:

Vem grundade tändsticksfabriken?

Innehållsförteckning:

 1. Vem grundade tändsticksfabriken?
 2. Var ligger Sveriges enda Tändsticksfabrik?
 3. Vilka var det som dog på grund av Fosfortändstickorna och varför?
 4. Vilka dog av Fosfortändstickor?
 5. Vem skapade tändstickan?
 6. Vem kallas tändstickskungen?
 7. Var ligger tillverkningen på Solstickan?
 8. Vad heter sidan på tändsticksasken?
 9. Vad heter det bruna på tändstickan?
 10. Vad händer när man tänder en tändsticka?
 11. Vad är Säkerhetständstickan och varför blev den så populär?
 12. Vad använde man innan tändstickan?
 13. Hur lång är en tändsticka?
 14. Vem mördade Kreuger?
 15. Vem är pojken på tändsticksasken?
 16. Vilket land tillverkar mest tändstickor?
 17. Var tillverkas tändstickor?
 18. Vad är det i tändstickor?
 19. Vad kallas det att samla på tändsticksaskar?
 20. Vad används tändstickan till?

Vem grundade tändsticksfabriken?

Grundande på Kreugers initiativ Ivar Kreuger tar initiativet till en sammanslagning av Förenade och Jönköpings & Vulcans Tändsticksfabriksaktiebolag. På hösten 1917 bildas Svenska Tändsticks Aktiebolaget (STAB), med Ivar Kreuger som VD.

Var ligger Sveriges enda Tändsticksfabrik?

I Sverige har det funnits 155 tändsticksfabriker och cirka 15 fabriker som bara tillverkade askar och etiketter. Idag finns det två stycken fabriker; en i Vetlanda som gör stickor och askämnen och en i Tidaholm som gör stickorna färdiga med knopp och paketerar i askar.

Vilka var det som dog på grund av Fosfortändstickorna och varför?

Fosfortändstickor fattade eld mot vilken skrovlig yta som helst. Tändsatsen innehöll vit/gul fosfor, vilket gjorde dem lättantändliga och giftiga. Arbetarna på tändsticksfabrikerna drabbades av fosforförgiftning, ofta med dödlig utgång.

Vilka dog av Fosfortändstickor?

Människor som jobbade på tändsticksfabrikerna dog i förtid. Deras tänder lossnade, deras ben ruttnade och leder förstördes. Flera länder införde lagar som förbjöd tillverkning och användning av fosfortändstickor.

Vem skapade tändstickan?

Konsten att göra upp eld var viktig men svår. Tändstickan rådde bot på detta. Den uppfanns av Robert Boyle på 1600-talet. ... Kemisten Gustaf Erik Pasch (1788-1862) uppfann 1844 en tändsticka som brann bara om den repades mot askens plån, en remsa på sidan av tändsticksasken som bestrukits med röd fosfor.

Vem kallas tändstickskungen?

Sammanbrottet är en av historiens mest omfattande konkurser och fick långtgående politiska, personliga och ekonomiska konsekvenser i Sverige, USA och många andra länder runt om i världen. Kreuger har kallats "fursten i den första globala finansstaten" och var redan under sin levnad känd som "tändstickskungen".

Var ligger tillverkningen på Solstickan?

Detta sker i stora komplettmaskiner som spottar ut en stor mängd tändstickor varje dag; ca 250 miljoner, varje dag! Tändstickstillverkningen sker idag i Tidaholm. Splinttillverkning och tillverkning av askämnen sker i Vetlanda. Plånet består av en blandning av lim, dextrin, amorf fosfor, svavelantimon och kimrök.

Vad heter sidan på tändsticksasken?

Tack vare den svenska innovationen som blivit känd i hela världen, säkerhetständstickan, har tändstickan kommit att förknippas med Sverige. Kemisten Gustaf Erik Pasch (1788-1862) uppfann 1844 en tändsticka som brann bara om den repades mot askens plån, en remsa på sidan av tändsticksasken som bestrukits med röd fosfor.

Vad heter det bruna på tändstickan?

Idag används kaliumklorat (KClO3) som oxidationsmedel och röd fosfor, en stabilare ogiftig form som tillverkas genom värmebehandling av vit fosfor, som primärt bränsle.

Vad händer när man tänder en tändsticka?

Tändstickans huvud består av bland annat kaliumklorat. När man drar det mot tändsticksaskens plån av röd fosfor uppstår friktion som ger värme. Värmen startar en kemisk reaktion som gör att tändstickan börjar brinna.

Vad är Säkerhetständstickan och varför blev den så populär?

1844 patenterades i Sverige säkerhetständstickan som endast kunde antändas mot tändsticksaskens plån. Den blev snabbt populär runt om i världen och trängde snart undan andra typer av tändstickor. År 1901 blev tändstickor med vit fosfor förbjudna i Sverige, på grund av att många förgiftningsfall inträffat.

Vad använde man innan tändstickan?

Innan det fanns tändstickor, var det en besvärlig procedur att göra upp eld. Länge använde man flinta, stål och fnöske. Flinta slogs mot hårt stål över lite söndersmulat trä eller fnöske. Det torra materialet började brinna av den gnista som uppstod.

Hur lång är en tändsticka?

Stor ask, ca 240 st. Mått: 12x6,7x2,5 cm. Tändstickans längd 5 cm.

Vem mördade Kreuger?

Jan Gillbergs efterforskningar visar att Ivar Kreugers mördare var ryss. Vid denna tid bodde denne på rue Saint Honoré i Paris. För uppdraget att mörda Ivar Kreuger fick han ett arvode på 16.000 francs, vilket i dagens penningvärde motsvarar 400.000 francs.

Vem är pojken på tändsticksasken?

Då Einar Nerman började sitt arbete var det bråttom. Han letade i sin samling av tidigare teckningar och fann en bild på Tummelisa, som bar på en fackla. Till denna teckning hade Einar Nermans son Tom stått modell.

Vilket land tillverkar mest tändstickor?

Union Match. Den belgiska produktionen av tändstickor startade 1855. År 1912 grundades Union Allumetière i Geraardsbergen efter att åtta belgiska fabriker gått samman. Sedan dess har Union Match varit det mest sålda tändsticksvarumärket i Belgien.

Var tillverkas tändstickor?

En i Vetlanda som gör stickor och askämnen och en i Tidaholm som gör stickorna färdiga med knopp och packeterar i askar. Ungefär 95 % av de svenska tändstickorna går till andra länder.

Vad är det i tändstickor?

Tändstickor görs oftast av asp, ett träslag som brinner långsamt och jämnt. Tändstickans huvud består av bland annat kaliumklorat.

Vad kallas det att samla på tändsticksaskar?

FamiljPeter Pålsson från Trollhättan samlar på tändsticksaskar och tändsticksetiketter från huvudsakligen ett sekel. Han är en i en liten skara samlare, så kallade filumenister. För Peter Pålsson fanns redan i början av tonåren ett intresse för att samla. Han började med mynt, men det blev en dyr hobby.

Vad används tändstickan till?

Tändstickan har trots sin ålderdomliga konstruktion fortfarande ett stort användningsområde genom sin enkelhet i användning, stora säkerhet och långa livslängd om den lagras torrt. Tändstickor används för att tända eld på exempelvis en vedbrasa, ett levande ljus eller olika rökverk som rökpipa, cigarett eller cigarr.