:

Vad händer med temperaturen på vinden när man tilläggsisolerar med lösull på bjälklaget?

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med temperaturen på vinden när man tilläggsisolerar med lösull på bjälklaget?
  2. Får man lägga golv på vind?
  3. När använda Ångbroms?
  4. Hur tjockt med lösull ska man ha?
  5. Vad kostar det att bygga Råvind?
  6. Vilket golv i friggebod?
  7. Kan man gå på vinden?

Vad händer med temperaturen på vinden när man tilläggsisolerar med lösull på bjälklaget?

När man tilläggsisolerar vindsbjälklaget minskar värmeläckaget till vinden, där blir kallare. I väl isolerade hus är luften i vindsutrymmet lika kall som uteluften. ... I äldre hus är isoleringen inte lika effektiv, temperaturen på vinden blir högre och fukten från uteluften torkar upp.

Får man lägga golv på vind?

För att vinden ska bli bostad krävs först och främst ett golv, och eftersom huset är gammalt så är bjälkarna överdimensionerade, och därmed kan man vara säker på att bjälklaget håller. ... Första uppgiften blir därför att rätta till bjälkarna så att det går att lägga golvskivor ovanpå dem.

När använda Ångbroms?

Nya hus är oftast isolerade med 3–500 mm isolering (till exempel mineralull), och det är avgörande för valet av ångspärr. Som tumregel säger man att du ska ha en ångspärr i ditt hus om du har tjockare isolering än 200 mm i väggarna och taket.

Hur tjockt med lösull ska man ha?

Om man planerar att senare använda vinden som förråd eller boyta ska man nu bygga på sitt golvbjälklag till rätt tjocklek. Lösullstillverkarna rekommenderar att det nya lagret isolering bör vara 40–50 cm, vilket betyder att golvbjälklaget behöver höjas till den nivån.

Vad kostar det att bygga Råvind?

I Stockholms innerstad (hösten 2019) ligger råvindspriserna på cirka 000 kronor per kvadratmeter/blivande boarea. Själva kostnaderna för inredning och ombyggnation av råvinden står byggföretaget för. Ju större råvind föreningen har desto mer betalt per kvadratmeter boarea kan ni ta.

Vilket golv i friggebod?

Jag skulle satsa på ett massivt trägolv, minst 25–28 mm tjockt om bjälklag är reglat på cc 60 cm. Extra viktigt är att ha en bra luftspalt mellan vägg och golv då det kommer att röra sig mer än vanligt, 12–15 mm bred. Eftersom det bara är en friggebod kanske en andrasortering på golvet duger, det är lite billigare.

Kan man gå på vinden?

Det är viktigt att du kan gå på vinden utan att skada isoleringen. Med en bra gångbro kan du lätt hålla ett öga på tak och takstolar och kontrollera tecken på röta. ... Vi har inte full ståhöjd på vår vind, så vi underlättade arbetet genom att dela upp gångbron i sektioner som byggdes utomhus och monterades på vinden.