:

Vilket däck är bäst och håller längst?

Innehållsförteckning:

 1. Vilket däck är bäst och håller längst?
 2. När är det dags att köpa nya däck?
 3. Hur länge får man köra med sommardäck?
 4. Var ska man sätta de bästa däcken?
 5. Vilket Budgetdäck är bäst?
 6. Hur många mil kan man köra med nya däck?
 7. Hur mycket slits ett sommardäck?
 8. Hur vet man när man ska byta däck?
 9. När är det dags att byta däck?
 10. Hur länge håller ett par däck?
 11. Hur mycket slits däcken?
 12. Hur många mm är nya vinterdäck?
 13. Varför rekommenderar man att sätta bästa däcken bak på en framhjulsdriven bil?

Vilket däck är bäst och håller längst?

I toppen hittar vi Nokian Hakka Blue 2 på första plats och Continental PremiumContact 6 på andraplats. De ger Continentals däck 9,1 poäng av 10 möjliga vilket är väldigt bra.

När är det dags att köpa nya däck?

Det är däckens skick som avgör när det är dags att införskaffa nya. ... Rekommendationen är dock att byta däck när mönsterdjupet är 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck.

Hur länge får man köra med sommardäck?

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Var ska man sätta de bästa däcken?

Risken för vattenplaning ökar betydligt när däcken är slitna. En viktig regel att komma ihåg är att de bästa däcken ska sitta bak, oavsett om bilen är framhjuls-, bakhjuls- eller fyrhjulsdriven.

Vilket Budgetdäck är bäst?

Även i år vill Fattiglappen lyfta fram ett Landsail-däck som bästa billiga budgetdäcket. Landsail Sentury Qirin 990 matchar de bästa däcken när det gäller bromsegenskaper på både torrt och vått underlag. Däcket är tyst, bullermärkningen är bland de lägsta (66 dB) och däcket har bra komfort.

Hur många mil kan man köra med nya däck?

Rätt däcktryck minskar bränsleförbrukningen Om en liter 95-oktanisk bensin kostar cirka 14 kronor litern blir besparingen cirka 700 kronor på 1 000 mil för en normalstor bil. Beräknat på ett däcks medellivslängd, mil, blir besparingen kronor. Däcktrycket får heller inte vara för högt.

Hur mycket slits ett sommardäck?

1,6 millimeter gäller för sommardäck, för vinterdäck är det 3 millimeter. Men en gammal femkrona kan man snabbt få en uppfattning om hur stort mönsterdjupet är. Vänd upp och ner på femkronan och stoppa ner den i däckmönstret. Man bör ha minst tre millimeter kvar av mönsterdjupet.

Hur vet man när man ska byta däck?

Vissa däck har en indikator på minimalt mönsterdjup, men du bör även mäta på fler ställen om du ser att däcket är slitet. Du mäter genom att använda en särskild mätsticka, men även tumstock eller linjal fungerar om de är detaljerade. Godkänt mönsterdjup för sommardäck är 1.6 mm och 3 mm för vinterdäck.

När är det dags att byta däck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Hur länge håller ett par däck?

Efter fem års användning av däcken ska de noggrant kontrolleras, minst en gång om året, av en däckexpert. Av säkerhetsskäl rekommenderar Michelin att däck som är äldre än tio år, från och med tillverkningsdatum, byts ut mot nya däck. Även om de verkar vara i gott skick och inte har slitits ner till mönsterdjupvarnaren.

Hur mycket slits däcken?

Det är egentligen enkelt att se till att dina däck håller rätt djup. Mät själv hemma med en tumstock, linjal, ett skjutmått eller en femkrona! 1,6 millimeter gäller för sommardäck, för vinterdäck är det 3 millimeter. Men en gammal femkrona kan man snabbt få en uppfattning om hur stort mönsterdjupet är.

Hur många mm är nya vinterdäck?

Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3 eller 5 millimeter, beroende på vad det är för typ av däck och fordon. Mönsterdjupet på ett däck till en personbil eller en lätt lastbil ska vara minst 3 mm.

Varför rekommenderar man att sätta bästa däcken bak på en framhjulsdriven bil?

Om man är tvungen att välja placering av de bästa däcken så ska de placeras bak, annars ökar risken att få sladd och därmed också risken för att du och dina medtrafikanter skadas. Detta gäller både bak-, fram-, och fyrhjulsdrivna bilar.