:

Får jag köra lätt motorcykel med B-körkort?

Innehållsförteckning:

 1. Får jag köra lätt motorcykel med B-körkort?
 2. Hur tungt får man dra med B kort?
 3. Vad betyder beteckningarna på körkortet?
 4. Får man köra fyrhjuling med B-körkort?
 5. Får man köra trehjulig motorcykel med B-körkort?
 6. Får man köra på motorväg med lätt mc?
 7. Hur tungt släp får jag dra med LGF skylt?
 8. Hur tungt får man lasta en släpkärra?
 9. Vad är am på körkortet?
 10. Vad betyder A2 på körkortet?
 11. Får man köra 125cc med B-körkort i Sverige?
 12. Får man köra sidovagn med B körkort?

Får jag köra lätt motorcykel med B-körkort?

Annars krävs ett körkort för personbil (B). Du som har ett körkort för lätt motorcykel (A1) eller mellanstor (A2) får köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt på högst 15 kW. Om motorcykeln har en högre nettoeffekt krävs det ett körkort för tung motorcykel (A) eller personbil (B).

Hur tungt får man dra med B kort?

Med utökad B-behörighet får du dra ett släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då inte vara över 4 250 kg.

Vad betyder beteckningarna på körkortet?

Körkortsklass- vad är AM, förut A och B, men nu ? För att ta körkort med behörigheten AM måste man vara 15 år gammal. Körkort med behörighet B är det ”vanliga” körkortet och ger dig rätt att köra personbil och lätt lastbil. Med behörighet B får du dessutom köra alla fordon som får köras med behörighet AM.

Får man köra fyrhjuling med B-körkort?

Följande gäller för fyrhjulig motorcykel Får köras på allmänna vägar och gator av förare med B-körkort, men också av förare som har körkort A1 eller A som utfärdats före 19 januari 2013. Skyddshjälm ska användas om det inte finns karosseri då bilbälte används istället. Trafikförsäkring är obligatorisk.

Får man köra trehjulig motorcykel med B-körkort?

Körkort med behörigheterna A1 eller A2 ger rätt att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt av högst 15 kW. För att köra trehjuliga motorcyklar med mer än 15 kW nettoeffekt, krävs det körkort med behörighet A eller B samt att körkortsinnehavaren har fyllt 21 år.

Får man köra på motorväg med lätt mc?

Hastighet. ... Det finns ingen lägsta hastighetsbegränsning på motorvägar men endast motorfordon konstruerade för en hastighet av minst 40 km/h* får köra på dem.

Hur tungt släp får jag dra med LGF skylt?

– Du får inte köra på motorväg eller på motortrafikled. – En godkänd LGF-skylt måste finnas bak på släpkärran. – Bruttovikten på släpet får inte överstiga bilens bruttovikt om släpvagnen saknar bromsar. – Om du kör i mörker skall släpet ha två röda lyktor och två röda reflexer bak.

Hur tungt får man lasta en släpkärra?

Generellt kan man säga att ett lätt släp har en totalvikt på högst 750 kg. Även ett släp med högre totalvikt än 750 kg kan vara lätt, så länge den sammanlagda totalvikten på släp och bil är högst 3 500 kg. För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B.

Vad är am på körkortet?

Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). Det är en moped som är gjord för en hastighet på högst 45 km/timmen. En sådan moped måste ha en registreringsskylt. Du får även köra moped klass I om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Vad betyder A2 på körkortet?

A2 – mellanstor motorcykel Körkortsbehörigheten A2 ger rätt att köra mellanstora motorcyklar vars nettoeffekt är högst 35 kilowatt och som har ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kilowatt/kg.

Får man köra 125cc med B-körkort i Sverige?

med b kort, så bör man få köra en lätt mc med 125cc.

Får man köra sidovagn med B körkort?

SVAR: Visst! Men ett B-körkort utfärdat efter 19 januari 2013 gäller för trehjulig mc med motoreffekt över 15 kW först när innehavaren fyllt 21 år. ... En motorcykel med sidvagn, även om den är permanent ihopbyggd och kanske till och har drivning på sidvagnshjulet, är inte en trehjulig mc utan kräver A-behörighet.