:

När ska man kontakta mödravården?

Innehållsförteckning:

 1. När ska man kontakta mödravården?
 2. Vilken är min mödravårdscentral?
 3. Kan man byta Barnmorskemottagning?
 4. Vad gör mödrahälsovården?
 5. När kan man lyssna på bebisens hjärtljud?
 6. När blir man igångsatt Gävle?
 7. Vad gör barnmorskan?
 8. Vad är mödravård?
 9. Vad gör man när man är barnmorska?
 10. Vad ingår i mödravården?
 11. Vad gör man hos barnmorskan vecka 34?
 12. Hur tidigt kan man lyssna på hjärtljud?
 13. Kan man lyssna på bebisens hjärtljud hemma?
 14. Hur länge kan man gå över tiden?
 15. När får man göra ultraljud?
 16. Vad gör man på ett Inskrivningssamtal?
 17. När ska man skriva in sig hos barnmorskan?
 18. Vad gör man vid inskrivning hos barnmorskan?
 19. Hur många år tar det att läsa till barnmorska?
 20. Hur mycket tjänar en nyutexaminerad barnmorska?

När ska man kontakta mödravården?

Besöken brukar ske ungefär en gång i månaden till omkring vecka 30. Därefter blir besöken tätare. Det blir fler besök om du behöver extra stöd, eller om det blir komplikationer med graviditeten. Efter vecka 30 kan det vara en eller tre veckor mellan besöken, beroende på vilka behov du har.

Vilken är min mödravårdscentral?

Du får själv välja vilken barnmorskemottagning du vill gå till och har möjlighet att byta mottagning under graviditeten. Mödrahälsovården är frivillig. Du betalar inte heller något vid besöken hos barnmorskan eller läkaren på barnmorskemottagningen.

Kan man byta Barnmorskemottagning?

Du har alltid möjlighet att byta barnmorska. Under det första mötet får du berätta om dig själv och dina önskemål eller om det är något du oroar dig för.

Vad gör mödrahälsovården?

Sekretessen hindrar inte att en uppgift om en gravid kvinna eller någon närstående till henne får lämnas från en myndighet inom hälso- och sjukvården till en annan sådan myndighet eller till en myndighet inom socialtjänsten, om uppgiften behöver lämnas för en nödvändig insats till skydd för det väntade barnet.

När kan man lyssna på bebisens hjärtljud?

Vecka 39 och 40 Vid dessa besök mäter barnmorskan återigen livmodern, lyssnar på barnets hjärtljud och blodtryck tas. Barnmorskan känner också efter hur barnet ligger i magen.

När blir man igångsatt Gävle?

Du kommer att bli igångsatt mellan vecka 41 och 42. Igångsättning betyder att du får hjälp med att starta din förlossning. Tidpunkten för igångsättning planeras i samråd med dig och utifrån status på livmodertappen. Situationen på förlossningsavdelningen kan påverka tidpunkten.

Vad gör barnmorskan?

Barnmorskemottagningar. På en barnmorskemottagning får du vård under och efter graviditet, samt stöd inför att bli förälder. Du kan också få råd om vilket preventivmedel som passar just dig samt testa dig för könssjukdomar. På barnmorskemottagningen tar du även det viktiga cellprovet.

Vad är mödravård?

Till barnmorskans arbetsuppgifter hör preventivmedelrådgivning, det vill säga rådgivning kring användning av p-piller, minipiller, spiral, dagen efter-piller, p-spruta och p-stav. Därtill utför barnmorskan graviditetstester samt följer utvecklingen hos mor och foster under graviditeten genom regelbundna kontroller.

Vad gör man när man är barnmorska?

Arbetsuppgifter. Barnmorskan arbetar med graviditets- och förlossningsvård, amningsvård, preventivmedelsrådgivning, abortvård och gynekologiska hälsokontroller. ... På en förlossningsavdelning ansvarar barnmorskan för stöd och vård av mamman under hela förlossningen och de första timmarna efter att barnet är fött.

Vad ingår i mödravården?

Till barnmorskans arbetsuppgifter hör preventivmedelrådgivning, det vill säga rådgivning kring användning av p-piller, minipiller, spiral, dagen efter-piller, p-spruta och p-stav. Därtill utför barnmorskan graviditetstester samt följer utvecklingen hos mor och foster under graviditeten genom regelbundna kontroller.

Vad gör man hos barnmorskan vecka 34?

Denna vecka, precis som tidigare veckor, kontrollerar barnmorskan blodtryck, vikt och tar kompletterande prover. Livmoderns tillväxt mäts och barnmorskan lyssnar på barnets hjärtljud. Barnmorskan känner också efter hur barnet ligger i livmodern.

Hur tidigt kan man lyssna på hjärtljud?

Hjärtljuden börjar höras på magen under 26:e till 30:e graviditetsveckan. Ljudet är ett vibrationsaktigt snabbt knackande. Babyns hjärta slår normalt 120–160 gånger i minuten.

Kan man lyssna på bebisens hjärtljud hemma?

Både barnmorskor och Strålsäkerhetsmyndigheten avråder föräldrar från att på egen hand använda ultraljudsapparater för att lyssna efter hjärtljud. Det kan påverka fostret samt skapa onödig stress.

Hur länge kan man gå över tiden?

När du har varit gravid i mer än 42 veckor kallas graviditeten för överburen. Då sätts oftast förlossningen igång på förlossningsavdelningen. Du kan inte själv påskynda förlossningen.

När får man göra ultraljud?

Fakta om tidigt ultraljud Ultraljuden erbjuds från att kvinnan gått 12 hela graviditetsveckor. Tidpunkten är vald eftersom det är då man kan göra en adekvat datering och upptäcka missbildningar.

Vad gör man på ett Inskrivningssamtal?

Inskrivningssamtal
 1. Det första besöket är ett kortare besök med fokus på fostrets miljö i magen samt hur ni själva kan påverka detta. ...
 2. Vid det andra besöket följer vi upp det ni tidigare pratat om och du/ni får mer information. ...
 3. Barnmorskan upprättar din journal vid inskrivningen.

När ska man skriva in sig hos barnmorskan?

Inskrivningen på barnmorskemottagningen sker oftast i graviditetsvecka åtta till tolv men ibland tidigare, och vid inskrivningssamtalet är det bra om din partner är med. På inskrivningstiden får ni sedan träffa en barnmorska som förhoppningsvis blir den barnmorska som följer er under graviditeten.

Vad gör man vid inskrivning hos barnmorskan?

Vid inskrivningen träffar du oftast den barnmorska som kommer att följa dig under graviditeten. Du och barnmorskan pratar om vad som är bra att tänka på för att du, din eventuella partner och fostret ska må bra under graviditeten. Var inte rädd för att fråga – barnmorskorna har hört det mesta förut.

Hur många år tar det att läsa till barnmorska?

Studierna bedrivs på heltid under tre terminer och ger 90 högskolepoäng. Utbildningen leder fram till en barnmorskeexamen och en magisterexamen med förskrivningsrätt av preventivmedel och förbereder för arbete inom hela barnmorskans arbetsfält.

Hur mycket tjänar en nyutexaminerad barnmorska?

Rekommenderad ingångslön 34 650 kronor per månad. 10 år efter examen är medianlönen på drygt 38 850 kr per månad. 20 år efter examen är medianlönen drygt 41 500 kr per månad.