:

Vad heter Högakustenbron?

Innehållsförteckning:

 1. Vad heter Högakustenbron?
 2. Vad används Högakustenbron till?
 3. Hur mycket väger Högakustenbron?
 4. Hur mycket kostade Högakustenbron?
 5. Vart är HögaKustenbron?
 6. Vilken konstruktion har HögaKustenbron?
 7. Hur många dog vid bygget av HögaKustenbron?
 8. Hur är HögaKustenbron uppbyggd?
 9. Vilket år byggdes Höga kusten bron?
 10. Vilket landskap ligger Höga kusten i?
 11. Vilka byggde sandöbron?
 12. Hur byggdes Höga kusten bron?
 13. Vilket år invigdes Höga kustenbron?
 14. Vilka byggde Höga kusten bron?
 15. I vilket landskap ligger Skuleberget?
 16. Vart är Högakustenbron?
 17. Vilket år byggdes sandöbron?
 18. När byggdes bron till svanö?
 19. Vilket år invigdes Höga kusten bron?
 20. Vad fanns innan HögaKustenbron?

Vad heter Högakustenbron?

Högakustenbron är en hängbro över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner i Ådalen, nära Ångermanälvens mynning vid Höga kusten. Bron är en vägbro för väg E4 och invigdes den 1 december 1997 av kung Carl XVI Gustaf.

Vad används Högakustenbron till?

Konstruerad för en utsatt miljö Högakustenbron invigdes 1997 och är med sina 1 800 meter en av världens längsta hängbroar. Bron kopplar samman E4:an mellan Kramfors och Härnösands kommuner över Ångermanälven. Bron var Sveriges högsta byggnadsverk fram till dess att Öresundsbron byggdes.

Hur mycket väger Högakustenbron?

Högakustenbron, med sina med sin längd på 1800m och 17,8 meters bredd började byggas år 1993 och invigdes år 1997. Höga Kusten bron kostade runt ca. 1,1 miljarder kronor. Det är inte så konstigt med dess c:a 65 cm tjocka vajrar som väger upp mot 8500 ton och övrig metall i bron som väger runt 18 000 ton.

Hur mycket kostade Högakustenbron?

1993 började den 1800 meter långa Höga kusten-bron byggas och den invigdes 1 december 1997. Höga kusten-bron kostade 1,1 miljarder kronor. Total kostnad för vägprojektet var 2,1 miljarder kronor.

Vart är HögaKustenbron?

Ångermanland Högakustenbron/Location

Vilken konstruktion har HögaKustenbron?

Arkitekten bakom HögaKustenbron heter Mats Edblom, och en av förebilderna var Golden Gate i San Fransisco, Kalifornien, USA. Precis som Golden Gate är HögaKustenbron en hängbro: brobanan bärs upp av kablar. Arbetet med bron inleddes 1993 genom sprängning för att grundlägga landfästen och grundläggning av pyloner.

Hur många dog vid bygget av HögaKustenbron?

"Idag är det 80 år sedan olyckan då 18 arbetare omkom.

Hur är HögaKustenbron uppbyggd?

Precis som Golden Gate är HögaKustenbron en hängbro: brobanan bärs upp av kablar. Arbetet med bron inleddes 1993 genom sprängning för att grundlägga landfästen och grundläggning av pyloner. Man schaktade sig ner till rent berg, som armerades. Detta arbete tog sig ner 37 meter ner i urberget och pågick i sex månader.

Vilket år byggdes Höga kusten bron?

1 december 1997 Högakustenbron/Opened

Vilket landskap ligger Höga kusten i?

Höga kusten
Utsikt över Höga Kusten från toppen av Skuleberget.
Geografiskt läge
Koordinater63°04′N 18°21′Ö
PlatsHärnösands kommun, Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun, Ångermanland Västernorrlands län
LandSverige

Vilka byggde sandöbron?

Ett underverk i betong Mellan 19 var Sandöbron med sina 264 meter, världens största betongbro i ett spann. Bron är 42 meter hög och totalt 810 meter lång. Den ritades av Per Hellström och har bland annat fått tidningen Betongs utmärkelse för ett av världens betongunderverk.

Hur byggdes Höga kusten bron?

Precis som Golden Gate är HögaKustenbron en hängbro: brobanan bärs upp av kablar. Arbetet med bron inleddes 1993 genom sprängning för att grundlägga landfästen och grundläggning av pyloner. Man schaktade sig ner till rent berg, som armerades. Detta arbete tog sig ner 37 meter ner i urberget och pågick i sex månader.

Vilket år invigdes Höga kustenbron?

1 december 1997 Högakustenbron/Opened

Vilka byggde Höga kusten bron?

1993 tog kommunikationsminister Mats Odell vid, och en budget på 2.1 miljarder sattes för projektet som helhet. Arkitekten bakom HögaKustenbron heter Mats Edblom, och en av förebilderna var Golden Gate i San Fransisco, Kalifornien, USA. Precis som Golden Gate är HögaKustenbron en hängbro: brobanan bärs upp av kablar.

I vilket landskap ligger Skuleberget?

Skuleberget utgör med sin dramatiska profil ett viktigt märke i det ångermanländska landskapet. För 10 500 år sedan gick havsytan 286 meter upp på berget vilket är den högsta markeringen i landet av havstranden efter att inlandsisen smälte.

Vart är Högakustenbron?

Ångermanland Högakustenbron/Location

Vilket år byggdes sandöbron?

Sandö Bridge/Opened Betongbron ersatte den sista färjeförbindelsen på vägen Stockholm–Haparanda (som då inte hade något vägnummer) och den invigdes av dåvarande kommunikationsministern Gustaf Andersson. Sandöbron byggdes i en tid av framtidstro och blev ett resmål i sig.

När byggdes bron till svanö?

Arbetarkasernerna från 1867 invid den västra stranden och tillhörande det forna sågverket. Arbetar- och tjänstemannabostäder, en- två- och fyrfamiljshus, som hörde till den forna massafabriken och är uppförda mellan 19-talet på öns nordöstra delar. Flerfamiljshus mitt på ön som är byggda 19.

Vilket år invigdes Höga kusten bron?

1 december 1997 Högakustenbron/Opened

Vad fanns innan HögaKustenbron?

Fram till det att HögaKustenbron byggdes utgjorde Sandöbron en del av väg E4. 1943 invigdes Sandöbron av dåvarande kommunikationsministern. Den var länge världens längsta betongbro byggd i ett spann.