:

Vad ingår i svensk standard el?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ingår i svensk standard el?
 2. Hur högt ska ett eluttag sitta?
 3. Hur många uttag ska man ha i ett rum?
 4. Hur stort är ett eluttag?
 5. Vad gör Svenska Elektriska Kommissionen?
 6. Vilken höjd Lampknapp?
 7. Vad gäller generellt för 16A uttag?
 8. Hur många vägguttag i serie?
 9. Hur många uttag på en grupp?
 10. Vad klarar ett eluttag?
 11. Hur många uttag på 10A?
 12. När ska man tillämpa svensk standard?
 13. Vad är SEK el?
 14. På vilken höjd placeras vägguttag intill ett fönster enligt standard?
 15. Hur många uttag i köket?
 16. Vilken IP klass på uttag utomhus?
 17. Vad är ett petsäkert uttag?
 18. Hur många eluttag i badrum?

Vad ingår i svensk standard el?

Elinstallationsreglerna, standarden SS 436 40 00, handlar om projektering, montering och kontroll av elinstallationer för lågspänning. Hur man konstruerar installationen för att den ska bli så energieffektiv som möjligt, det står i SEK TS 60364-8-1, som kommit i en ny utgåva.

Hur högt ska ett eluttag sitta?

Vägguttag över bänkdel placeras 1150 mm över golv. Alternativt på list under överskåpet. Uttag vid matplats placeras 800 mm över golv. 1 st envägsuttag placeras vid ingångsdörren omedelbart under strömställaren.

Hur många uttag ska man ha i ett rum?

Svensk Standard säger 1 uttag per 4 meter vägg (dörrar och fönster inräknade).

Hur stort är ett eluttag?

Men en av de mest diskuterade ändringarna är att det tidigare höjdmåttet på 200 millimeter gällande vanliga vägguttag har tagits bort. Istället anger standarden att eluttag placeras på en lämplig höjd, anpassad till den användning och funktion som uttaget har.

Vad gör Svenska Elektriska Kommissionen?

SEK Svensk Elstandard har av regeringen utsetts att svara för standardiseringen på elområdet i Sverige och samordnar svensk medverkan i internationell och europeisk standardisering som medlem i IEC och CENELEC.

Vilken höjd Lampknapp?

1m från golvet på låssidan vid dörren (om det är vid en dörr) enligt svensk standard. 70cm från dörren och 100cm från golvet brukar det vara.

Vad gäller generellt för 16A uttag?

Generellt avsäkrar man inte uttag för allmänbruk med mer än 10A men visst är Schuko godkänt för 16A så man kan göra det. Värmeutvecklingen i kabeln blir närmast kabelns problem. Vanliga skarvsladdar är påfallande ofta dessutom 1kvmm så det blir ännu värre.

Hur många vägguttag i serie?

Tumregeln säger (max) 10 uttag per grupp. (Max) 10 armaturer (lamputtag) per strömbrytare. I vanliga bostadsrum kan man gott lägga några uttag till, om det blir knöligt annars. I köket, med alla effektkrävande apparater såsom vattenkokare brödrost osv, bör man kanske sikta på 1-4 VU per grupp.

Hur många uttag på en grupp?

En vanlig tumregel är ca 10 st (inkl lamputtag). Detta gäller då för "vanliga" uttag i sovrum, vardagsrum etc. Om uttagen sitter så att man kan förvänta sig stor last på dem, ex i ett kök så bör man ha en helt annan fördelning.

Vad klarar ett eluttag?

I sverige är systemets effektivvärde 230 volt, så med en 16 ampere säkring så kan du plocka ut 230*16=3680 watt från uttag som är kopplade till samma säkring. Dock är det kanske bättre att sprida ut belastningen på flera säkringar istället för att ligga på gränsen på en.

Hur många uttag på 10A?

En vanlig tumregel, för vanliga bostadsrum är 10 uttag per säkring. Proppsäkring: ca. 10 uttag.

När ska man tillämpa svensk standard?

3 § När statlig myndighet uppför eller låter uppföra byggnad eller annan anläggning för statens räkning, skall myndigheten tillse att svensk standard tillämpas, om särskilt skäl för avvikelse från standarden icke föreligger.

Vad är SEK el?

SEK Svensk Elstandard[redigera | redigera wikitext] SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation med frivilligt deltagande från svenska myndigheter, företag och organisationer som har ett intresse att medverka i och påverka arbetet med tekniska regler inom elektrotekniken.

På vilken höjd placeras vägguttag intill ett fönster enligt standard?

Att placera eluttag i midjehöjd på vardera sida av ett fönster uppfyller behovet av en bordslampa på fönsterbrädan. Till skillnad från att ha ett eluttag nära golvet så slipper du i detta fall att ha sladden hängandes från fönstret ner till golvet.

Hur många uttag i köket?

Minst sex uttagsbrunnar behövs Rekommenderat antal uttag per boningsrum har utökats något.

Vilken IP klass på uttag utomhus?

Till exempel är IP20 vanligast inomhus, utomhus krävs alltid skydd mot inträngande av vatten, till exempel IP23.

Vad är ett petsäkert uttag?

Alltid lika petsäkra eluttag ABB har vägguttag där petskydd och jordning är integrerat i insatsen som sitter i väggen. Om kåpan är borta är hela insatsen och kabelanslutningarna fortfarande petskyddade.

Hur många eluttag i badrum?

Vägguttag i badrum Tidigare var det förbjudet att ha vanliga vägguttag i badrummet. Numera får registrerade elinstallationsföretag installera uttag för 230 volt i bad- och duschrum, om uttagen är skyddsjordade. Uttagen måste också skyddas av en jordfelsbrytare och får bara placeras på vissa platser i badrummet.