:

Vad täcker EU-kortet?

Innehållsförteckning:

 1. Vad täcker EU-kortet?
 2. Är EU kort gratis?
 3. Vilka rättigheter har du att bo arbeta och studera i ett annat EU-land?
 4. Kan man få sparken för att man är sjuk ofta?
 5. Vilka länder får man åka till under Corona?
 6. Vilka länder får åka till Sverige?

Vad täcker EU-kortet?

Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES-land eller i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

Är EU kort gratis?

Ansök om ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) I andra länder måste du ansöka om kortet. Kortet är gratis.

Vilka rättigheter har du att bo arbeta och studera i ett annat EU-land?

Som EU-medborgare har du rätt att bo, jobba, studera, söka jobb eller leva som pensionär var du vill i EU. Du kan vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att registrera dig där, men du kan behöva anmäla din närvaro. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort eller pass.

Kan man få sparken för att man är sjuk ofta?

Huvudregeln är att sjukdom inte är saklig grund för uppsägning. Om en arbetstagare har en varaktigt nedsatt arbetsförmåga kan det dock bli aktuellt att säga upp arbetstagaren på grund av personliga skäl.

Vilka länder får man åka till under Corona?

Olika regler gäller för svenska medborgare och andra. Det spelar också roll från vilket land du reser....Du kan använda vaccinations-intyg från de här länderna
 • Nordmakedonien.
 • San Marino.
 • Schweiz.
 • Turkiet.
 • Ukraina.
 • Vatikanstaten.
 • Albanien.
 • Andorra.

Vilka länder får åka till Sverige?

Det innebär ett tillfälligt stopp för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Inreseförbudet gäller som utgångspunkt för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från dessa länder. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.