:

Hur lång utbildning för målare?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång utbildning för målare?
 2. Vad krävs för att bli målare?
 3. Varför bli målare?
 4. Vad krävs för att bli lärling?
 5. Hur lång utbildning snickare?
 6. Hur mycket tjänar en lärling målare?
 7. Vad krävs för att bli Vuxenlärling?
 8. Måste man vara utbildad målare?
 9. Hur är det att jobba som målare?
 10. Hur mycket är en Lärlingslön?
 11. Vilken utbildning behöver man för att bli snickare?
 12. Hur jobbar en snickare?
 13. Hur många timmar jobbar en målare?
 14. Vad tjänar en lärling inom bygg?
 15. Vad behöver man för att bli snickare?
 16. Vad tjänar en målare per timme?
 17. Måste man göra gesällprov?
 18. Vad tjänar en målare på ackord?
 19. Får man jobba ensam som lärling?

Hur lång utbildning för målare?

Så går utbildningen till Som färdig målare kan du stiga rakt ut på arbetsmarknaden. Lärlingsperioden, med lärlingslön, är ungefär tre och ett halvt år efter avslutad utbildning. För ditt yrkesbevis krävs 6 800 timmars praktiskt arbete och då räknas dina 1000 timmar från utbildningen in.

Vad krävs för att bli målare?

Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är att gå inriktning måleri på gymnasieskolans byggprogram. Om du är 19 år eller äldre kan du utbilda dig till målare som lärling i ett måleriföretag. Varje år utbildas flera hundra målare och efterfrågan på marknaden är stor.

Varför bli målare?

Att vara målare är ett praktiskt och kreativt yrke. Du får möjlighet att jobba nära bland annat inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Måleriyrket innebär mycket kontakt med människor, att du får möjlighet att utvecklas, arbeta fritt samt ha ansvar.

Vad krävs för att bli lärling?

Lärling är du som gått klart en yrkesutbildning på gymnasiet, under en vuxenutbildning eller en arbetsmarknadsutbildning, men ännu inte fått yrkesbevis. Du har exempelvis gått Bygg- och anläggningsprogrammet eller VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet.

Hur lång utbildning snickare?

Utbildning till snickare kan du få på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram inriktning husbyggnad. Efter gymnasieutbildningen arbetar du som lärling i ungefär två år och gör därefter ett yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.

Hur mycket tjänar en lärling målare?

En målare med mindre erfarenhet som arbetar som lärling tjänar ca 25 000 kr i månaden.

Vad krävs för att bli Vuxenlärling?

Är du över 20 kallas du för vuxenlärling och under 20 för ungdomslärling. Som ungdomslärling ska du arbeta 5800 timmar efter gymnasiet för att få yrkesbevis. Som vuxenlärling kan arbeta dig till ett yrkesbevis inom till exempel snickeri genom att jobba som lärling 6800 timmar och samtidigt plugga teori ett år.

Måste man vara utbildad målare?

Hur blir jag målare Det vanligaste sättet är att gå det treåriga Bygg- och Anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning på måleri de två sista åren. Måleriutbildningen varvar utbildning i skolan med praktik ute på ett måleriföretag. ... Efter ungefär två år som lärling är du färdigutbildad målare.

Hur är det att jobba som målare?

När du jobbar som målare har du ett praktiskt och kreativt yrke, där du har möjlighet att jobba nära bland annat inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Måleriyrket innebär att du har mycket kontakt med människor, att du får arbeta fritt och ha ansvar samt att du får möjlighet att utvecklas.

Hur mycket är en Lärlingslön?

Lärlingsersättning är ett bidrag för dig som går på en utbildning på gymnasiet där delar av din utbildning är på en arbetsplats. ... Bidraget är 1 000 kronor i månaden och du får det under den tid du studerar på en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram.

Vilken utbildning behöver man för att bli snickare?

Grundutbildning till träarbetare finns inom gymnasieskolan på bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning husbyggnad. Efter examen söker man lärlingsanställning (färdigutbildning) i ett företag. Efter cirka 2,5 år som lärling får man sitt yrkesbevis, förutsatt att man har en komplett grundutbildning.

Hur jobbar en snickare?

Det är ett hantverksyrke med stor bredd. Du kan arbeta med allt från större byggprojekt till tillverkning av inredning och möbler. Snickare som arbetar med att bygga och renovera bostäder och andra lokaler kallas även för träarbetare. ... Om du gillar att arbeta praktiskt och är händigt lagd kan detta vara yrket för dig.

Hur många timmar jobbar en målare?

Kollektivavtal
201720182019
36 timmar38 timmar40 timmar

Vad tjänar en lärling inom bygg?

Snittlönen för endast ackord ligger på 38 800 kronor i månaden och snittlönen för de med fast lön uppgår till 34 700 kronor i månaden. Lärlingar ingår inte i statistikunderlaget och en lärlingsanställd direkt från gymnasiet går in på 70 procent av vad en fullbetald yrkesarbetare med yrkesbevis får.

Vad behöver man för att bli snickare?

Utbildning till snickare kan du få på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram inriktning husbyggnad. Efter gymnasieutbildningen arbetar du som lärling i ungefär två år och gör därefter ett yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.

Vad tjänar en målare per timme?

Golvläggare ca 350-600 kr/h. Markentreprenör ca 400-600 kr/h. Murare ca 350-550 kr/h. Målare ca 300-400 kr/h.

Måste man göra gesällprov?

En lärling har rättighet och skyldighet att utföra gesällprov, bestående av ett yrkestekniskt prov och ett teoriprov. ... Det teoretiska provet genomför man på egen hand i Lärlingsportalen och såväl lärlingar som utlärda målare behöver användarkonton för att få tillgång till provet.

Vad tjänar en målare på ackord?

– Enligt SCB så är snittlönen för en målare 32 000 kronor i månaden, men det är inte orimligt att man kan tjäna 40 000 kronor i månaden om man arbetar på ackord, säger han.

Får man jobba ensam som lärling?

Det finns specifika regler i arbetsmiljölagen som gäller för minderåriga. Dessa regler gäller även minderåriga lärlingar och praktikanter. Lagen säger bland annat att minderåriga inte får arbeta ensamma om det finns risk för: kroppsskada genom olycksfall.