:

Vad är ett lågprofildäck?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är ett lågprofildäck?
 2. Kan man ha 18 tums däck på 17 tums fälg?
 3. Hur mycket luft ska man ha i 18 tums däck?
 4. Varför är vinterdäck mindre än sommardäck?
 5. Vad är all around däck?
 6. Vad betyder det när det står XL på däcket?
 7. Kan man ha 16 tums däck på 17 tums fälg?
 8. Hur stora fälgar kan man ha?
 9. Hur många bar i lågprofildäck?
 10. Hur många kilo luft i bildäck?
 11. Vilka vinterdäck ska man inte köpa?
 12. Är vinterdäck dyrare än sommardäck?
 13. Kan man köra med friktionsdäck året runt?
 14. Får man ha allround däck?
 15. Vad betyder FP på däck?
 16. Vad betyder 92t på däck?
 17. Vilka däck till 17 tums fälg?
 18. Hur breda däck passar fälgen?
 19. Hur mycket kan man ändra däckdimension?
 20. Kan man ha 15 tums däck på 16 tums fälg?

Vad är ett lågprofildäck?

Flankhöjden mäts från fälgen till slutet på däcket. Om det är max 50% av däckets bredd så räknas det som Lågprofildäck . I de flesta fall är dessa även breda däck.

Kan man ha 18 tums däck på 17 tums fälg?

Det är inga konstigheter att ha 18" jämfört med 17". Bredd och höjd är det som avgör, dvs har du så pass stora hjul att du kan ha 40/45 i höjd är det inte någon fara med komfort.

Hur mycket luft ska man ha i 18 tums däck?

jag tycker generellt folk kör med för lågt tryck i sina låg profilare. Kör 2,9bar fram i mina 225/40-18. 3,1bar bak i 265/35-18. Kör 2,0 till 2,2 på mina framdäck med samma dimension - det lägre trycket brukar vara optimalt för normal körning.

Varför är vinterdäck mindre än sommardäck?

– På vintern är smala däck mer säkra vid extrema situationer eftersom de ger större marktryck än breda däck. Smala däck ger bättre grepp även på lös snö och på slaskiga vägar. Breda däck ger bättre grepp på fasta underlag, säger Emil Sundholm.

Vad är all around däck?

Allrounddäck eller året-runt-däck benämns normalt däck som ska fungera året runt. I praktiken finns det inga bra funktionella allrounddäck för vårt nordiska klimat.

Vad betyder det när det står XL på däcket?

XL innebär att bilen kan ha däck med högre lastindex (Extra Load). I vårt exempel är lastindex 94. Om index var 91 skulle inte märkningen XL behövas. ... Den här märkningen gör det enkelt att kontrollera däckets ålder och var det tillverkats.

Kan man ha 16 tums däck på 17 tums fälg?

Om jag har 16 tums däck kan jag ha 17 tums fälgar då? Nej, du måste alltid ha samma fälgstorlek som slutsiffran på ditt däck. Står det exempelvis 205 / 55 / 16, så är det däck med 16 tum som gäller.

Hur stora fälgar kan man ha?

Många vill maximera både bredd och höjd på sina fälgar men är osäkra på hur stort man kan ha. Det är ofta en balansgång mellan däckdimension och fälgstorlek när man lever på gränsen. Vill man ha maxbredd behöver man oftast köra med stretch på däcken. Det innebär att man har smalare körbana på däcken än fälgens bredd.

Hur många bar i lågprofildäck?

Jag kör originaltryck i däcken just nu... 16" visserligen endast .. o det är 2 o 2.2 bar enligt manualen. Och det ser ut som att det ska vara mer luft.

Hur många kilo luft i bildäck?

Lämpligt lufttryck varierar mellan olika bilar men brukar vara någonstans runt 2.5 bar (250 kpa) på en vanlig personbil. Vanligtvis hittar du en märkning på tanklocket eller vid förardörren vilket lufttryck som rekommenderas för just din bil, annars står det så klart i bilens instruktionsbok.

Vilka vinterdäck ska man inte köpa?

De här däcken ska du inte köpa Några märken – både kinesiska och andra – som det kan vara värt att vara på sin vakt för är Linglong, Nankang, Kumho, Landsail, Nexen, GT Radial (mest känt som Champiro) och Cooper.

Är vinterdäck dyrare än sommardäck?

Priset på både vinterdäck och sommardäck varierar också beroende på vilken bil och hjulstorlek du har. En mindre och enklare bil kan ge lägre kostnader för både sommardäck och vinterdäck, medan en större jeep kan behöva mer massiva däck med högre prestanda. Då blir det ofta dyrare.

Kan man köra med friktionsdäck året runt?

Dubbdäck och friktionsdäck Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt.

Får man ha allround däck?

Allround däck kallas hemma i Sverige för året runt däck. Dessa däck är extremt farliga och kan leda till förödande konsekvenser. ABS Wheels vill nu varna samtliga bilister att inte köra med året runt däck. ... Man ska dock inte blanda ihop godkända friktionsdäck så kallade dubbfria vinterdäck med Året runt däck.

Vad betyder FP på däck?

Bromssträcka på vått underlag Symbolen med ett regnmoln bredvid däcket visar helt enkelt hur bra däcket bromsar på vått underlag. Och skillnaden mellan ett A-graderat däck och ett däck som har F-märkning är två billängder, det vill säga tio meter.

Vad betyder 92t på däck?

Denna siffra anger den maximala belastningen som ett däck tål. Ex. 91. Däcken ska ha en belastningsförmåga som motsvaras av bilens största tillåtna axelbelastning.

Vilka däck till 17 tums fälg?

Om jag har 16 tums däck kan jag ha 17 tums fälgar då? Nej, du måste alltid ha samma fälgstorlek som slutsiffran på ditt däck. Står det exempelvis 205 / 55 / 16, så är det däck med 16 tum som gäller.

Hur breda däck passar fälgen?

Korrespondenstabell storlekar däck / fälgar
FälgbreddMinimal bredd på däckRekommenderade däckbredder
6.51851
71952
7.52052
82152

Hur mycket kan man ändra däckdimension?

Du som fordonsägare av en personbil upp till 3500kg totalvikt har möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Utbytet får ske under vissa förutsättningar: Däcken ska vara typgodkända. Däcken uppfyller kraven på belastningsförmåga.

Kan man ha 15 tums däck på 16 tums fälg?

Nej, du måste alltid ha samma fälgstorlek som slutsiffran på ditt däck. Står det exempelvis 205 / 55 / 16, så är det däck med 16 tum som gäller.