:

Vilka snökedjor passar?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka snökedjor passar?
 2. När använder man snökedjor?
 3. Hur långt kan man köra med snökedjor?
 4. Vilken storlek på snökedjor?
 5. Hur många snökedjor ska man ha?
 6. Får du dra en släpvagn med dubbdäck om din bil inte har dubbdäck?
 7. Hur mäter man snökedjor?
 8. Måste man ha dubbdäck på släpvagn?
 9. Måste man ha vinterdäck på Obromsat släp?
 10. Får man köra med sommardäck på släp?
 11. Får man köra släp utan dubbdäck?
 12. Får man dra släp med odubbade däck?
 13. Får man köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?
 14. Måste man ha vinterdäck om det är barmark?
 15. Får man köra släpkärra med sommardäck?
 16. Får man köra dubbat släp med Odubbad bil?
 17. Hur länge får man köra med odubbade vinterdäck?

Vilka snökedjor passar?

Det första du ska ta reda på är om din bil är fram- eller bakhjulsdriven. Snökedjor ska nämligen monteras på de hjul som gör att bilen drivs framåt. Har bilen fyrhjulsdrift bör snökedjor monteras på hjulen på den axel som driver mest eller på alla fyra hjulen. Se till att snökedjorna passar dina hjul.

När använder man snökedjor?

Snökedjor har bättre prestanda på snöiga och isiga vägar än vinterdäck. De är tjockare än däckmönstret på vinterdäck och greppar därför vägen bättre. Kedjorna måste monteras på de hjul som driver bilen framåt. Om bilen är framhjulsdriven så är dessa hjul viktigast.

Hur långt kan man köra med snökedjor?

Många länder tillåter inte användning av snökedjor på torr väg, då utsätts både kedjor och väg för onormalt slitage. Även om den tillåtna hastigheten oftast är 50 km/tim när väl snökedjorna sitter på, är det många leverantörer som rekommenderar max 40 km/tim.

Vilken storlek på snökedjor?

Säg att det t. ex är 130 cm. Dra av 20 cm för det som kedjan ska gå ner på sidorna så blir det 110 cm kvar x 3,14=3,45 m. Bredden på kedjan ska ju vara däckets bredd plus 20 cm.

Hur många snökedjor ska man ha?

Dessa ska alltid monteras på bilens högra och vänstra sida. Två snökedjor (1 par) räcker i vanliga fall även på fordon med fyrhjulsdrift för att man ska få tillräckligt bra grepp.

Får du dra en släpvagn med dubbdäck om din bil inte har dubbdäck?

Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.

Hur mäter man snökedjor?

Mät tvärsöver däcket och ned så långt på sidan som du vill att tvärlänken ska gå så får du bredden. Sedan mäter du från den punkten på däcksidan och diametern till motsvarande punkt rakt över fälgen och x 3,14 så får du sidlänkens längd.

Måste man ha dubbdäck på släpvagn?

Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. ... En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Måste man ha vinterdäck på Obromsat släp?

En släpvagn kan behöva vinterdäck under perioden 1 december–31 mars om det råder vinterväglag. ... Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp- eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp- eller husvagn eller obromsad släp- eller husvagn under vissa omständigheter. Läs mer på sidan om hastighet för släp.

Får man köra med sommardäck på släp?

Mönsterdjupen på vinterdäcken ska vara minst 3 millimeter vid vinterväglag ** Är det inte vinterväglag så får man koppla på ett släp med annan däcktyp än dragfordonets, även sommardäck, men under förutsättning att färd kan ske trafiksäkert.

Får man köra släp utan dubbdäck?

Däck på släpet Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.

Får man dra släp med odubbade däck?

Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. ... En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Får man köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

Ett nytt test visar att dubbfria vinterdäck har över 40 procent längre bromssträcka än sommardäck på sommarväglag. ... Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren.

Måste man ha vinterdäck om det är barmark?

Många som kör mest på barmark vintertid tror att de klarar sig med sommardäck. Men det avgörande är inte däckens mönster utan hur hårt gummit är. Sommardäck har betydligt hårdare gummi än vinterdäck för att klara mer värme utan att slitas för fort.

Får man köra släpkärra med sommardäck?

Kravet är gällande när det är vinterväglag. ... Mönsterdjupen på vinterdäcken ska vara minst 3 millimeter vid vinterväglag ** Är det inte vinterväglag så får man koppla på ett släp med annan däcktyp än dragfordonets, även sommardäck, men under förutsättning att färd kan ske trafiksäkert.

Får man köra dubbat släp med Odubbad bil?

Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. ... En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Hur länge får man köra med odubbade vinterdäck?

Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april.