:

Vad heter lister runt fönster?

Innehållsförteckning:

 1. Vad heter lister runt fönster?
 2. Hur sätter man lister runt fönster?
 3. Vad kostar lister?
 4. Vart kan man köpa lister?
 5. Vilken tätningslist till fönster?
 6. Vad är Salningsspår på fönster?
 7. Hur sätter man fast golvlister på betongvägg?
 8. Hur sätter man fast lister?
 9. Vad kostar golvlister?
 10. Hur långa är lister?
 11. Vad är profilerade lister?
 12. Hur ofta ska man byta tätningslister i fönster?
 13. Hur tätar man fönster på husvagn?
 14. Vad är Smygar fönster?
 15. Vad innebär Salningsspår?
 16. Hur sätter man fast golvsocklar?
 17. Hur sätter man upp golvlister?
 18. Hur sätter man upp lister?
 19. Hur sätter man fast golvsockel?
 20. Vad kostar det att byta lister?

Vad heter lister runt fönster?

Foder kallas av en del tillverkare även för infattningar eller omfattningar. De tre namnen täcker dock in en och samma produkt: nämligen lister som täcker mellanrummet och gör en fin avslutning mellan dörr- eller fönsterkarm och väggen. Foder sätter pricken över i, när den nya dörren eller det nya fönstret är monterat.

Hur sätter man lister runt fönster?

Så här sätter du enklast upp fönsterfoder och dörrfoder:
 1. Börja med sidorstyckena om du ska sätta foder runt en dörr eller ett fönster. ...
 2. Lägg sen en bit list kant i kant och över sidostycket för att markera var ytterhörnet på vinkeln kommer att vara. ...
 3. Gör klart sidofodren först och mät in överstycket sist.

Vad kostar lister?

1
 • Kvartsstav. 12 mm, ek. 24 95 kr /m. ...
 • Smyglist. 8 mm, Klarlackad ek. 39 95 kr /m. ...
 • Foglist Ek. Finns i flera storlekar. 39 95 kr /m. ...
 • Planhyvlad 21x43. Furu. 27 95 kr /m. ...
 • Taklist Skugglist Furu. 21x43 mm, Vit S0502-Y. 31 95 kr /m. ...
 • Foderkloss. 28x75x75 2st/frp. 179 kr /st. ...
 • Hörnskydd. 20x20 och 30x30. ...
 • Kantlist Komposit Trall. Grå, 4/pkt, rak.

Vart kan man köpa lister?

Köp trälister & listverk i HORNBACHs webbshop Du kan bland annat välja mellan smala eller breda trälister samt släta eller profilerade trälister. Vilken typ av list som du ska köpa beror givetvis på din personliga smak, men man bör också ta hänsyn till listens ändamål.

Vilken tätningslist till fönster?

Om du är osäker på vilken storlek springan i din karm har rekommenderar vi tesamoll® PREMIUM FLEXIBLE eftersom den passar springor mellan 1 och 7 mm. Tätningslisten av silikon är väldigt flexibel, så den fyller ut ojämnheter i springorna. Om du har en springa som är mer än 7 mm bör du överväga att byta ut fönstret.

Vad är Salningsspår på fönster?

Salningsspår är ett spår på insidan av karmen där du monterar salningar/smygar, t. ex. om väggen är tjockare än själva karmen.

Hur sätter man fast golvlister på betongvägg?

Hur sätter man bäst golvlister om man har betongvägg och gipsvägg? – När man monterar lister på gipsväggar använder man vanligtvis dyckert eller listskruv och på betongväggar borrar man hål och sedan spikpluggar man.

Hur sätter man fast lister?

Hur fäster jag listerna bäst? I hus med väggar av trästomme används dyckert för att fästa lister, men det går även bra att använda listskruv. I väggar av stenmaterial måste du istället förborra och plugga för skruv, alternativt montera listerna med sättlim.

Vad kostar golvlister?

Sockel Moelven 15x69mm Allmoge Obehandlad Furu 4,2m 199 kr / st.

Hur långa är lister?

Nästan alla sockellister kan fästas på ett enkelt sätt med fästsystemet och monteras utan skruvar eller spikar. Standardlängden på listerna kan variera beroende på det bärande materialet. Standardlängder för lister med MDF som bärande material är vanligtvis 200, 2cm.

Vad är profilerade lister?

Taklister. En taklist döljer skarven mellan tak och vägg. Det finns profilerade taklister och olika varianter för specifika behov och önskemål. Snedtakslist, skugglist, trapplist och hålkäl är några varianter.

Hur ofta ska man byta tätningslister i fönster?

Det är bra att gå igenom fönsterlisterna inför varje höst för att se till så tätningslisterna är hela och håller tätt. Tänk på att tätningslister runt fönsterbågar bör bytas ut med intervaller på ca 8-10 år.

Hur tätar man fönster på husvagn?

Butylband eller Butyl på patron. Bostic Butyl 1590, populär bland husvagnsägare för att täta med bra kvalitetsbutyl. Tätar bra, men är en polyuretanbaserad tätning så den lär även limma och göra saker svårdemonterbara. Bra för husvagnslister om man inte vill kladda med patron.

Vad är Smygar fönster?

Idag är det vanligare med raka fönstersmygar som antingen byggs på plats och målas in eller så bygger man ihop en salning och monterar på plats. Gemensamt är att det är noga med måtten för att smygen ska ansluta tätt både mot fönsterkarmen och fodret.

Vad innebär Salningsspår?

Salningsspår är ett spår på insidan av karmen där du monterar salningar/smygar, t. ... om väggen är tjockare än själva karmen. Salningsspår är ett tillval och är inte standard på våra dörrar.

Hur sätter man fast golvsocklar?

Ska du fästa listen i träregel så kan du använda dyckert som spik. Här kan du förborra innan för att vara riktigt säker på att slippa sprickor. Då du ska försänka spikhuvudet så kan du använda ett dorn. Genom det slipper du märken från hammaren.

Hur sätter man upp golvlister?

Hur fäster jag listerna bäst? I hus med väggar av trästomme används dyckert för att fästa lister, men det går även bra att använda listskruv. I väggar av stenmaterial måste du istället förborra och plugga för skruv, alternativt montera listerna med sättlim.

Hur sätter man upp lister?

Listerna monteras på ett enkelt sätt med lim. Med hjälp foglim täpper du igen glipor och kanter. Använd finspackel för skarvar och hörn. Foga och spackla igen ordentligt, låt både sidorna fyllas ordentligt med fog så att du vår en mjuk övergång till tak/vägg.

Hur sätter man fast golvsockel?

Ska du fästa listen i träregel så kan du använda dyckert som spik. Här kan du förborra innan för att vara riktigt säker på att slippa sprickor. Då du ska försänka spikhuvudet så kan du använda ett dorn. Genom det slipper du märken från hammaren.

Vad kostar det att byta lister?

En dekorlist är en smalare list, ofta med ett mindre dramatiskt mönster, som användes som ram på väggen. Innanför det inramade området kunde man hänga tavlor eller så lät man måla listen som dekoration. En dekorlist kostar ungefär 150–200 kr/löpmeter och det kostar ungefär 15 000 KR för ett rum på 30 kvm.