:

När kan jag ansöka om körkortstillstånd för bil?

Innehållsförteckning:

 1. När kan jag ansöka om körkortstillstånd för bil?
 2. Hur ansöker man om övningskörning?
 3. Hur vet jag om jag har ett giltigt körkortstillstånd?
 4. Vad kostar det att ansöka om körkortstillstånd?
 5. När kan man börja övningsköra bil?
 6. Hur ansöker man om Handledartillstånd?
 7. Vad är ett lämplighetsintyg?
 8. När kan man börja övningsköra moped?
 9. Hur gammal ska man vara för att få övningsköra?
 10. Vad händer efter spärrtiden?

När kan jag ansöka om körkortstillstånd för bil?

För ansökningar om körkortstillstånd och handledarskap som kräver manuell hantering är handläggningstiden 4-6 veckor. Om din ansökan kräver en utredning kan det ta längre tid. En utredning kan innebära att du behöver skicka in ett läkarintyg eller att vi behöver hämta information från andra myndigheter.

Hur ansöker man om övningskörning?

Övningsköra privat
 1. Ansök om körkortstillstånd. Eleven ska ha fyllt 16 år för att få tillståndet. Det är sen giltigt i 5 år.
 2. Ansök om handledarskap. Handledaren ska ansöka om tillstånd, vara minst 24 år och haft körkort i 5 år.
 3. Gå introduktionsutbildning. Både handledare och elev måste gå denna kurs hos en körskola.

Hur vet jag om jag har ett giltigt körkortstillstånd?

De kan skicka in synintyget via en e-tjänst för rapportörer. Det är viktigt att synintyget kommer in i samband med din ansökan. Synintyget får inte vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan. ... Logga in i tjänsten Körkortstillstånd (grupp 1) - ansök.

Vad kostar det att ansöka om körkortstillstånd?

Att ansöka om ett körkortstillstånd kostar ingenting. När du har skickat in din ansökan tar det olika lång tid innan du får ditt körkortstillstånd. Ofta tar det c:a 2 veckor för att få körkortstillståndet, men i vissa fall behöver Transportstyrelsen utföra speciella utredningar och då tar det betydligt längre tid.

När kan man börja övningsköra bil?

Övningskörning
BehörighetÅlder
A motorcykel19 år och 6 månader** 23 år ***
B personbil utan släp16 år
B personbil samt enbart ett lätt släpfordon17 år och 6 månader
B lätt lastbil samt enbart ett lätt släpfordon17 år och 6 månader

Hur ansöker man om Handledartillstånd?

Man ansöker om sådant tillstånd hos Transportstyrelsen. Hanteringskostnad är för närvarande 50 kronor (jan -16) och skall betalas in samtidigt med att man ansöker om handledartillstånd. Handledartillståndet skall alltid medföras vid övningskörning. Viktigt att tänka på!

Vad är ett lämplighetsintyg?

Vad är ett lämplighetsintyg? Det som ibland kallas för lämplighetsintyg heter egentligen körkortstillstånd. Att ansöka om ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen är det absolut första steget på vägen mot ditt nya körkort. Vem som helst kan däremot inte få ett körkortstillstånd.

När kan man börja övningsköra moped?

Utbildningen består av både teori och praktiska delar så som övningskörning. För att få göra de praktiska delarna ska du ha fyllt 14 år och 9 månader och ha ett körkortstillstånd. Mopedutbildningen ska ske hos en behörig utbildare och den är minst tolv timmar lång.

Hur gammal ska man vara för att få övningsköra?

Ditt körkortstillstånd gäller i fem år Ditt körkortstillstånd ska vara giltigt så länge du vill övningsköra, men du måste också ha ett körkortstillstånd när du ska utföra ditt förarprov. Så se till att giltighetstiden inte har gått ut när det är dags för uppkörning!

Vad händer efter spärrtiden?

Om spärrtiden är längre än ett år måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan tillverkas. För att få göra ett nytt körkortsprov måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. ... För att Transportstyrelsen ska få utfärda ett körkort krävs att du är permanent bosatt i Sverige.