:

Vad är min matta värd?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är min matta värd?
  2. Vad kostar en orientalisk matta?
  3. Vad betyder Semiantik?
  4. Vad är persisk matta?
  5. Var tillverkas persiska mattor?
  6. Vad betyder handknuten matta?
  7. Vad är Gallerimatta?
  8. Vad används persiska mattor till?
  9. Hur tillverkar man persiska mattor?

Vad är min matta värd?

Ta en titt på baksidan av din matta och välj ut ett område på 1 tum x 1 tum. Räkna både vågrät och lodrät väv. Multiplicera de två för att få fram knutdensiteten. Generellt sett kan man säga att ju högre densitet, desto högre är kvaliteten och därmed även priset.

Vad kostar en orientalisk matta?

En persisk Kelim kostar cirka 5 000 kronor. Antik. Antik Kirman, figural i perfekt skick, cirka 140×200. Kostar cirka 150 000 kronor på Nessims.

Vad betyder Semiantik?

seʹmiantik, åldersbeteckning för orientaliska mattor, vanligen lika med 50–100 år.

Vad är persisk matta?

Persiska mattor är samlingsnamnet för det som också kallas för orientaliska mattor - ett namn som syftar till det geografiska området där mattorna tillverkas. Benämningen är emellertid något svävande då definitionen av Persien varierat över tid.

Var tillverkas persiska mattor?

Iran. Särskilt i de större städerna i Iran hittar man mattillverkning, vilken ofta härstammar från det som tidigare var mattillverkare vid hovet i det gamla persiska riket. Tabriz eller Tebriz är sedan årtionden en plats för fin mattillverkning. Här finns många fabriker som tillverkar mattor som aldrig förr.

Vad betyder handknuten matta?

En handknuten matta tillverkas för hand, varje knut för sig på en specialdesignad vävstol. ... Användningen av syntetiska material är mycket vanligt förekommande i maskinknutna mattor, medan ull är det vanligaste materialet i handknutna mattor.

Vad är Gallerimatta?

Gallerimattor, även kallade avlånga mattor, är den näst vanligaste formen på en matta. Den långsmala formen gör att mattan lämpar sig utmärkt i t ex en korridor, hall eller trappa.

Vad används persiska mattor till?

Persiska mattor finns i nästan alla storlekar, de kan därför användas till alla syften. Det finns mycket stora mattor från palats och mycket små mattor, hemgjorda av nomader. Storleken påverkar inte alltid kvaliteten, men en del storlekar kan inte tillverkas hemma, eftersom det inte finns vävstolar till det.

Hur tillverkar man persiska mattor?

Värdefulla mattor tillverkas av handspunnen ull, de billigare nuförtiden oftast av maskinspunnen sådan. Fibrerna spinns i S- eller Z-vridningar. Riktningen åt vilket håll de spinns ger namnet. De flesta persiska mattor spinns i Z-vridningar och sammanfogas sedan med en S-vriden.