:

När kom lätt och lagom?

Innehållsförteckning:

 1. När kom lätt och lagom?
 2. Vad innehåller lätt o lagom?
 3. Finns Lätt och lagom?
 4. Vem kom på Bregott?
 5. När kom Bregott?
 6. Kan man steka i lätt och lagom?
 7. Vad innehåller Becel?
 8. Vad består Bregott av?
 9. Vilket smör är bäst på mackan?
 10. När uppfanns Bregott?
 11. Hur uttalas Bregott?
 12. Är Bregott svenskt?
 13. Är Bregott riktigt smör?
 14. Varför kan man inte steka i lätt och lagom?
 15. Kan man steka i bordsmargarin?
 16. Vad består milda av?
 17. Vilket smör ska man välja?
 18. Vilket smör är bäst för miljön?
 19. Vilket är det mest hälsosamma smöret?

När kom lätt och lagom?

I mitten av 1800-talet kom så margarinet. Men 1969 skedde en revolution för smörgåsätarna när det bredbara matfettet Bregott kom, och några år senare även Lätt & Lagom.

Vad innehåller lätt o lagom?

Vatten, rapsolja (23%), vegetabiliskt fett (sheaolja, kokosolja), kärnmjölk (6%), modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, salt, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av veg. fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), arom, vitamin A och D.

Finns Lätt och lagom?

Lätt & Lagom® – matfettsblandningar med låg fetthalt för dig att bre på ditt bröd varje dag. Fetthalten är endast 40 %, vilket är hälften så mycket som i smör. Gjord på Götene mejeri i Sverige, på svensk kärnmjölk, svensk rapsolja, samt shea- och kokosolja.

Vem kom på Bregott?

Bregott lanserades 1969 och var kulmen på en omfattande produktutveckling på matfettsområdet i Sverige under senare halvan av 1960-talet. Det mjuka margarinet Flora lanserades 1966 av Margarinbolaget.

När kom Bregott?

Redan 1969 introducerades Bregott på de svenska matborden. Under 60-talet blev kylskåpet allt vanligare och smöret lades av praktiska skäl in i kylskåpen. Men smöret blev då för hårt att bre på brödet. Då kom en snilleblixt från en duktig mejerist.

Kan man steka i lätt och lagom?

I dagens samhälle ska man leva sunt och allting inriktar sig på lättprodukter. Men lättprodukter kan inte användas till allting, t ex går det inte att steka i. Laborationen går ut på att jämföra olika matfetter som finns på marknaden och bestämma vid vilken fetthalt stekningsförmågan upphör.

Vad innehåller Becel?

Vatten, vegetabilisk olja (solros 18%, linfrö 8%, raps 4%, palm#), modifierad stärkelse, salt 1%, kaliumklorid, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider från vegetabiliska fettsyror, solroslecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), syra (citronsyra), naturlig arom, A- och D2-vitamin.

Vad består Bregott av?

Bregott® Mellan gör sig allra bäst på smörgåsen, men passar också att steka i och baka med. Symbolen med den blågula gräddkannan garanterar att produkten är gjord på 100 procent svensk grädde. Produkten är nyckelhålsmärkt. Vatten, smör (pastöriserad grädde, mjölksyrakultur), rapsolja, salt, vitamin A och D.

Vilket smör är bäst på mackan?

Om man ändå vill ha smör på mackan så skulle jag rekommendera att man väljer ett så rent och naturligt matfett som möjligt. Som alltid är en kort innehållsförteckning en bra vägvisare. Min favorit är Bregott mellan, en naturlig produkt men med lägre fetthalt.

När uppfanns Bregott?

Redan 1969 introducerades Bregott på de svenska matborden. Under 60-talet blev kylskåpet allt vanligare och smöret lades av praktiska skäl in i kylskåpen. Men smöret blev då för hårt att bre på brödet. Då kom en snilleblixt från en duktig mejerist.

Hur uttalas Bregott?

Smörflirten med Göteborgare – Bregott blir Bregött - Resumé

Är Bregott svenskt?

Naturligt gott sedan 1969 Bregotts goda smak kommer från dess naturliga ingredienser; smör, rapsolja och en nypa salt. Det finns ett Bregott för alla smaker. Normalsaltat, Extrasaltat och med Havssalt är några favoriter sedan länge. ... Bregott är gjord på svensk grädde från Arlagårdar, på Götene mejeri i Sverige.

Är Bregott riktigt smör?

Bregott® Normalsaltat är en favorit på svenska smörgåsar alltsedan 1969. Kärnat av svensk grädde blandat med rapsolja och en nypa salt – naturligt gott. Smör (pastöriserad grädde, mjölksyrakultur), rapsolja, vatten, salt, vitamin A och D. ...

Varför kan man inte steka i lätt och lagom?

I ett 100% rent fett (olja och ister) stiger temperaturen upp till ca 200 grader direkt och då är det alldeles för hett för att steka eller fritera i. Man får ingen "signal" då fettet är lagomt varmt för stekning.

Kan man steka i bordsmargarin?

Kan man steka i Bregott? Ja. Tester har visat att resultatet blir mycket bra vid både stekning och pajbakning. Däremot kan du inte steka eller baka med Bregott mindre eftersom den har låg fetthalt och innehåller potatismjöl.

Vad består milda av?

Ingredienser. Vegetabilisk olja (palm#, raps 25%), vatten, vassle (av MJÖLK), salt (1,5%), emulgeringsmedel (SOJALECITIN), A- och D-vitamin, naturlig arom. #Spårbar och hållbart certifierad palmolja.

Vilket smör ska man välja?

Välj Nyckelhålsmärkta matfetter på smörgåsen. De innehåller mer fleromättat och mindre mättat fett, och begränsat med salt. Använd i första hand matolja eller flytande matfett när du lagar mat. Fast matfett måste innehålla en viss mängd mättat fett för att få hård konsistens.

Vilket smör är bäst för miljön?

Olika matfetter påverkar miljön olika mycket. Rapsolja, och matfetter med mycket rapsolja, och olivolja påverkar generellt sett miljön mindre än palmolja. Smör orsakar större utsläpp av växthusgaser än raps- och olivolja. Det beror bland annat på att smör kommer från kor som släpper ut stora mängder metangas.

Vilket är det mest hälsosamma smöret?

Råd för hälsan. Välj Nyckelhålsmärkta matfetter på smörgåsen. De innehåller mer fleromättat och mindre mättat fett, och begränsat med salt. Använd i första hand matolja eller flytande matfett när du lagar mat.