:

Får man ta hem en gravsten?

Innehållsförteckning:

 1. Får man ta hem en gravsten?
 2. Hur får man bort mossa på gravsten?
 3. Vad kostar det att fylla i text på gravsten?
 4. Vad kostar det att rengöra en gravsten?
 5. Hur länge finns en gravsten?
 6. När får man lägga gravsten?
 7. Hur tvätta stenar?
 8. Hur monterar man gravsten?
 9. Hur graverar man en gravsten?
 10. Vad kan man skriva på en gravsten?
 11. Vad är milt rengöringsmedel?
 12. När blev gravrätten 25 år?
 13. När försvinner gravplatsen?
 14. Får man skriva vad man vill på en gravsten?
 15. Vem får beställa gravsten?
 16. När kan man sätta en gravsten?
 17. När kan man sätta upp gravsten?
 18. Vad är neutralt rengöringsmedel?
 19. Vad är alkaliska medel?
 20. Vad händer med gravplatsen efter 25 år?

Får man ta hem en gravsten?

Det går alltså att få ta hem en gravsten - men då får det inte synas att det är just en gravsten. Och den får inte stå på en plats där det för allmänheten kan uppfattas som att någon ligger begravd, när det inte gör det. Det berättar Mats Lindblad, chef på kyrkogårdsförvaltningen i Växjö.

Hur får man bort mossa på gravsten?

Beläggningar av alger, lavar, mossa och smuts kan lätt angripa gravstenens yta. Men även här kan man få bort dem med ljummet vatten och en trasa – om man inte dröjer för länge mellan gångerna. Sitter smutsen hårt kan man testa med ett milt rengöringsmedel.

Vad kostar det att fylla i text på gravsten?

Att endast göra en textkomplettering kostar 5 700 kr och i detta ingår alltid en grundlig rengöring av stenen. Dessutom ingår demontering, transport och att stenen åter monteras på graven. I priset ingår även inskription av den avlidnes namn, datum och årtal.

Vad kostar det att rengöra en gravsten?

Priserna är från 670 SEK och avgiften behöver betalas innan arbetet utförs då vi planerar in samtliga tvättar av gravstenar enligt ett schema för att allt ska bli klart så fort som möjligt under sommarmånaderna. Besök gärna vårt instagramkonto för att ta del av före och efterbilder på de stenar vi har rengjort.

Hur länge finns en gravsten?

Efter 25 år återgår gravrätten till kyrkogårdsförvaltningen. I de flesta fall har gravrättsinnehavaren rätt att förnya gravrätten i 15 år mot en avgift.

När får man lägga gravsten?

Leveranstiden är från 4 veckor och uppåt beroende på vilken typ av sten man väljer. Om man haft jordbegravning måste man vänta en tid innan man kan sätta upp en gravsten. Det kan i vissa fall vara lämpligt att vänta ända upp till 1 år. Detta beror på att sättningar i jorden annars kan rubba stenens position.

Hur tvätta stenar?

Grovslipad, finhuggen, råhuggen eller flammad yta bör tvättas minst en gång varje år med milt tvättmedel med neutralt pH-värde och ljummet vatten. Använd gärna en rotborste. Vid hårt nedsmutsad eller mossig sten måste specialtvättmedel användas. Målad eller förgylld text och dekor måste tvättas med stor försiktighet.

Hur monterar man gravsten?

Det finns olika sätt att montera gravstenar på. Det vanligast är att man använder sig av en lättbetongssockel en så kallad GRO-sockel. Utöver detta alternativ finns det kyrkogårdar som vill att stenen ska monteras med markdubb, flexia, granitsockel eller på en befintlig nedgrävd balk.

Hur graverar man en gravsten?

Gravyr. När det gäller text på gravstenen så brukar namnet stå överst, eventuellt så står det till exempel ”Här vilar vår älskade” innan namnet. Under det så brukar det stå födelse- och dödsdatum. Man kan även gravera in en text eller vers på gravstenen om man önskar det.

