:

Vilken olja till sibirisk lärk?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken olja till sibirisk lärk?
 2. Vad kostar lärk?
 3. Är lärk bra?
 4. Var köper man lärkträd?
 5. Vilken skruv till Lärktrall?
 6. Vilken såpa till altanen?
 7. Vad kostar sibirisk lärk?
 8. Hur länge håller Lärktrall?
 9. Är lärk giftigt?
 10. Hur länge håller sibirisk lärk?
 11. Var köpa Kärnfuru?
 12. Vilken Trallskruv till 28x120?
 13. Hur mycket skruv till altan?
 14. Vilken Linoljesåpa till altan?
 15. Hur Linoljesåpa altan?
 16. Vad kostar Kärnfuru?
 17. Vilket trä är mest hållbart?
 18. Hur åldras lärkträ?
 19. Vad används lärk till av människan?
 20. Hur gammal blir Lärk?

Vilken olja till sibirisk lärk?

Sibirisk lärk har en hög densitet och innehåller naturlig olja och har ett skydd mot röta. Du kan lämna sibirisk lärk obehandlat men för att förlänga träets livstid kan du olja in med träskyddslasyr ungefär vartannat år. Träskyddslasyr Lärk från Osmo är en effektiv behandling för sibirisk lärk.

Vad kostar lärk?

Svar Det finns ingen utvecklad marknad för lärk eftersom det inte köpas när som helst annat än i Sibirien. Räkna med att rundvirke i Sverige kostar 500-1200 kr/m3f. Sågad vara varierar mellan 20 kr/m3 beroende på kvalitet och vad man sågat och hyvlat.

Är lärk bra?

Sibirisk lärk är ett ljust träslag som klarar sig naturligt bra mot röta tack vare den stora andelen kärnved. Ytan är hård och passar bra i miljöer där ytan kommer utsättas för hårt slitage.

Var köper man lärkträd?

Köp Sibirisk lärk på HORNBACH.se.

Vilken skruv till Lärktrall?

Använd rostfri A2 eller rostfri-syrafast A4 trallskruv. Vid 22x95 vid cc 400: ca 55 st/kvm. Vid 22x120 vid cc 400: ca 40 st/kvm.

Vilken såpa till altanen?

Allt du behöver är en hård till medelhård skurborste, ekologisk såpa, en trasa och en hink med kallt vatten. Blanda alltid såpan med vatten i en hink, häll aldrig outspädd såpa direkt på ett torrt trägolv då det kan ge fläckar. En bra utgångspunkt är att blanda ca 10 liter kallt vatten med 2-3 dl såpa.

Vad kostar sibirisk lärk?

Dimension (mm) – Pris inkl moms (kr/lpm) 21 x 45 25:- Läkt. 35:- Tunnare trall, funkar fint även till fasad.

Hur länge håller Lärktrall?

När den sibiriska lärken avverkas, är träden mellan 1 år gamla. De färdiga och förarbetade kvaliteterna består i princip av 100 % kärnträ, som ytterligare stärker hållbarheten. Sibirisk lärk håller år efter år – med rätt behandling.

Är lärk giftigt?

Det är inte giftigt att förvara mat på lärkträ eller äta på ett lärkträdsbord - inte farligare än tall och gran. Ibland får lärkträdets rötbeständighet lite för stora proportioner. Visst brukar det talas om att det är rötbeständigt men som du ser av tidigare frågor så är det lite av en myt.

Hur länge håller sibirisk lärk?

När den sibiriska lärken avverkas, är träden mellan 1 år gamla. De färdiga och förarbetade kvaliteterna består i princip av 100 % kärnträ, som ytterligare stärker hållbarheten. Sibirisk lärk håller år efter år – med rätt behandling.

Var köpa Kärnfuru?

Du hittar Setra Kärnfuru hos välsorterade bygghandlare. Setra Kärnfuru är vårt allra finaste och mest naturliga byggmaterial. Med vår kärnfuru får du en altan eller uteplats som är vacker, slitstark och snäll mot miljön. Kärnfurun görs av den innersta och hårdaste kärnan på långsamt växande svenska furor.

Vilken Trallskruv till 28x120?

SKRUVÅTGÅNG & LÄNGD
TrallvirkeSkruvlängdAntal skruv/m2
22x95 mm42 mm58 st, cc 40
28x95 mm55 mm40 st, cc 60
28x120 mm55 mm32 st, cc 60
34x145 mm70 mm28 st, cc 60

Hur mycket skruv till altan?

Tumregeln är att skruven ska tränga in lika långt i båda bitarna som ska skruvas samman. Skruva trallbrädorna så att skruvarna kommer att ligga i raka rader. Räkna med en skruvåtgång på ungefär 35 skruvar per kvadratmeter. Skruva inte ner skruven för djupt, aldrig djupare än en mm under brädans yta.

Vilken Linoljesåpa till altan?

Tvätta och behandla altanen med svensk linoljesåpa. Att såpskura trädäck är mycket enklare än oljebehandling och såpskurning ger dessutom ett vackert silverfärgat trädäck som är lätt att sköta och hålla rent.

Hur Linoljesåpa altan?

Börja med att skura trallen ren med linoljesåpa, vatten och såpskura med en levang, skurborste med långt skaft. Nu är det dags att börja impregnera, återfetta den med mycket linoljesåpa i det kalla vattnet, ungefär 1 liter linoljesåpa per 10 liter vatten.

Vad kostar Kärnfuru?

Svar Hej Rikard! Det beror alldeles på kvalitet och dimension. Priset kan beroende på dessa variabler (obehandlat virke) vara allt från 5-6 kronor till 40-50 kronor, kanske ännu mer i vissa fall.

Vilket trä är mest hållbart?

Ipe är det tyngsta, hårdaste och mest hållbara av de träslag vi visar här. Träet har stora färgskillnader (mörkt trä med ljusa slingor). Det är mycket svårt att bearbeta och förborrning är nödvändig. Merbau används även i broar och bålverk – det säger väl allt om dess höga styrka och hållbarhet.

Hur åldras lärkträ?

En altan av sibirisk lärk åldras dessutom vackert. När altanen först byggs har den sibiriska lärken ett gulbrunt utseende, men med tiden blir lärken silvergrått till färgen.

Vad används lärk till av människan?

Lärken är oftast odlad som prydnads- eller skogsträd, men finns även förvildad.

Hur gammal blir Lärk?

Hård vinterkyla däremot tål ju lärken oftast riktigt bra. Men det är ju heller inte omöjligt att den drabbats av röta, vilket skulle vara synd eftersom lärken kan bli upp till 600 år gammal om den får leva och ha hälsan...