:

Var kan jag testa mig för könssjukdomar i Stockholm?

Innehållsförteckning:

 1. Var kan jag testa mig för könssjukdomar i Stockholm?
 2. Vad är Könsmottagning?
 3. Hur testar jag mig för könssjukdom?
 4. Vart vänder man sig efter ungdomsmottagningen?
 5. Vart kan jag testa mig för klamydia?
 6. Kan man se klamydia på ett blodprov?
 7. Vad menas med smittskyddslagen?
 8. Var kan man testa sig för könssjukdomar i Göteborg?
 9. Vart vänder man sig när man är för gammal för ungdomsmottagningen?
 10. Vad kan man göra på ungdomsmottagningen?
 11. Vad testar man för könssjukdomar vid blodprov?
 12. Vilken är den vanligaste könssjukdomen?
 13. Hur lyder smittskyddslagen?
 14. Vad innehåller smittskyddslagen?
 15. Vad är en STD?
 16. Hur får man Gonorre?
 17. Vilka jobbar på ungdomsmottagningen?
 18. Hur bokar man tid till Ungdomsmottagningen?
 19. Vad gör en kurator på ungdomsmottagning?

Var kan jag testa mig för könssjukdomar i Stockholm?

Bor du i Stockholm med omnejd är du välkommen till RFSU-kliniken på Medborgarplatsen. RFSU-kliniken erbjuder preventivmedelsrådgivning, provtagning och behandling av könssjukdomar samt graviditetstest.

Vad är Könsmottagning?

På en hud- och könsmottagning kan du få hjälp med sånt som handlar om underlivet, könssjukdomar eller graviditet. Mottagningarna kan kallas för olika saker på olika ställen. De kan till exempel heta Sesam, Hud- och venereologmottagning, STI-mottagning eller STD-mottagning.

Hur testar jag mig för könssjukdom?

Undersökning och provtagning Det vanligaste sättet att testa sig för könssjukdomar är med ett urinprov. Beroende på vilka symtom du har kan prover tas från olika ställen på kroppen med pinnprov. De här proverna kan tas även om du har mens. Ibland får du lämna ett blodprov.

Vart vänder man sig efter ungdomsmottagningen?

På en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral. På vissa orter finns också särskilda mottagningar där män som har sex med män kan testa sig. Du som har snippa kan också gå till en barnmorskemottagning eller privat gynekologisk mottagning.

Vart kan jag testa mig för klamydia?

Du kan testa dig på en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel könsmottagningen, Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD-mottagning eller STI-mottagning. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning.

Kan man se klamydia på ett blodprov?

Om man vill man testa sig för könssjukdomar som klamydia och gonorré så måste man göra en särskild undersökning för just detta. Då räcker det inte med ett vanligt blodprov. Det är bra att man testar sig innan man slutar med kondom, det är ett bra sätt att slippa könssjukdomar.

Vad menas med smittskyddslagen?

Smittskyddslagen är till för att stoppa allvarliga sjukdomar som lätt sprids vidare. Och för att se till att de personer som får en sån sjukdom får behandling. I lagen ingår ungefär sextio sjukdomar. Några av dem är sexuellt överförbara infektioner, eller könssjukdomar som de ofta kallas.

Var kan man testa sig för könssjukdomar i Göteborg?

Hos oss på Sokolova Gynkliniken är du välkommen att testa dig mot sexuellt överförbara sjukdomar, så kallade könssjukdomar, som till exempel klamydia, gonorré och hiv.

Vart vänder man sig när man är för gammal för ungdomsmottagningen?

På de flesta mottagningar kostar det inget om du är över 18 heller. På några ställen kostar det samma som på en vårdcentral. Ibland kan du få betala en avgift om du inte kommer till ett bokat besök. Men det kan vara olika på olika mottagningar.

Vad kan man göra på ungdomsmottagningen?

Sjuksköterska/barnmorska och kurator finns på alla ungdomsmottagningar. På vissa ungdomsmottagningar finns även undersköterska och psykolog. Du kan också få hjälp att träffa läkare. På ungdomsmottagningen kan du få hjälp med dina frågor om kroppen, sex, relationer och hur du mår.

Vad testar man för könssjukdomar vid blodprov?

klamydia och gonorré) och blodprov (t. ex. HIV, syfilis, hepatit B, hepatit C).

Vilken är den vanligaste könssjukdomen?

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige. Den kan vara svår att upptäcka eftersom den ofta inte ger några symptom. Hälften av alla som får klamydia märker det inte överhuvudtaget. Cirka 35 000 personer i Sverige testar positivt för klamydia varje år (2019).

Hur lyder smittskyddslagen?

Du måste följa vissa regler när det gäller könssjukdomar som står i smittskyddslagen: Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du kan ha fått någon av sjukdomarna. Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer. Vänta helst med att ha sex tills en läkare säger att det är okej.

Vad innehåller smittskyddslagen?

I smittskyddslagen och smittskyddsförordningen ingår ett 60-tal sjukdomar....Vissa sjukdomar anses vara allmänfarliga
 • gonorré
 • hiv.
 • klamydia.
 • salmonella.
 • smittsam gulsot, till exempel hepatit A, hepatit B och hepatit C.
 • syfilis.
 • tuberkulos.

Vad är en STD?

Könssjukdomar kallas också för STI eller STD och det står för Sexually Transmitted Infections/Diseases och betyder sexuellt överförbara infektioner eller sjukdomar. Könssjukdomar är sjukdomar som man kan få genom att ha sex.

Hur får man Gonorre?

Gonorré orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Den sprids sexuellt och kan infektera urinröret, ändtarm, svalg, slidan och livmoderhalsen. Ögon kan även infekteras via kontaktsmitta. Inkubationstiden är kort – från något dygn till någon vecka.

Vilka jobbar på ungdomsmottagningen?

ungdomsmottagningar jobbar personer med olika yrken. Det kan finnas barnmorskor, läkare, kuratorer, psykologer, sjuksköterskor, psykoterapeuter och ibland andra personer. Du behöver inte veta vem du ska träffa när du kommer dit, det får du hjälp med av den som du först pratar med.

Hur bokar man tid till Ungdomsmottagningen?

Med 1177 Vårdguidens e-tjänster kan du göra vårdärenden på nätet. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning, boka en tid, be om nytt recept, beställa ett klamydiatest eller läsa din journal....Kontakta en mottagning
 1. Boka, avboka eller omboka tid.
 2. Se dina bokade tider.
 3. Förnya recept.

Vad gör en kurator på ungdomsmottagning?

– Som kurator på en ungdomsmottagning träffar jag unga som behöver prata med någon om sina tankar och funderingar. Jag möter dem i olika situationer. De flesta möter jag en och en, men jag träffar också ungdomar i olika grupper.