:

Var har Stockholmshem lägenheter?

Innehållsförteckning:

 1. Var har Stockholmshem lägenheter?
 2. Hur byter jag min lägenhet?
 3. Kan man ta över ett förstahandskontrakt?
 4. Får inte byta lägenhet?
 5. När får man ta över ett hyreskontrakt?
 6. Kan sambo ta över hyreskontrakt?
 7. När kan man byta lägenhet?
 8. Kan man byta lägenhet mot hus?
 9. Får en inneboende ta över ett hyreskontrakt?
 10. Kan min sambo ta över min lägenhet?
 11. Vem får ta över hyreskontrakt?
 12. Hur länge får man ha ett andrahandskontrakt?
 13. Hur gör man för att ställa sig i bostadskö?
 14. Får man byta hyresrätt mot hus?

Var har Stockholmshem lägenheter?

Uthyrbar area
Stadsdelar med störst bostadsbestånd
StadsdelAntal bostäderHyresvärde mnkr
Södermalm3 018308,7
Hökarängen2 964221,9
Bagarmossen1 812152,2

Hur byter jag min lägenhet?

Om ni är två personer som vill byta lägenhet med varandra ska båda lämna in varsin bytesansökan till sina hyresvärdar. Om värdarna går med på bytet, gör ni en överlåtelse. Antingen skriver du kontrakt med din bytespartners värd eller så antecknar de båda värdarna överlåtelsen i värdens exemplar av hyresavtalet.

Kan man ta över ett förstahandskontrakt?

Hyreslagen §33 beskriver vilka regler som gäller för överlåtelse av lägenhet. I korthet säger lagen att du som hyresgäst kan överlåta din lägenhet till make, maka, sambo eller myndiga barn när du själv inte har för avsikt att bo kvar i lägenheten, på grund av exempelvis en skilsmässa.

Får inte byta lägenhet?

Om din hyresvärd inte går med på bytet, kan du söka tillstånd hos hyresnämnden, som då prövar frågan. Du kan bara byta hyresrätt mot hyresrätt. För att få byta bostad måste både du och den du ska byta med ha tillstånd av era hyresvärdar. Får ni inte det måste var och en söka och tillstånd av hyresnämnden.

När får man ta över ett hyreskontrakt?

Den som ska ta över måste ha bott i lägenheten Den som tar över lägenhetskontraktet måste ha delat hushåll med dig och bott i lägenheten. ... Om ni är sambos och har flyttat in i lägenheten gemensamt, behöver ni ha bott tillsammans och varit skrivna på samma adress i minst sex månader för att du ska överlåta kontraktet.

Kan sambo ta över hyreskontrakt?

En sambo kan överta lägenheten genom att antingen den andra sambon, kontraktsinnehavaren, eller dennes dödsbo överlåter lägenheten till sambon. Det krävs då att man sammanbott varaktigt. Om hyresvärden nekar till överlåtelsen kan hyresnämnden ändå ge tillstånd.

När kan man byta lägenhet?

Du kan tillstånd av hyresnämnden att byta bostad om:
 • du har ”beaktansvärda skäl” att byta, till exempel om du behöver en större bostad, en med lägre hyra eller en bostad som ligger närmare arbetet. Och om.
 • bytet kan ske ”utan påtaglig olägenhet” för hyresvärden. ...
 • inga andra särskilda skäl talar emot bytet.

Kan man byta lägenhet mot hus?

Får man byta till en bostadsrätt eller villa? Hyresnämnden lämnar inte längre tillstånd till byte till en bostadsrättslägenhet, villa eller annat ägt boende. Anledningen är att en hyresgäst kan köpa en bostadsrätt eller en villa utan att använda hyresrätten för byte. Därför saknas skäl för bytet.

Får en inneboende ta över ett hyreskontrakt?

Nej, inneboende får inte överta lägenhetskontrakt. Inte ens om du är släkt med den du bor hos. Ni ska ha ett gemensamt hushåll för att räknas som sammanboende, och dela hela bostaden, vilket du inte gör som inneboende.

Kan min sambo ta över min lägenhet?

En sambo kan överta lägenheten genom att antingen den andra sambon, kontraktsinnehavaren eller ett dödsbo överlåter lägenheten till hen när samboförhållandet upphör.

Vem får ta över hyreskontrakt?

Om du som gift eller sambo har ett varaktigt sammanboende med den som står på kontraktet kan du ha rätt att överta kontraktet. Kraven är att den som ska ta över lägenheten ska ha haft gemensamt hushåll med hyresgästen under en längre tid men den som ska ta över måste även vara skötsam och klara av att betala hyran.

Hur länge får man ha ett andrahandskontrakt?

Det spelar ingen roll hur länge en andrahandshyresgäst har bott i din dotters lägenhet, denne kommer aldrig automatiskt att få rätt till ett förstahandskontrakt. När hyreskontraktet varat längre än två år i följd får däremot andrahandshyresgästen ett s.k. besittningsskydd (Hyreslagen 12 kap. 45 §).

Hur gör man för att ställa sig i bostadskö?

Hur ställer man sig i bostadskö?
 1. Gå in på en sida där du kan anmäla dig till en bostadskö för den stad du önskar söka bostad i. ...
 2. Registrera dig på sidan genom att följa stegen som anges. ...
 3. Efter registrering kommer du få en betalningsavi för den årliga avgiften, vilken brukar ligga på några hundralappar.

Får man byta hyresrätt mot hus?

Får man byta till en bostadsrätt eller villa? Hyresnämnden lämnar inte längre tillstånd till byte till en bostadsrättslägenhet, villa eller annat ägt boende. Anledningen är att en hyresgäst kan köpa en bostadsrätt eller en villa utan att använda hyresrätten för byte. Därför saknas skäl för bytet.