:

Vad heter fyren på Ölands norra udde nära Byxelkrok?

Innehållsförteckning:

 1. Vad heter fyren på Ölands norra udde nära Byxelkrok?
 2. Vad heter fyren på norra Öland?
 3. Får man gå upp i Långe Erik?
 4. Vilken fyr är störst på Öland?
 5. Vilken är högst Långe Jan eller Långe Erik?
 6. Hur lyser Långe Erik?
 7. Vad heter fyrarna på Gotland?
 8. Vad kallar man naturtypen man kan se vid Neptuni åkrar?
 9. Vad kostar det att gå upp i Långe Jan?
 10. Vad heter Sveriges högsta fyr?
 11. Får man gå upp i Långe Jan?
 12. Hur många trappsteg är det i Långe Erik?
 13. Vilken är Sveriges högsta fyr?
 14. Hur många fyrar finns det på Gotland?
 15. Vad heter fyren på Gotlands södra udde?
 16. Vad betyder Neptuni?
 17. Vad kommer namnet Byxelkrok ifrån?
 18. Hur lång tid tar det att gå upp för Långe Jan?
 19. Vad kallas en ljusstark fyr?
 20. Vad heter de platser på Höga Kusten som har en fyr?

Vad heter fyren på Ölands norra udde nära Byxelkrok?

Ölands Norra Udde, svensk f.d. bemannad fyrplats på nordspetsen av Öland, Mellersta Östersjön. Bemannad 1845-1976. Fyren kallas i folkmun "Långe Erik" (Fyren Ölands Södra Udde kallas "Långe Jan").

Vad heter fyren på norra Öland?

Fyren Långe Erik, vars officiella namn är ”Ölands norra udde” uppfördes 1844-1845, och är 32 meter hög.

Får man gå upp i Långe Erik?

Ölands norra udde är öppet för besök. Ölands norra udde är ett populärt besöksmål och sedan några år finns det möjlighet att gå upp i den 32 meter höga fyren Långe Erik.

Vilken fyr är störst på Öland?

Välkommen till Sveriges högsta fyr! Med en höjd på 42 meter är Långe Jan landets högsta fyr. 197 trappsteg leder upp till toppen och utsikten över Östersjön och södra Öland är överväldigande!

Vilken är högst Långe Jan eller Långe Erik?

På Ölands södra udde finner du Sveriges högsta fyr, Långe Jan. Första november 1785 så tändes fyren för allra första gången. Det tog nästan två år att bygga fyren som på den tiden var 60 alnar hög, ungefär 36 meter.

Hur lyser Långe Erik?

Långe Erik stod färdig 1845. När fyren först tändes var den utrustad med spegellinser och en rovoljelykta. På 1880-talet installerades en fotogenlampa, och 1906 installerades luxlampa. Samma år byggdes lanterninen om och en urverksdriven roterande lins av fabrikatet Barbier Bernard ersatte den tidigare utrustningen.

Vad heter fyrarna på Gotland?

I mitten av augusti öppnar de annars stängda fyrarna på Gotska Sandön, Fårö, Bungeör, Stenkyrkehuk, Östergarnsholm, Grynge, Stora Karlsö och När för allmänheten.

Vad kallar man naturtypen man kan se vid Neptuni åkrar?

Neptuni åkrar är mest känt för sin färgsprakande blomning av blåeld. På klapperstenvallarna växer arter som gråfibbla, tulkört, spåtistel, fårsvingel, grusslok och backtimjan. Längs stranden trivs salttåg, strandaster och gulkämpar. Naturtyper som finns här är klapperstensvallar, kalkfuktängar, artrika vägkanter.

Vad kostar det att gå upp i Långe Jan?

Långe Jan är i dag 41,6 meter och Sveriges högsta fyr. Fyren är öppen dagtid under vår, sommar och höst (se naturums öppettider) och utsikten över Östersjön och sydligaste Öland är magnifik! Besöket kostar 30 kr för vuxna och 20 kr för barn.

Vad heter Sveriges högsta fyr?

Kullen ligger på Kullaberg och är Sveriges högst belägna fyrplats med nuvarande fyrljus 78,5 m över havet.

Får man gå upp i Långe Jan?

Långe Jan är i dag 41,6 meter och Sveriges högsta fyr. Fyren är öppen dagtid under vår, sommar och höst (se naturums öppettider) och utsikten över Östersjön och sydligaste Öland är magnifik! Besöket kostar 30 kr för vuxna och 20 kr för barn.

Hur många trappsteg är det i Långe Erik?

Fyren Långe Erik, officiellt namn Ölands norra udde,belägen på Ölands norra udde, i Böda socken vid Grankullaviken, norr om samhällena Byxelkrok och Nabbelund, är en 32 meter hög fyr byggd av kalksten. Det är 138 trappsteg upp till balkongen som är belägen på ca 28 meters höjd.

Vilken är Sveriges högsta fyr?

Fyren Långe Jan tändes första gången den första november 1785 efter en byggnadstid på nästan två år. Fyren var då 60 alnar hög (ca 36 meter) med en diameter av cirka 12 meter och med 197 trappsteg upp till toppen. Långe Jan är i dag 41,6 meter och Sveriges högsta fyr.

Hur många fyrar finns det på Gotland?

De nio av omkring 30 fyrarGotland som i helgen öppnas för allmänheten är mellan 1 år gamla - och troligen kommer det inte byggas några fler bemannade fyrplatser någonsin.

Vad heter fyren på Gotlands södra udde?

"Hoborgs fyr. Belägen på Gotlands södra udde, Sundre socken av Gotlands län.

Vad betyder Neptuni?

Neptuni åkrar är ett utbrett klapperstensfält längs kusten norr om Byxelkrok i Böda socken på Öland som har inrättas som ett naturreservat. Det fick sitt namn av Carl von Linné 1741, efter den romerske havsguden Neptunus.

Vad kommer namnet Byxelkrok ifrån?

Namnet Byxelkrok härstammar från "Byskogskroken" som avser den bukt som söderut sträcker sig till Tokenäs udde.

Hur lång tid tar det att gå upp för Långe Jan?

Fyren var vid uppförandet 60 alnar hög (ca 36 meter) med en diameter av cirka 12 meter och 197 trappsteg upp till toppen. Fyren är i dag 41,6 meter och därmed Sveriges högsta fyr. Sedan den är fyren ett statligt byggnadsminne.

Vad kallas en ljusstark fyr?

Europas och möjligen världens ljusstarkaste fyr är Phare du Créac'h belägen på ön Ouessant utanför Bretagnes kust i Frankrike. Den har en lysvidd på 32 nautiska mil. Sveriges ljusstarkaste fyr är Kullens fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil.

Vad heter de platser på Höga Kusten som har en fyr?

Skags fyr och Lungö fyr i all ära. Höga Kustens mest imponerande fyrupplevelse får du på Högbonden, den höga ön som kastats ut i Bottenhavet från konstnärernas favoritplats i Norrland – undersköna Nordingrå.