:

Vad gäller vid besiktning av mc?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gäller vid besiktning av mc?
 2. Är min mc besiktigad?
 3. När är en mc veteran?
 4. Är min mc Besiktningsbefriad?
 5. Vad ingår i en kontrollbesiktning?
 6. När blir min mc Besiktningsbefriad?
 7. När vet jag när jag ska besikta min mc?
 8. När blir en lastbil veteran?
 9. När blir mc skattefri?
 10. Hur länge måste man besikta mc?
 11. När måste jag besikta min mc?
 12. Måste man ha tuta på mc?
 13. Vad görs vid en registreringsbesiktning?
 14. När blir släpkärra Besiktningsbefriad?
 15. När ska bilen besiktas Slutsiffra?
 16. När blir en lastbil Besiktningsbefriad?
 17. När blir en lätt lastbil Besiktningsbefriad?

Vad gäller vid besiktning av mc?

Vi kontrollerar fordonets identitet, karosserikod, kopplingsanordning, färg med mera. Mätarställningen kontrolleras och förs in i protokollet. Härefter följer en utvändig kontroll när motorcykeln står på marken. Stommen och ramen kontrolleras.

Är min mc besiktigad?

När ska jag besikta min MC? Genom att fylla i ditt registreringsnummer på besikta.se kan du se när besiktningsperioden för din MC tar slut. Här kan du även boka en tid för din besiktning av din MC.

När är en mc veteran?

Veteranfordon kallas motorfordon av äldre årsmodell. Normalt avses numera bilar som är äldre än 30 år, men historiskt sett har denna regel gällt för fordon som är äldre än 20 år. Trafikverkets definition för veteranfordon är bilar som är 30 år eller äldre.

Är min mc Besiktningsbefriad?

Fordon som är 50 år (mc 40 år) eller äldre är besiktningsbefriade om de har en godkänd kontrollbesiktning gjord när de har blivit 50 år. Vid beräkning av åldern utgår man ifrån ”Fordonsår” i vägtrafikregistret. De fordon som omfattas är: ... 40 år gamla motorcyklar.

Vad ingår i en kontrollbesiktning?

Vi kontrollerar reflexer, backspeglar och de lampor som är viktiga för trafiksäkerheten som till exempel strålkastare, blinkers och bromsljus. Dessutom undersöker vi motorutrymmet och kontrollerar att det inte läcker bränsle. Det måste även finnas en varningstriangel i fordonet så ta gärna fram den innan besiktningen.

När blir min mc Besiktningsbefriad?

Motorcyklar som är 40 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

När vet jag när jag ska besikta min mc?

första gången senast 48 månader efter den månad då fordonet första gången togs i trafik. därefter senast 24 månader efter den månad då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes.

När blir en lastbil veteran?

Veteranfordon. När de nya reglerna börjar tillämpas ska fordon äldre än 50 år och motorcyklar äldre än 40 år undantas från kravet på kontrollbesiktning.

När blir mc skattefri?

Har du en motorcykel som enligt vägtrafikregistret är 30 år eller äldre är den inte skattepliktig. Personbil, lastbil eller buss som enligt vägtrafikregistret är 30 år eller äldre och som inte används i yrkesmässig trafik är inte skattepliktiga.

Hur länge måste man besikta mc?

Första besiktningen av din motorcykel ska göras senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (du hittar datum för när fordonet togs i bruk på registreringsbeviset). Därefter ska motorcykeln besiktas vartannat år, senast två år (24 månader) efter den föregående fullständiga kontrollbesiktningen.

När måste jag besikta min mc?

första gången senast 48 månader efter den månad då fordonet första gången togs i trafik. därefter senast 24 månader efter den månad då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes.

Måste man ha tuta på mc?

Ja, du måste ha tuta.

Vad görs vid en registreringsbesiktning?

En registreringsbesiktning krävs när du har gjort en ändring eller vill registrera ditt fordon i Sverige. Den utförs enligt TSFS 2010:87 för att säkerställa fordonets tekniska identitet och se till att det uppfyller säkerhets- och miljökrav samt för att fastställa uppgifter till vägtrafikregistret.

När blir släpkärra Besiktningsbefriad?

Den infördes nya besiktningsregler. Det innebär att fordon som är 50 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

När ska bilen besiktas Slutsiffra?

Personbilar och lätta fordon äldre än fem år har hittills kontrollbesiktas årligen och haft en fast besiktningsperiod på fem månader som baserats på den sista siffran i registreringsnumret. Från den ska dessa fordon kontrollbesiktas senast 14 månader efter föregående kontrollbesiktning.

När blir en lastbil Besiktningsbefriad?

Fordon som är 50 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

När blir en lätt lastbil Besiktningsbefriad?

Transportstyrelsens information den rörande historiska fordon innebär besiktningsbefrielse för personbilar, lastbilar, bussar och släpvagnar som dras av dessa (oavsett totalvikt) som är äldre än 50 år och motorcyklar äldre än 40 år.