Vad kan man skriva på en gravsten?

Det enda man kommer på kanske är det uppenbara: Namn, födelsedatum och dödsdatum. Ibland slipper man fundera på det. Det händer ofta att den avlidne redan har formulerat vad han eller hon vill att det ska stå för text på gravstenen. Då behöver man bara komplettera, om det är något ytterligare man vill skriva.

Vad är milt rengöringsmedel?

pH-värdet spelar en stor roll när det kommer till rengöringsmedel. Det finns pH-neutrala rengöringsmedel, såsom de flesta diskmedel. Dessa har fördelen att de är milda mot huden men har också en mindre kraftfull rengörande verkan. Majoriteten av rengöringsmedel för hushållsbruk är basiska, dvs har ett pH-värde över 7.

När blev gravrätten 25 år?

Har du en gravrätt som gick ut 2003, men där någon begravts till exempel 2001, har dödsboet 25 fria år. Utan kostnad gäller då gravrätten till och med 2026. Begravs sedan ytterligare någon i samma grav om något år rullar den betalningsfria tiden fram ytterligare 25 år från det år begravningen sker.

När försvinner gravplatsen?

När 25 år gått och gravfriden upphört och de efterlevande inte längre vill ha en gravrätt kvar upphör den. Stenen tillhör då de anhöriga som har rätt att hämta den. – En sten eller annan utsmyckning tillhör gravrättsinnehavaren.

Får man skriva vad man vill på en gravsten?

När det gäller text på gravstenen så brukar namnet stå överst, eventuellt så står det till exempel ”Här vilar vår älskade” innan namnet. Under det så brukar det stå födelse- och dödsdatum. Man kan även gravera in en text eller vers på gravstenen om man önskar det.

Vem får beställa gravsten?

Kistgrav- eller urngravar är gravplatser med gravsten. Dessa två gravskick är de vanligaste. Oavsett vilket du som anhörig väljer, har du möjlighet att närvara när kista eller urna sätts ned i jorden. De efterlevande kan välja att ha en gravsten eller annan gravanordning samt att plantera växter på graven.

När kan man sätta en gravsten?

Leveranstiden är från 4 veckor och uppåt beroende på vilken typ av sten man väljer. Om man haft jordbegravning måste man vänta en tid innan man kan sätta upp en gravsten. Det kan i vissa fall vara lämpligt att vänta ända upp till 1 år. Detta beror på att sättningar i jorden annars kan rubba stenens position.

När kan man sätta upp gravsten?

Leveranstiden är från 4 veckor och uppåt beroende på vilken typ av sten man väljer. Om man haft jordbegravning måste man vänta en tid innan man kan sätta upp en gravsten. Det kan i vissa fall vara lämpligt att vänta ända upp till 1 år. Detta beror på att sättningar i jorden annars kan rubba stenens position.

Vad är neutralt rengöringsmedel?

Sura rengöringsmedel: Rengöringsmedel som har ett pH-värde < 5 är sura och ett bra alternativ vid oorganisk smuts, såsom kalkrester. Neutrala rengöringsmedel: Neutrala rengöringsmedel (pH-värde = 7) är mindre aggressiva och innehåll färre kemikalier.

Vad är alkaliska medel?

Avfettande rengöringsmedel Rengöringsmedel som verkar avfettande används mest i köket för att städa bort fett från matlagning. För att lösa upp fettet effektivt krävs det ett medel som har ett högt PH-värde. Det kallas också för alkaliska rengöringsmedel.

Vad händer med gravplatsen efter 25 år?

Vid ny gravsättning i redan upplåten grav förlängs den avgiftsfria tiden i ytterligare 25 år från gravsättningsdatumet. Efter 25 år återgår gravrätten till kyrkogårdsförvaltningen. I de flesta fall har gravrättsinnehavaren rätt att förnya gravrätten i 15 år mot en avgift.