:

Vad är en lätt släpvagn?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en lätt släpvagn?
 2. Hur mycket får du dra på b kort?
 3. Hur avgör du om lastbilen har släp eller inte?
 4. Hur mycket får man dra med sin bil?
 5. Hur mycket kostar det att ta be kort?
 6. Får man köra 100 med släp?
 7. Hur ser man att en lastbil har släp?
 8. Vilket fordon har störst Vältrisk i en rondell?
 9. Hur mycket får man dra med en V70?
 10. Hur mycket får man dra med C körkort?
 11. Hur mycket kostar det att ta tungt släp?

Vad är en lätt släpvagn?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Hur mycket får du dra på b kort?

Med utökad B-behörighet får du dra ett släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då inte vara över 4 250 kg.

Hur avgör du om lastbilen har släp eller inte?

Släpvagnens totalvikt: Släpvagnens högsta godkända vikt (tjänstevikt + maxlast). Lastförmåga: Skillnad mellan totalvikt och tjänstevikt. Bruttovikt: Den vikt som visas vid vägningstillfället. Tågvikt: Den sammanlagda vikten av dragbil och släp.

Hur mycket får man dra med sin bil?

Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kg.

Hur mycket kostar det att ta be kort?

För att göra ett körprov måste du ha ett giltigt kunskapsprov. Avgiften för körprov för behörighet BE är 1650 kronor. Efter klockan 18.00 på vardagar och på helger är avgiften 2145 kronor. Om du utbildar dig på trafikskola är det skolan som anmäler dig till prov.

Får man köra 100 med släp?

De ska följa de väg- eller områdesspecifika hastighetsbegränsningarna på samma sätt som personbilar. En personbil eller paketbil som drar en lätt släpvagn (O1) får köra i högst 100 km/h. Det går att ge en väg en minimihastighet som inte får underskridas, utom om trafiksituationen kräver det.

Hur ser man att en lastbil har släp?

Den sammanlagda totalvikten (2 100 kg + 1 400 kg = 3 500 kg) blir exakt 3,5 ton, men överstiger inte 3,5 ton. Detta gör att släpet räknas som lätt....Vad räknas som lätt släpvagn?
Släpvagn, exempel 3
Totalvikt: 1 800 kgTotalvikt: 2 000 kg

Vilket fordon har störst Vältrisk i en rondell?

Du kör lastbil med tillkopplat släpfordon rakt fram genom en cirkulationsplats, var är i cirkulationsplatsen risken störst att ditt fordon kan välta? När du kör ut ur cirkulationsplatsen. Den största vältrisken uppstår när du har genomfört flera svängar och skapat pendelverkan som förstärker sidkrafterna i ditt fordon.

Hur mycket får man dra med en V70?

Många moderna familjebilar får dra mer än vad körkortet tillåter, till exempel Volvo V70 som i många varianter tekniskt är godkänd för dragvikten 1.800–2.000 kilo, men man kan inte dra mer än cirka 1.250 kilo – om föraren har B-körkort.

Hur mycket får man dra med C körkort?

CTung lastbil Körkortsbehörigheten C ger rätt att köra lastbilar utan övre viktbegränsning. Du får också köra personbilar med en totalvikt över 3500 kg utan övre viktbegränsning. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Hur mycket kostar det att ta tungt släp?

Tungt släp
1 st körlektion á 55 min B96/BE900kr
GrupputbildningarKontakta kontoret för offert
B96-paket1 st körlektion á 55 min samt lån av bil + släp vid uppkörning2.800kr
BE-paket1 st körlektion á 55 min samt lån av bil + släp vid uppkörning, BE-bokpaket samt inlogg till Elevcentralen (internetfrågor)3.600kr