:

Hur lasta bil på släp?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lasta bil på släp?
 2. Hur stora ska klossarna vara när du säkrar en bil?
 3. Vad händer om man lastar släpvagn för tungt baktill?
 4. Vad påverkar Kultrycket ?'?
 5. Hur tung husvagn får jag dra med B-körkort?
 6. Vilken friktionskoefficient ska du då räkna med?
 7. Hur många dan ska en Flakögla tåla?
 8. Vad händer om man har för högt kultryck?
 9. Hur påverkas en bil med tillkopplad släpvagn om Kultrycket är för högt?
 10. Vad händer om kultrycket är för lågt?
 11. Vad händer om ett släp är för tungt lastat baktill?
 12. Hur mycket får jag dra med C kort?
 13. Vilken bil får man dra mest med B-körkort?
 14. Hur mycket får man dra med husvagn?

Hur lasta bil på släp?

När ett fordon ska transporteras på ett släp är det viktigt att fordonet säkras på rätt sätt. Det krävs fyra hjulspännare – en för varje hjul – och de ska spännas riktigt hårt med spännöglan så nära mitten av hjulet som möjligt.

Hur stora ska klossarna vara när du säkrar en bil?

2.3 KLOSSAR Om klossar används för att förhindra gods från att rulla ska de vara väl fast- gjorda i flaket eller till godset så att de inte skakar loss. Klossarna ska ha en höjd som motsvarar 1/3 av radien för den rullande delen av godset.

Vad händer om man lastar släpvagn för tungt baktill?

Lastar du felaktigt eller för tungt är du en fara för trafiken och kan orsaka olyckor. Vad tror du händer om dragkroken går sönder på motorvägen medan du drar ett släp? För att undvika sådana situationer måste du hålla koll på hur mycket den nyinköpta kylen, tvättmaskinen eller vad det nu kan vara väger.

Vad påverkar Kultrycket ?'?

Kultrycket påverkas av var du placerar lasten i släpvagnen. Ett högt kultryck fås när släpvagnen har för mycket last framtill. Ett lågt kultryck fås när släpet har alltför mycket last på den bakre delen.

Hur tung husvagn får jag dra med B-körkort?

B-körkort, utökad behörighet B Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 4 250 kg.

Vilken friktionskoefficient ska du då räkna med?

Friktionen mellan godset och det underlag det står på, flak eller annat kolli, har stor betydelse för hur mycket gods varje surrning förhindrar att glida. Om du inte vet hur stor friktionen är ska du använda friktionskoefficient (µ) = 0,2.

Hur många dan ska en Flakögla tåla?

flaköglorna tåla minst 1,4 x LC. En grimma används för att förstänga gods framåt eller bakåt. Det är viktigt att vinkeln mellan spännband och lastplan inte överstiger 45°. Grimman kan göras på flera sätt.

Vad händer om man har för högt kultryck?

För högt eller för lågt kultryck kan försämra köregenskaperna och i värsta fall göra att du förlorar kontroll över bilen. Kultrycket är det tryck som bilens dragkula utsätts för. Det optimala kultrycket – normalt mellan 50 och 80 kg – framgår av instruktionsboken, kulhandsken och bilens registreringsbevis.

Hur påverkas en bil med tillkopplad släpvagn om Kultrycket är för högt?

Med kultryck menas hur tungt släpet tynger ner bilens dragkrok. Vid högt kultryck ligger lasten i släpvagen längst fram, detta medför att bilens framhjul får ett sämre grepp. Utöver detta så kan även bilens halvljus bli bländande.

Vad händer om kultrycket är för lågt?

Kultrycket är det tryck som bilens dragkula utsätts för. Lågt kultryck inträffar då du lastar för mycket långt bak på släpvagnen. Detta leder till att släpvagnen blir väldigt instabil och därmed kan kan köregenskaperna försämras. Högt kultryck inträffar då du lastar för mycket långt fram på släpvagnen.

Vad händer om ett släp är för tungt lastat baktill?

Högt kultryck Om lasten placeras för långt fram på släpet trycks bilens bakände ned. Detta gör att framhjulen "lyfts" upp får sämre grepp. Bilen riskerar att understyra och framlyktorna kommer också blända mötande trafik.

Hur mycket får jag dra med C kort?

Körkortsbehörigheten C ger rätt att köra lastbilar utan övre viktbegränsning. Du får också köra personbilar med en totalvikt över 3500 kg utan övre viktbegränsning. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. Läs på Transportstyrelsens webbplats om kraven för att ett C-körkort.

Vilken bil får man dra mest med B-körkort?

Lista – bilarna som får dra tyngst
 • Cadillac Escalade, 6.2 V8 Platinum 4WD Auto: 3674 kg.
 • Landrover Defender, 110 2.2L Diesel E Station Wagon: 3500 kg.
 • Mitsubishi Pajero, 3.2 DI-D Wagon Business Nav Auto: 3500 kg.
 • Volkswagen Touareg, 3.0 TDI 4MOTION BMT Terrain Tech: 3500 kg.

Hur mycket får man dra med husvagn?

Du får köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg med en eller flera tillkopplade släpvagnar. Släpvagnens eller släpvagnarnas sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kg.