:

Vad kan man göra åt hallux valgus?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man göra åt hallux valgus?
  2. Kan man träna bort hallux valgus?
  3. När kan man belasta foten efter hallux valgus operation?
  4. Varför får man ont i stortån?
  5. Kan man få artros i tårna?
  6. Hur länge ska man ha foten i högläge efter operation?

Vad kan man göra åt hallux valgus?

Hallux Valgus är den vanligaste felställningen i foten hos vuxna, och är vanligare hos kvinnor än män. Ärftlighet spelar en stor roll. Nedsjunket fotvalv kan också leda till bredare framfot och ökad felställning av stortån. Användning av alltför trånga skor antas också kunna ge upphov till tillståndet.

Kan man träna bort hallux valgus?

Om tåhävningar går lätt kan du prova en mer avancerad variant då du står på tå på ett trappsteg, en bräda eller några stadiga böcker. Ställ dig med framfoten på trappsteget så fotvalvet hänger i luften, häv dig upp på tå och sänk sedan foten nedanför höjden så foten stretchas ut ordentligt. Gör 10-15 tåhävningar.

När kan man belasta foten efter hallux valgus operation?

Foten är ofta svullen länge efter operation av Hallux valgus. Stödstrumpa kan rekommenderas för att motverka svullnad. Rehabiliteringstiden är 3-6 månader men det är egentligen först ett år efter operationen som man kan utvärdera slutresultatet.

Varför får man ont i stortån?

Om du har ont i stortån kan det finnas flera orsaker, n av de vanliga orsakerna är artros. Detta är en kronisk sjukdom där det sker förändringar i ledernas brosk. Kroppens leder har brosk så att de ska kunna glida mot varandra på ett enkelt sätt.

Kan man få artros i tårna?

När brosket bryts ner, vilket sker gradvis, kan smärta och stelhet uppstå (både under och efter rörelse). Vid utveckling av artros i tårna finns det ingen botande behandling, men det går att minska besvären. För att minska symtomen från den drabbade leden är det viktigt att påbörja behandling tidigt.

Hur länge ska man ha foten i högläge efter operation?

Efter operationen behöver foten vila i högläge minst en timme för att minska risken för blödning.