:

Vad gäller vid bilköp bilhandlare?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gäller vid bilköp bilhandlare?
 2. Kan man lita på bilhandlare?
 3. Vad kostar hemleverans av bil?
 4. Vad gäller vid köp av begagnad bil privat?
 5. Har man rätt att ångra ett bilköp?
 6. Vad krävs för att reklamera en bil?
 7. Kan bilhandlare häva köp?
 8. Kan bilhandlare göra ägarbyte?
 9. Kan man köpa bil på distans?
 10. Vad tänka på när köpa bil privat?
 11. Vad ska man tänka på när man köper begagnad bil?
 12. Hur länge kan man ångra ett bilköp?
 13. Kan en bilhandlare häva ett köp?
 14. Kan man ångra köp av bil?
 15. Kan man lämna tillbaka bilen?
 16. Kan man lämna tillbaka en köpt bil?
 17. Kan man göra ägarbyte utan behörighetskod?
 18. Vem är skyldig att skicka in ägarbyte?
 19. Är det säkert att köpa bil på Blocket?

Vad gäller vid bilköp bilhandlare?

Du är skyddad av konsumentköplagen När du köper en bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen. Lagen är tvingande vilket betyder att bilhandlaren inte får ge dig sämre villkor än vad lagen säger. Enligt konsumentköplagen har du till exempel alltid rätt att reklamera ett fel i tre år.

Kan man lita på bilhandlare?

Köpa bil av en bilhandlare - checklista: Du kan begära en varudeklaration som innehåller information om bilens skick. Du har ingen undersökningsplikt. Du kan lita på vad som står i varudeklarationen och köpeavtalet. Du är skyddad av konsumentköplagen.

Vad kostar hemleverans av bil?

Inga extra kostnader tillkommer när du köper bilen online. Vill du ha hemleverans så tillkommer en kostnad på 1995 kr.

Vad gäller vid köp av begagnad bil privat?

När du köper bil av en privatperson har du ingen ångerrätt enligt lag. För att du ska kunna ångra köpet måste du och säljaren ha kommit överens om att du har ångerrätt. Har ni inte det är du bunden till köpet och kan inte lämna tillbaka bilen.

Har man rätt att ångra ett bilköp?

Begagnade bilar säljs på nätet av såväl bilfirmor som privatpersoner. När du köper bilen av ett företag, har du 14 dagars ångerrätt. Ångerrätten gäller även sådana bilauktioner som har sin verksamhet enbart på internet samt vid hemförsäljning, när köpet görs någon annanstans än i näringsidkarens affärslokal.

Vad krävs för att reklamera en bil?

Om du upptäcker ett fel ska du reklamera fort som möjligt. Inom två månader brukar räknas som inom skälig tid. Om det är fel på bilen har du rätt att kräva att säljaren kostnadsfritt lagar felet, eller att du får en annan likvärdig bil. Det kan även bli aktuellt med ett prisavdrag, eller hävning av köpet.

Kan bilhandlare häva köp?

Han måste sälja bilen till dig för det priset ni kom överens om och han kan inte häva köpet i efterhand. I 36 § avtalslagen finns dock en generalklausul. ... Man ska kunna förutsätta att en bilhandlare sätter ett rimligt pris på bilen. Han kan således inte häva köpet.

Kan bilhandlare göra ägarbyte?

I fall där du köper eller säljer en bil till en bilhandlare är det ofta möjligt att genomföra ägarbytet direkt online. I fall där detta är möjligt behöver du med andra ord inte rapportera in ägarbytet på egen hand.

Kan man köpa bil på distans?

För den som är intresserad av att köpa bil men vill slippa besöka återförsäljaren finns det både fördelar och risker med den typen av handel. Om hela affären görs upp på distans träder distansavtalslagen in, vilket i normalfallet ger rätt att ångra köpet inom 14 dagar från leverans.

Vad tänka på när köpa bil privat?

Det här gäller för dig som köpare
 1. Undersök marknaden – ta hjälp av bilsvar.se. ...
 2. Kontrollera om det finns skulder kopplade till bilen. ...
 3. Skriv alltid köpekontrakt när du köper en begagnad bil privat. ...
 4. Begagnade bilar saknar ofta garanti. ...
 5. Glöm inte att försäkra bilen. ...
 6. Om du måste låna pengar till bilköp. ...
 7. Betala bilen.

Vad ska man tänka på när man köper begagnad bil?

Kontrollera att säljaren äger fordonet och be att få se legitimation så att du är säker på att det är rätt person. Eftersom lagen om god tro inte längre gäller så är det du som köpare som är ansvarig. Kontrollera historiken genom att till exempel beställa en fordonsrapport från Carfax.

Hur länge kan man ångra ett bilköp?

Fel som visar sig inom sex månader anses funnits vid köpet om det inte finns indikationer som visar på det motsatta (20a § KKL). Bilen är att bedömas som felaktig om den i fråga om kvalitet och andra egenskaper inte stämmer överens med vad som följer av avtalet (16 § 1 st KKL).

Kan en bilhandlare häva ett köp?

Han måste sälja bilen till dig för det priset ni kom överens om och han kan inte häva köpet i efterhand. I 36 § avtalslagen finns dock en generalklausul. ... Man ska kunna förutsätta att en bilhandlare sätter ett rimligt pris på bilen. Han kan således inte häva köpet.

Kan man ångra köp av bil?

Begagnade bilar säljs på nätet av såväl bilfirmor som privatpersoner. När du köper bilen av ett företag, har du 14 dagars ångerrätt. Ångerrätten gäller även sådana bilauktioner som har sin verksamhet enbart på internet samt vid hemförsäljning, när köpet görs någon annanstans än i näringsidkarens affärslokal.

Kan man lämna tillbaka bilen?

Om det är fel på bilen har du rätt att kräva att säljaren kostnadsfritt lagar felet, eller att du får en annan likvärdig bil. ... Vid hävning lämnar du tillbaka bilen och får pengarna tillbaka. Säljaren har rätt att försöka reparera ett och samma fel totalt två gånger innan hävning kan bli aktuellt.

Kan man lämna tillbaka en köpt bil?

Reklamera inom skälig tid Om det är fel på bilen har du rätt att kräva att säljaren kostnadsfritt lagar felet, eller att du får en annan likvärdig bil. Det kan även bli aktuellt med ett prisavdrag, eller hävning av köpet. Vid hävning lämnar du tillbaka bilen och får pengarna tillbaka.

Kan man göra ägarbyte utan behörighetskod?

säljaren kunna legitimera sig via e-legitimation (exempelvis bank ID eller mobilt bank ID). både säljare och köpare ha giltiga svenska körkort och vara över 18 år. säljaren kunna uppge behörighetskoden från del 1 av fordonets registreringsbevis, den blåa delen.

Vem är skyldig att skicka in ägarbyte?

Den som står i Trafikverkets register är den som ansvarar för bilen. Det är personen står som ägare hos Trafikverket som står som ansvarig för kostnader som skatt och parkeringsböter bilen skulle få. Det ligger alltså i säljarens intresse att så snabbt som möjligt skicka in ägarbytet på en bil.

Är det säkert att köpa bil på Blocket?

■ Det finns hundratusentals bra begagnade bilar till salu på Blocket. Förutsättningarna för att du ska kunna göra en bra affär på en begagnad bil är således goda. Men det finns bilar som riskerar att drabbas av dyra fel. Här är tio exempel på begagnade bilar som kan bli din sämsta affär.