:

Vad betyder registrerad fastighetsmäklare?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder registrerad fastighetsmäklare?
 2. Vad krävs för att bli fastighetsmäklare?
 3. Vilka uppgifter har Fastighetsmäklarinspektionen?
 4. Hur ser man om en mäklare är varnad?
 5. Vad är skillnaden mellan mäklare och fastighetsmäklare?
 6. Kan jurist jobba som mäklare?
 7. Hur blir man mäklare utan utbildning?
 8. Vilka kurser behövs för fastighetsmäklare?
 9. Vad gör frn?
 10. Kan man anmäla mäklare?
 11. Kan man anmäla en mäklare?
 12. Hur anmäler man en mäklare för lockpriser?
 13. Hur är det att jobba som mäklare?
 14. Vilka typer av mäklare finns det?
 15. Vad kan man göra med en juristexamen?
 16. Kan man bli mäklare om man är dömd?
 17. Kan man bli mäklare utan högskola?
 18. Varför ville du bli mäklare?
 19. Vilket program ska jag välja om jag vill bli mäklare?
 20. Var klagar man på mäklare?

Vad betyder registrerad fastighetsmäklare?

För att bli registrerad som fastighetsmäklare krävs en högskoleutbildning om 120 hp, 10 veckors praktik på en mäklarbyrå och att mäklaren har en adekvat ansvarsförsäkring. Statliga Fastighetsmäklarinspektionen meddelar efter prövning titeln registrerad fastighetsmäklare (kallas ofta bara fastighetsmäklare).

Vad krävs för att bli fastighetsmäklare?

För att kunna bli registrerad som fastighetsmäklare med fullständig registrering, måste du ha en minst tvåårig högskoleutbildning och ha gjort 10 veckors praktik. Utbildningen ska vara inom fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering.

Vilka uppgifter har Fastighetsmäklarinspektionen?

FMI har i uppdrag att bland annat registrera, granska och kontrollera fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag och att informera om vad som gäller för fastighetsmäklarverksamheten. FMI:s vision är: "Trygg fastighetsförmedling med nöjda parter".

Hur ser man om en mäklare är varnad?

För att få reda på om en specifik mäklare är varnad krävs ett telefonsamtal eller ett mejl till Fastighetsmäklarinspektionen.

Vad är skillnaden mellan mäklare och fastighetsmäklare?

En mäklare är i allmänhet en person som handlar med eller förmedlar tjänster eller egendom. Fastighetsmäklaren förmedlar fastigheter, tomträtter eller bostadsrätter medan aktiemäklaren köper och säljer aktier och andra värdepapper på finansmarknaden.

Kan jurist jobba som mäklare?

Mäklare är i det närmsta ett perfekt jobb för dig som utbildad jurist som söker något mer kreativt än traditionella administrativa handläggarjobb. Eller för dig som van säljare som vill klättra på karriärstegen.

Hur blir man mäklare utan utbildning?

Vill du bli fastighetsmäklare men du saknar utbildningen? Arbetar du med försäljning och känner att det är dags att ta tag i din dröm att bli mäklare? Du kanske inte har möjlighet att läsa på högskola eller universitet i minst två år? Då kan vägen för dig vara att utbilda dig genom uppdragsutbildning.

Vilka kurser behövs för fastighetsmäklare?

Kurs i Fastighetsmäklare 120 hp som utgår i ovanstående:
 • Fastighetsförmedling, introduktion, 7,5 hp.
 • Fastighetsförmedling, ekonomi, 7,5 hp.
 • Fastighetsförmedling, juridik, 7,5 hp.
 • Fastighetsförmedling, kommunikation och etik, 7,5 hp.
 • Fastighetsrätt, 15 hp.
 • Juridisk översiktskurs, 15 hp.

Vad gör frn?

FRN:s uppdrag är att lösa en uppkommen tvist mellan dig och fastighetsmäklaren. Du måste därför först ha framfört ditt krav till fastighetsmäklaren personligen. Får du inget svar inom rimlig tid eller mäklaren tillbakavisar ditt krav - helt eller delvis - kan du vända dig till FRN för prövning.

Kan man anmäla mäklare?

Om du tycker att en mäklare har utfört sitt uppdrag på ett felaktigt sätt kan du anmäla det till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. En anmälan har stor betydelse för myndighetens tillsyn över mäklarna. FMI kan ge till exempel ge mäklaren en varning eller, om det gäller allvarliga fel, avregistrera mäklaren.

Kan man anmäla en mäklare?

Om du tycker att en mäklare har utfört sitt uppdrag på ett felaktigt sätt kan du anmäla det till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. En anmälan har stor betydelse för myndighetens tillsyn över mäklarna. FMI kan ge till exempel ge mäklaren en varning eller, om det gäller allvarliga fel, avregistrera mäklaren.

Hur anmäler man en mäklare för lockpriser?

Marknadsföring - lockpris Bifoga den bevisning du har för att mäklaren medvetet har satt ett pris som är lägre än bostadens värde eller det pris som säljaren är beredd att sälja för. Du kan till exempel bifoga en mejl- eller sms-konversation.

Hur är det att jobba som mäklare?

En fastighetsmäklare förmedlar kommersiella fastigheter, villor, fritidshus, bostadsrätter och tomträtter. Fastighetsmäklarens uppgift är att förmedla kontakter mellan köpare och säljare. Du sköter förhandlingarna mellan parterna och upprättar kontrakt när parterna kommit överens.

Vilka typer av mäklare finns det?

Det finns huvudsakligen fyra typer av mäklare – aktiemäklare, valutamäklare, fullservicemäklare och rabattmäklare. Alla dessa agerar som medlare mellan dig och en annan part, men de arbetar alla på olika sätt.

Vad kan man göra med en juristexamen?

Det finns många karriärvägar för jurister. Knappt fyra av tio av de yrkesverksamma juristerna arbetar med vad som traditionellt benämns som juridiskt arbete, det vill säga som domare, åklagare, advokat, företags- förvaltnings- eller organisationsjurist.

Kan man bli mäklare om man är dömd?

Om du förekommer i belastningsregistret kan det påverka dina möjligheter att bli registrerad som fastighetsmäklare. ... En anledning till att du som sökande måste anses vara lämplig som fastighetsmäklare är för att mäklare intar en mycket ansvarsfull förtroendeställning gentemot konsumenter.

Kan man bli mäklare utan högskola?

I FMI:s bestämmelser anges att för att kunna bli registrerad som fastighetsmäklare med fullständig registrering krävs både teoretisk utbildning från ett universitet eller en högskola och praktik. Utbildningen ska omfatta minst 120 högskolepoäng.

Varför ville du bli mäklare?

Brinner du för försäljning, trivs med att träffa mycket människor och vill ha ett yrke där du styr över din tid, dina arbetsuppgifter och din inkomst? Då kan det passa dig att bli fastighetsmäklare.

Vilket program ska jag välja om jag vill bli mäklare?

Vad kul att du vill bli mäklare! För mäklarutbildningar behövs det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi.

Var klagar man på mäklare?

Om du tycker att en mäklare har utfört sitt uppdrag på ett felaktigt sätt kan du anmäla det till Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.