?

Andra saker som gör att den blomvägrar, förutom att man klipper in den för hårt är att den kanske har för liten kruka. Eller så är det något i skötseln som inte passar eller kanske fel klimat eller miljö. Den kan växa bra i Sverige men får svårt att blomma för att den tycker att sommaren är för sval.

Hur sköter man ett citronträd på vintern?

CITRUSTRÄD
 1. Bäst läge under vintern är ett ljust svalt läge. Citrus klarar inte minusgrader och måste därför övervintras inomhus. ...
 2. Ställ dem så ljust som möjligt och inte över ett påslaget element. ...
 3. Vattna igenom jorden ordentligt och regelbundet. ...
 4. Vrid inte på citrusträdet under vintern. ...
 5. Ge ingen näring under nov-mars!
BE