:

Kan man kräva att få tandställning?

Innehållsförteckning:

 1. Kan man kräva att få tandställning?
 2. Kan man få osynlig tandställning?
 3. Kan man få osynlig tandställning gratis?
 4. Vad kostar tandställning?
 5. Hur känns det att få tandställning?
 6. Vem betalar tandställning?
 7. Kan man få vit tandställning?
 8. Vad ska man säga om man vill ha tandställning?
 9. Har inte råd med tandställning?
 10. Hur mycket kostar det att få tandställning som vuxen?
 11. Hur lång tid tar det att spänna en tandställning?
 12. Får man ta bort tandställning när man vill?
 13. Hur betalar man för tandställning?
 14. Vad är ett normalt överbett?
 15. Vad ska man ha för färg på tandställningen?
 16. Kan man äta chips när man har tandställning?

Kan man kräva att få tandställning?

Du kan behöva en tandställning när tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller något annat i bettet behöver förbättras. En sådan behandling kallas tandreglering. Tandställning är vanligast hos unga, men kan användas i alla åldrar. Den vanligaste orsaken till tandreglering är att tänderna inte står i en jämn rad.

Kan man få osynlig tandställning?

Lingual tandreglering innebär att tänderna förflyttas med hjälp av en osynlig tandställning på insidan av tänderna. Folktandvårdens specialister på tandreglering, eller ortodonti som det också kallas, har länge behandlat barn och vuxna med individuellt anpassad lingual teknik.

Kan man få osynlig tandställning gratis?

Barn och unga upp till 22 år kan få tandreglering gratis. Fråga därför er tandläkare om råd om ditt barns tänder är sneda eller sitter för tätt. Om er tandläkare anser att det kan finnas ett behov får ni träffa en specialist på tandreglering.

Vad kostar tandställning?

Det kan kosta allt från 15000 upp till 80 000 kronor. Efter en undersökning får man självklart veta kostnaden. Det är viktigt att tänka på att det blir svårare att hålla rent och därför större risk för karies om man har tandställning, därför sätter man bara in tandställning om man har bra munhygien.

Hur känns det att få tandställning?

Tandställningen limmas fast på tänderna och är enkel att ta bort. Precis efter att tandställningen satts på plats kan tänderna vara ömma. Det kan också kännas ömt vid kontroller och justeringar. Ömheten brukar gå över efter fem till sju dagar.

Vem betalar tandställning?

Oftast får patienten betala för tandregleringen helt med egna medel, men har man ett bettfel av allvarligare art eller tänder som står väldigt snett kan man få viss ersättning från Försäkringskassan. Vid ett skelettalt fel, går det också att få tandregleringsbehandling, då i kombination med ett kirurgiskt ingrepp.

Kan man få vit tandställning?

Tandställning med keramiska tandfärgade fästen som gör att den syns mindre. Den placeras i överkäken på tandradens framsida från hörntand till hörntand. Tandställning där fästena limmas på insidan av tänderna vilket gör att den är osynlig för omgivningen.

Vad ska man säga om man vill ha tandställning?

Kontakta en specialist vid fundering Om du har ett behov av tandreglering så upptäcks detta vid en vanlig tandläkarundersökning. Men om du själv har funderingar på om du eller ditt barn är i behov av en tandställning kan du ta kontakt med en specialist inom tandreglering (ortodonti) för konsultation.

Har inte råd med tandställning?

Avbetalning eller lån. Du kan fråga om du kan få dela upp betalningen med hjälp av en avbetalningsplan om du inte har råd med den behandling du vill ha. Det är inte alla tandvårdsmottagningar som erbjuder en avbetalningsplan. En del tandläkare kan också hjälpa till med att ordna någon form av lån.

Hur mycket kostar det att få tandställning som vuxen?

Det kan kosta allt från 15000 upp till 80 000 kronor. Efter en undersökning får man självklart veta kostnaden. Det är viktigt att tänka på att det blir svårare att hålla rent och därför större risk för karies om man har tandställning, därför sätter man bara in tandställning om man har bra munhygien.

Hur lång tid tar det att spänna en tandställning?

Beroende på vilken typ av tandställning som används kan det ta mellan en halvtimme och en timme att sätta fast den.

Får man ta bort tandställning när man vill?

Tandläkaren använder en tång för att ta bort alla fästen, skrapar och rengör tänderna från lim och gör en form för din nya uttagbara retentionstandställning. Hur kommer mina tänder att se ut? Hur dina tänder kommer att se ut beror helt på hur väl du tog hand om dem medan du bar tandställning.

Hur betalar man för tandställning?

Vuxna kan få en del betalt av Försäkringskassan Du som vuxen måste betala för tandregleringen. Men du kan få en del av kostnaden betald av Försäkringskassan. Du som patient får tillbaka mer från Försäkringskassan om du får behandlingen av en specialist än av en tandläkare.

Vad är ett normalt överbett?

Överbett betyder att överkäkens framtänder biter långt framför underkäks framtänderna. Stort överbett är en vanlig bettavvikelse som förekommer hos cirka 20 procent av den unga befolkningen. Överbett större än 6 mm har i skandinaviska material visat sig förekomma hos cirka 15 procent av tioåriga barn.

Vad ska man ha för färg på tandställningen?

Kan jag ha olika färger på tandställningen? Ja. För att hålla fast bågen i fästena används små gummisnoddar som finns i en mängd olika färger. Dessa gummisnoddar byts efter varje behandlingstillfälle och du kan välja olika färger vid varje tillfälle.

Kan man äta chips när man har tandställning?

Ja, det brukar inte vara något problem.